Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komunisté zbořili a poničili v Olomouckém kraji 21 kostelů a 302 kapliček

  14:33
Jak se komunisté chovali k sakrálním památkám v Olomouckém kraji? Účet za čtyřicet let jejich vládnutí v tomto směru obsahuje děsivá čísla: 13 kostelů zbořili a osm poničili či nechali téměř spadnout. Kromě toho z regionu zmizelo i 179 kaplí či kapliček, a dalších 123 po nich zůstalo poškozených.
Komunisty zničené památky na historických snímcích a dnes. V horní části renesanční kostel v Jestřabí, v dolní vojnovický kostel postavený v 16. století.

Komunisty zničené památky na historických snímcích a dnes. V horní části renesanční kostel v Jestřabí, v dolní vojnovický kostel postavený v 16. století. | foto: foto: knihy Kronika Libavska a Ohrožené památky; koláž: iDNES.cz

Například v Arnolticích na Olomoucku označují místo, kde stával kostel svaté Anny z roku 1845, už jen vzrostlé kašany. "Komunisté jej nechali odstřelit v první polovině osmdesátých let, když už jim skutečně začal padat na hlavu. Před tím jej státní statek využíval jako garáž," popisuje Iva Poláčková, jedna ze stovky místních obyvatel.

Tamní svatostánek však nebyl podle Michala Valenčíka, který se o ně již patnáct let zajímá a průběžně na internetu doplňuje jejich databázi, jediným s takto pohnutým osudem. Olomoucký kraj přitom odnesl podle jeho statistik vládu komunistů paradoxně ještě málo.

"Co do počtu zničených či poškozených sakrálních staveb je na tom Olomoucký kraj ještě relativně dobře. V celé České republice bylo v době komunismu zbořeno zhruba 207 kostelů, přičemž na tento region jich připadá pouze třináct," srovnává.

Zbořený kostel svatého Jana Křtitele, který stál ve vojenském prostoru Libavá.
Původní kostel Panny Marie Pomocné ve Zlatých Horách, který zbourali komunisté. Po revoluci byl na jeho místě postaven kostel nový.
Dnešní kostel Panny Marie Pomocné ve Zlatých Horách byl postaven po revoluci a stojí na místě původního kostela, který zbourali komunisté.

Vlevo kostel svatého Jana Křtitele, který stál ve vojenském prostoru Libavá, uprostřed stržený kostel Panny Marie Pomocné ze Zlatých Hor, na jehož místě byl po revoluci postaven kostel nový (vpravo).

Řadu církevních objektů podle Valenčíka zachránilo to, že zde nebyly povrchové doly a nestavěly se velké přehrady. "Do vysídlených obcí se sem navíc po Němcích stěhovalo nábožensky silně založené obyvatelstvo. K největší devastaci pak došlo především ve vojenském prostoru Libavá, kde padlo celkem osm kostelů," popisuje.

Z kostela se stal sklad brambor a garáž, nakonec ho odstřelili

Jedním ze třinácti zbořených kostelů, které má v Olomouckém kraji minulý režim na svědomí, je i ten z obce Arnoltice na Olomoucku. "Zasvěcen byl svaté Anně a pocházel z roku 1845. Již předtím zde ovšem stál starší dřevěný objekt," přibližuje Michal Valenčík, který výsledky svého pátrání před pěti lety shrnul do knihy Ohrožené památky s téměř 300 stranami.

Na kostel, který stával nedaleko hlavní arnoltické silnice, si vzpomínají i místní. "Komunisté jej nechali odstřelit mezi lety 1983 a 1984. Ještě před tím jej ovšem státní statek využíval jako sklad brambor, hnojiv a také jako garáž. Poté už jim ale skutečně začal padat na hlavu, zřítilo se tam schodiště ke zvonici," vzpomíná Iva Poláčková.

Fotografie Jindřicha Štreita z roku 1980, která zachycuje arnoltický kostel. V té době už sloužil mimo jiné jako garáž.

