Dlouhé čekání a vřelé vítání. Konvoj na Moravě zdravily úsměvy i vlajky

  • 43
Najít si dobré místo a pak vydržet v chladném počasí. V takovém duchu se neslo nedělní odpoledne pro ty, kteří si chtěli prohlédnout americký vojenský konvoj. Na střední Moravě se dočkal vřelého přijetí od stovek lidí, řada z nich ho pozdravila i vlajkou Spojených států.

Navzdory chladnému a větrnému počasí se první nadšenci začali v Olomouckém kraji objevovat na mostech či cestách vedoucích paralelně se silnicemi na trase konvoje už zhruba hodinu před polednem. Ještě před nimi ale všechny mosty „obsadili“ hlídkující policisté.

Pokud lidé nechtěli riskovat, že konvoj propásnou, museli vyrazit s předstihem, neboť přesný čas průjezdu nebylo možné odhadnout. Na trase od Hranic k Olomouci kvůli absenci čerpacích stanic a odpočívadel ovšem moc lepších míst než mosty nebylo.

Postupně přijíždějí další auta, jejich posádky očividně přijely kvůli konvoji. Na vše dohlíží policejní hlídka, která později přítomné zklame informací, že první skupina má zpoždění kvůli technickým problémům jednoho z obrněných transportérů Stryker.

Doprovod dělají vojenské koloně motorkáři

Náhle ale velká část aut z místa odjíždí a to poté, co se roznese informace, že konvoj má tankovací zastávku v jen pár kilometrů vzdáleném silničářském středisku údržby u Mankovic.

Konvoj čekalo vřelé přijetí

Zde se postupně sejde několik desítek lidí a ve vzduchu se třepotá hned několik amerických vlajek, jedna dokonce stylově umístěná na současné moderní podobě klasického „džípu“. Další visí na jednom ze stožárů před areálem vedle české a evropské vlajky.

Objeví se ale i ojedinělý odpůrce konvoje, když místem dvakrát projede hadraplán s českou a sovětskou vlajkou na kapotě a nápisem „Yankees go home“ za zadním sklem. Mezi shromážděnými lidmi se ozývá smích a dotyčný nakonec ani nezastaví a odjíždí.

Necelé čtvrt hodiny před jednou odpoledne se všichni konečně dočkají a první skupina konvoje přijíždí, vítána máváním a voláním, což vojáci opětují. Většinu přítomných ale zklame, že přímo do areálu k americké technice nejsou vpuštěni, proklouzne jen malá část. Ta se u vozů fotí a to i s jejich posádkami.

Poté se první skupina vojenských vozů vrací zpět na dálnici a vjíždíme do Olomouckého kraje. Předjetí celé kolony není rozhodně záležitostí minuty či dvou, neboť za samotnými vozy americké armády jede ještě „doprovod“ v podobě českých motorkářů a dalších příznivců.

Na mostech visely americké vlajky, odpůrců bylo minimum

Ale navzdory tomu, že začíná lehce pršet a celý den fouká nepříjemný studený vítr, kolem silnice a na mostech stojí skupinky někdy i desítek lidí, na řadě míst navíc opět visí vlajky Spojených států. Vojáci sedící v kabinách či stojící v otevřených poklopech transportérů po celou dobu mávají jak lidem kolem silnice, tak i předjíždějícím autům.

„Chtěl jsem tuhle akci podpořit a moc se mi to líbilo,“ shrnul například muž, který americké vojáky vítal společně s desítkami dalších na mostu přes silnici R35 u Velkého Újezdu a vyrobil si kvůli tomu i transparent s nápisem „Welcome“ (anglicky Vítejte - pozn. red.).

Výjimku z vřelého vítání tak nakonec tvoří jen jeden z mostů na obchvatu Olomouce, kde visí transparenty „USA go home“ a vedle něj sprostý a přitom nepřesný nápis „F**k off Navy (Navy je označení námořnictva - pozn. red.).

Velká skupina podporovatelů konvoje se naopak shromáždila na olomouckém obchvatu na mostu mezi Nemilany a Nedvězím a u blízké čerpací stanice, kde se uskutečnila akce Pozdrav americké armádě - Czech Point Olomouc. Vojáky tak i zde vítal velký transparent „Welcome“.

„Sešly se tu odhadem dvě stovky účastníků a vše proběhlo v klidu. Více než třetina lidí pozdravila ještě i druhou skupinu, na třetí už se ale kvůli velkému zpoždění a hodně studenému větru nečekalo. Škoda, že tu nikde nezastavovali,“ shrnul organizátor Vladislav Raclavský.

„Svoboda a demokracie v moderní Evropě by nikdy nebyla bez amerických spojenců. A za to si zaslouží, abych je alespoň slušně pozdravil, když jedou kolem,“ vysvětlil už dříve motivaci ke svolání akce.