Lídr společné kandidátky Pirátské strany a hnutí Starostové a nezávislí (STAN)...

Lídr společné kandidátky Pirátské strany a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) pro krajské volby Josef Suchánek. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Josef Suchánek je novým olomouckým hejtmanem, s covidem na schůzi nemohl

  • 9
Krajští zastupitelé na ustavujícím zastupitelstvu zvolili hejtmanem Josefa Suchánka. Žádní další kandidáti navrženi nebyli. Suchánek se přitom schůze, stejně jako jeho předchůdce ve funkci Ladislav Okleštěk, účastní pouze na dálku, protože je pozitivní na covid-19. Zvolena byla i nová rada.

Josef Suchánek (Piráti a STAN) byl zvolen 31 hlasy z celkových 55 a v hejtmanském křesle nahradí Ladislava Oklešťka (ANO). Suchánka podpořila nová vládnoucí koalice Piráti a STAN, Spojenci a ODS.

„Cítím to jako závazek vůči voličům. Olomoucký kraj přebíráme v náročné situaci. Máme před sebou spoustu práce,“ sdělil Suchánek zastupitelům.

Zastupitelé v časech covidu

Hlasování se zdrželo opoziční hnutí ANO a proti byli zástupci SPD, kteří předem avizovali, že o personáliích budou takto hlasovat.

„Nevnímejte to jako destruktivní, ale protože jsme neměli informace k tomu, proč jsou tyto body takto nastaveny, tak většinou budeme hlasovat proti,“ popsal zastupitel za SPD Pavel Jelínek.

Ustavující zastupitelstvo probíhá od deseti hodin dopoledne v mírně provizorních podmínkách. Sedm nově zvolených zastupitelů se totiž kvůli karanténě nebo izolaci účastní prostřednictvím online vysílání. A to včetně obou hejtmanů - jak bývalého hejtmana Oklešťka, tak i Suchánka. Oba v minulých dnech uvedli, že byli pozitivně testováni na covid. Suchánek by měl do hejtmanské funkce aktivně nastoupit v pondělí.

Zastupitelé také zvolili nové složení krajské rady. Křesla si mezi sebe podělí tři koaliční strany, tedy zástupci dvoukoalice Piráti a STAN, Spojenců a ODS.

Silnou pozici mají Spojenci, polepšila si ODS

Prvního náměstka bude Suchánkovi dělat místostarosta Velké Bystřice Ivo Slavotínek (Spojenci). Na starosti bude mít sociální věci a záležitosti seniorů.

Do pozice druhého náměstka zvolili zastupitelé Dalibora Horáka (ODS), který se, stejně jako předešlé čtyři roky, bude věnovat zdravotnictví.

Další náměstkovský post obsadí Jan Šafařík (Spojenci) a starat se bude o regionální rozvoj, územní plánování a rozvoj venkova. Posledním náměstkem byl zvolen Michal Zácha (ODS), který převezme gesci dopravy, sportu a volného času.

Místo radního se zaměřením na školství připadlo bývalému náměstkovi olomouckého primátora Aleši Jakubcovi (Spojenci). Další dvě místa radních získali zástupci dvoukoalice Pirátů a STAN. Zdeňka Dvořáková Kocourková tak bude mít v gesci investice, evropské projekty, transparenci, IT a oblast takzvaného Smart regionu. Její kolega Martin Šmída dostal na starost životní prostředí, odpady a zemědělství.

Zbytek rady je doplněn o pozice neuvolněných radních. Jedno místo obsadí starosta Dolní Studénky Radim Sršeň (Piráti a STAN). Neuvolněným radním pro kulturu a památkovou péči byl zvolen šéf olomouckého Divadla Na cucky Jan Žůrek (Spojenci). Pozici neuvolněného radního získal také lékař Ivo Mareš (ODS).