Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Jesenické skiareály budou lákat lyžaře na delší jízdu či skipas bez front

  • 0
Na větší komfort, bezpečnost i zavedení nejmodernějších trendů se letos soustředili v jesenických skiareálech. Mezi novinkami nechybí nové, delší či širší sjezdovky, které navíc obeženou sítě a bezpečnostní matrace, čtyřsedačka pro Karlov i vyhřívaná odpočívárna s televizí přímo na svahu či možnost zaplatit si skipas přes mobil.

Například vyhlášený areál na Červenohorském sedle pro lyžaře o 120 metrů prodloužil oblíbenou modrou sjezdovku a získal povolení na rozšíření své nejdelší sjezdovky. Nejdůležitější novinkou je však to, že se návštěvníci na sjezdovky dostanou bezpečněji.

„Byl vybudován průsek a nový přístup na sjezdovky přímo z lávky, která už dříve překlenula frekventovanou silnici. Tím jsme vyřešili velmi problematický a hlavně nebezpečný příjezd úzkou uličkou, kde docházelo opakovaně k úrazům,“ uvedl šéf areálu Martin Dubský.

V plánu je i rozšíření dojezdu k lanové dráze. „Pokud se podaří zahrnout tato místa do plánu těžby dřeva, určitě vše stihneme připravit již na letošní zimu,“ podotkl Dubský.

Lyžaři se už brzy vyhnou také frontám u pokladen. Areál totiž chce v nejbližší době zprovoznit systém, který umožní zakoupit si skipas pohodlně přes mobilní aplikaci.

Dolní Morava nabídne novou téměř kilometrovou sjezdovku

Na zimu se chystají i střediska v Karlově. Z Malé Morávky vede nový chodník, který vybudovala obec a díky němuž se lyžaři při cestě na svah nebudou muset vyhýbat autům. Lidé se navíc občerství v kompletně zrekonstruované chatě Kazmarka, která zprovoznila vlastní restauraci.

Ještě v průběhu zimy také spustí ve Ski Aréně Karlov novou čtyřsedačkovou lanovku, stejná bude vozit návštěvníky i v areálu Myšák. Rodiče zde ocení také novou vyhřívanou odpočívárnu s televizí, kde mohou v klidu počkat, až jejich dětem skončí lekce v lyžařské škole.

Možnosti lyžování rozšíří i Relax &sport resort Dolní Morava, kde otevírají novou sjezdovkou dlouhou 900 metrů.

„Kromě zatraktivnění nabídky nám tato sjezdovka umožní i propojení stávajících tratí,“ přibližuje obchodní ředitel areálu Martin Palán. U horní stanice lanovky navíc bude fungovat nová restaurace Skalka s odsouvací střechou.

„Další peníze investujeme do zvyšování bezpečnosti. Kolem sjezdovek přibudou sítě a bezpečnostní matrace,“ doplnil Palán. O zhruba sto metrů delší hlavní sjezdovku nabídne i středisko Kaste v Petříkově.

Kromě chybějícího sněžení nově straší nedostatek vody pro děla

Areály napříč Jeseníky také investují do technického zázemí a zasněžování. Hned tři nová sněžná děla pořizuje například areál Miroslav v Lipové-lázních.

„Počasí je stále nevyzpytatelnější. V zimě je potřeba areál vysněžit co nejrychleji,“ vysvětluje majitel areálu Miloš Hladký.

To potvrzuje také šéf skiareálu Příčná ve Zlatých Horách Igor Macášek. „Letos investujeme hlavně do posílení zasněžovacího systému. Prakticky zdvojnásobíme počet sněžných děl, takže budeme schopni maximálně využít příznivého počasí,“ uvedl.

Vlekaři ale musí vyřešit i čím dál palčivější problém s nedostatkem vody, kterou potřebují pro sněžná děla. Své o tom ví například Přemyslov na Šumpersku, kde jediná nádrž na vodu přestala stačit a ve středisku proto vybudovali další, o objemu 3 600 krychlových metrů.

„S touto nádrží budeme mít v zásobě přes šest tisíc kubíků vody, což nám umožní zasněžovat bez problémů, i když potokem poteče málo vody,“ vysvětluje šéf areálu Jaroslav Podzimek. Přemyslov také buduje na svahu nové hydranty na připojení sněžných děl a tyčí a koupil další rolbu na úpravu sjezdovek.

Zasněžování vylepší i Ski aréna Filipovice v Bělé pod Pradědem, kde pořídili dvě sněžná děla, či Bonera na Ramzové, kde vsázejí na hydranty.

„Umožní nám podle potřeby přesouvat techniku a zasněžovat maximálně efektivně,“ uvedla ředitelka areálu Karla Kubíčková.