Muže zavalila ve Velkém kotli v Jeseníkách lavina, navzdory pomoci horské služby a lékaře zemřel. | foto: Jiří Hejtmánek, Horská služba Jeseníky

Smrt skialpinisty návštěvníky Jeseníků nepoučila, zákazy porušují dál

  • 295
Jako by se v Jeseníkách před pár dny neodehrála tragédie, při níž mladý skialpinista zemřel pod lavinou ve Velkém kotli. Do přísně chráněného území národní přírodní rezervace, kde je zakázán pohyb, navíc za vysokého lavinového nebezpečí, dál vyrážejí desítky skialpinistů a snowboardistů. Záchranáři, ochranáři a policie hledají způsob, jak to zastavit.

„Je tady velká skupina návštěvníků, kteří porušují ochranné zóny, nerespektují naše upozornění, chovají se svévolně. My ale nemůžeme čekat na oblíbených místech vyznavačů jízdy náročným horským terénem a vracet je odtamtud zpátky,“ říká náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

„Upozornění na lavinové nebezpečí je na našem webu, ve všech médiích, informuje o něm televize. Nad nebezpečná, byť zakázaná místa dáváme varovné cedule s upozorněními na lavinové nebezpečí. Nevím, co ještě udělat víc,“ dodává.

Horská služba je navíc čistě záchranářskou složkou, takže nemůže udělovat pokuty za pohyb v místech, kde to ochrana přírody zakazuje. To je v kompetenci ochranářů ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky.

Ti přitom jen o víkendu následujícím po smrti skialpinisty pod lavinou v pátek 15. ledna rozdali neukázněným návštěvníkům hor desítky pokut. A byly mezi nimi i ty za pohyb v nebezpečném lavinovém katastru Velkého kotle.

„Když spadla lavina včera, tak dnes už přece nemůže“

Ochranáři se podle vedoucího jesenických ochranářů Petra Šaje snaží řešit přestupky domluvou, ale častěji než dříve musejí sáhnout k pokutě, která se pohybuje ve výši několika tisíc korun. Její horní hranice je 10 tisíc.

„Ani to ale těmto lidem nevadí. Den po tragédii jsem narazil v oblasti Velkého kotle na slovenského skialpinistu, který se chystal sjet Velkým kotlem dolů. Ptal jsem se ho, jestli ví o páteční tragédii, kdy lavina zabila mladého skialpinistu. On říkal, že o tom ví, ale když prý spadla v pátek lavina, tak v sobotu už spadnout nemůže. Tak jsem ho vyvedl z omylu, že se to může stát opakovaně,“ popsal Šaj.

Ochranáři také upozorňují na ničení vzácné horské přírody. „Tolik lidí, kolik se pohybuje mimo trasy v nejcennějších oblastech Jeseníků jako letos, nepamatujeme. Ničí vršky stromků, ruší živočichy, kteří zvlášť v zimě potřebují klid,“ řekl Šaj.

Podle něj Jeseníky nyní v době koronavirové pandemie zažívají obrovský rozmach skialpinismu.

„Hodně lidí bez jakékoli průpravy a zkušeností vyráží do nebezpečných terénů. Mnoho z nich si ani neuvědomuje, že ničí přírodu, ani že riskují vlastní životy. S takovými návštěvníky je těžké pořízení,“ shrnuje Šaj.

Lidé jdou do hor oblečení jako do nákupních center

Mluvčí Horské služby České republiky Radek Zeman varuje nezkušené návštěvníky, aby věnovali mnohem víc pozornosti přípravě.

„Do hor vyrážejí i lidé, kteří by jinak mířili spíš do nákupních center, restaurací. Bohužel pak vyrazí ve stejném oblečení, jaké mají ve městě,“ říká Zeman.

„Navíc Jeseníky mnozí považují za kopečky. Už si neuvědomí, že i tam je může zasypat lavina nebo mohou umrznout. Je až s podivem, že v dnešní době informací si lidé zprávy z hor a o horách nedokážou vyhodnotit a podle toho se taky chovat,“ dodává.

Směs nezodpovědnosti, neopatrnosti, hazardu a podcenění všeho, co se dá – tak hodnotí chování některých současných návštěvníků hor.

„Když na Králickém Sněžníku bivakuje v extrémních podmínkách dívka, která v životě nic podobného neabsolvovala a není na to připravená, tak nevím, co k tomu říct. Naštěstí se ji podařilo zachránit a doufám, že si z toho vezme ponaučení,“ doplnil Zeman.

Lidem bivakujícím v Jeseníkách museli během ledna pomáhat záchranáři, lehkovážní dobrodruzi porušili řadu zcela základních pravidel.

25. ledna 2021