"Nalevo od něj pak stával hřbitov s hroby po odsunutých německých rodinách. Ten zmizel zároveň s kostelem, některé náhrobky si jejich potomci potom odvezli," dodává.

Přímo na místo, kde kostel svaté Anny stával, doprovodil redaktora a fotografa MF DNES Lubomír Štefaňák, starosta Huzové, pod níž Arnoltice spadají. "Němci, kteří zde před odsunem žili, se v roce 1995 složili na opravu kamenného kříže z druhé poloviny devatenáctého století. Ten jediný po zbourání kostela zůstal v pořádku," přibližuje Štefaňák a ukazuje směrem k několika vzrostlým kaštanům.

Zmizely kostely až ze 16. století, z renesanční památky je ruina

Právě stromy jsou vedle lidské paměti vodítkem k tomu, kde svatostánek místních stával. Dva z nich na archivním snímku od známého fotografa Jindřicha Štreita z roku 1980 lemují vchod do nyní již neexistujícího kostela. Již tehdy ovšem sloužil jako garáž.

Starosta Huzové Lubomír Štefaňák ukazuje na místo, kde stál v Arnolticích komunisty zbořený kostel.
Zbytky hřbitova, který stál vedle komunisty zbouraného kostela v Arnolticích na Olomoucku.

Starosta Huzové Lubomír Štefaňák ukazuje na snímku vlevo místo, kde stál v Arnolticích komunisty zbořený kostel. Vpravo zbytky hřbitova, který stál vedle kostela. foto: Petr Janeček, MF DNES

Když zajdete hlouběji mezi stromy, doslova zakopnete o jeden z pohozených náhrobků s německými nápisy. O kousek dál je otevřený hrob, v trávě jsou znatelné obrysy několika dalších. O kmen stromu se tu opírá povalený podstavec po větší soše či kříži. "Takové zbytky hřbitovů u nás najdete téměř v každé vesnici," přemítá huzovský starosta.

Renesanční kostel z Jestřabí na historickém snímku. Za komunistů se z něj stala ruina.
Ruina renesančního kostela z Jestřabí.
Kostel Nejsvětější Trojice z Vojnovic ze 16. století na historickém snímku. Dnes stojí na jeho místě jen zarostlá hromada.
Zarostlá hromada v popředí je to jediné, co zbylo po vojnovickém kostele Nejsvětější Trojice. Památku ze 16. století zbourali komunisté. Snímek zepředu mírně pod kostelem.

Komunisty zničené památky v Olomouckém kraji na historických snímcích a dnes. V horní části renesanční kostel v Jestřabí, v dolní vojnovický kostel Nejsvětější Trojice postavený v 16. století.

Nejvíce zbouraných kostelů eviduje Michal Valenčík v Olomouckém kraji eviduje ve vojenském prostoru Libavá. Z celkových třinácti jich sem patří osm.

"Jde například o kostel svatého Jana Křtitele v bývalé obci Smilov či kostel Nejsvětější Trojice z Vojnovic. Oba pocházely z druhé poloviny šestnáctého století. Velmi cenný byl i renesanční kostel z Jestřabí. Ten sice ještě stojí, ale zbyla z něj jen ruina. Tak jako z dalších osmi v Olomouckém kraji."

O kostel vedle Arnoltic a zbořených vesnic na Libavé přišel také Přerov či obce Zálesí, Uhelná a Česká Ves na Jesenicku. "Do soupisu jsem zařadil i zbořené kaple, neboť často mezi nimi a kostely není po stavební stránce větší rozdíl. Těch je v kraji spolu s kapličkami 179. Mezi poškozené jsem započítal dalších 123," dodal Valenčík, který mezi poškozené objekty řadí ty, u nichž se zachovaly zdi alespoň do půlmetrové výšky.

  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Siláci přestěhovali vzácné sousoší neznámého autora, Olomoucí jen procházel

25. dubna 2024  11:46

Prohlídková trasa Arcidiecézního muzea Olomouc nabízí návštěvníkům ve Zdíkově paláci, který je její...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...