Lyžařský areál Přemyslov.

Lyžařský areál Přemyslov. | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Dobrou sezonu ustáli někteří vlekaři na hraně možností. Chybí personál

  • 0
Jako velmi dobrou hodnotí doznívající zimní sezonu vlekaři v Jeseníkách. V některých areálech měli ve srovnání s předešlými roky až o čtvrtinu víc lyžařů a nebývale plné byly o jarních prázdninách i chaty a chalupy. A ačkoliv lidí v těchto dnech na horách rapidně ubývá, vlekaři chtějí udržet sezonu až do Velikonoc.

Třetí nejlepší sezonu za jedenáct let, co středisko funguje, hlásí Přemyslov – o jarních prázdninách, jež jsou považovány za jeden z vrcholů zimy, tam dokonce naráželi na hranici své kapacity.

„Za 11 let existence areálu byla tato sezona třetí nejlepší, takže jsme spokojeni,“ uvedl šéf střediska Přemyslov Jaroslav Podzimek. 

Podle něj za tu dobu přibyly v okolí další možnosti lyžování – otevřelo třeba žádané středisko v Koutech nad Desnou a většina areálů také pořídila lanovky. „Vzhledem k tomu, že výrazně vzrostla konkurence, jsme co do návštěvnosti na slušných číslech,“ dodal. 

O víkendech a ve frekventovaných termínech jarních prázdnin, jako jsou brněnské turnusy, se na Přemyslově pohybovalo až 1 200 lyžařů denně. 

„V některých dnech jsme už naráželi na kapacitní možnosti našich parkovišť. Máme přibližně 330 míst, víc aut se sem vejde jen s velkými obtížemi,“ popsal Podzimek.

Abychom vše zvládli, musela se zapojit i rodina, říká majitel

Velmi dobrou návštěvnost hlásí i středisko Kaste v Petříkově. „Z tohoto pohledu panuje spokojenost. Co nám ale dělalo velké starosti, byl nedostatek personálu. Abychom vše zvládli, musela se hodně zapojit rodina. Obávám se, že za rok to nebude lepší,“ posteskl si majitel areálu František Kaštyl.

Naopak areál Miroslav v Lipové-lázních označuje sezonu jen za průměrnou. „Dlouho tady bylo teplo, takže se nedalo ani zasněžovat. Poslední třetina sezony zase byla velmi mrazivá, takže lidé moc nejezdili. Nás to počasí poznamenalo obzvlášť, protože při severovýchodním přílivu studeného vzduchu je zde výrazně mrazivěji než ve vrcholových partiích Jeseníků,“ vysvětlil majitel střediska Miloš Hladký. 

Nižší tržby z první a poslední třetiny zimy na Miroslavi vylepšilo období od půli ledna do poloviny února. 

„To bylo skvělé. Ideální počasí, dobré sněhové podmínky. Když se ale ve výsledku všechno sečte, tak z toho celkově vychází pouze průměr,“ zhodnotil Hladký.

Zatímco středisko Miroslav už vleky zastavilo, velké jesenické areály pojedou až do Velikonoc. Patří mezi ně i Karlov, kde funguje několik areálů a obec je tak jedním z největších center lyžování v republice.

„Vzhledem k výkyvům počasí, kterých bylo více než jiné zimy, pro nás byla sezona velmi úspěšná. Počet návštěvníků se meziročně zvedl zhruba o čtvrtinu. K tomuto nárůstu přispěly i nejrůznější akce a soutěže, které v Karlově pravidelně pořádáme,“ uvedl vlekař Jaroslav Lukeš. 

Dobře vybavené chaty jsou už na příští zimu obsazené

Hned po velikonoční tečce za sezonou začnou v jednom z tamních areálů Myšák chystat velkou investici: dvousedačkovou lanovku nahradí moderní čtyřsedačka.

Dobrou zimu potvrzují také majitelé chat a chalup v Jeseníkách a podhůří. „Na brněnské prázdniny byly chaty tradičně beznadějně vyprodané, vysoká byla i prázdninová návštěvnost z dalších částí jižní Moravy. Je potěšitelné, že dál přibývá návštěvníků z Prahy či Plzně,“ bilancuje majitelka agentury Chatař Alena Klimešová. 

Podle ní se mění také chování lidí, kteří do hor míří z lidnaté jižní části kraje. Ti byli zvyklí Jeseníky otáčet každý den a nedělalo jim problém najezdit opakovaně desítky, ale třeba i přes stovku kilometrů. Teď je to jiné.

„Chaty byly na olomoucké prázdniny vždycky obsazené výrazně méně než na jiné turnusy. Lidé si už ale zřejmě vyhodnotili, že není moc dobré celý týden denně dojíždět do Jeseníků, protože si vůbec neodpočinou, cesta taky něco stojí. Když se ubytují na chatě, mají hned po lyžování klid a ráno zase nemusí do auta a mohou hned na sjezdovku,“ srovnává Klimešová. 

Obsazenost chat v olomouckém turnusu vzrostla ze zhruba 50 na více než 70 procent. „Zda je to trend, se však ukáže až v dalších letech,“ poznamenala. 

I s končící zimou se objednávky jen hrnou. „A to nejen na léto. Některé dobře vybavené chaty jsou už obsazené i na příští zimu,“ uzavřela.