Mladý horolezec spadl při lezení na skálu v Jeseníkách ze zhruba desetimetrové výšky. Protože v lesnatém terénu nemohl přistát vrtulník, přepravila ho horská služba s hasiči na dostupné místo. | foto: Horská služba Jeseníky

Horolezec v Jeseníkách k první jisticí skobě nedolezl, spadl z deseti metrů

  • 17
Vážně zraněnému mladému horolezci musela vyrazit na pomoc jesenická horská služba, hasiči a posádka záchranky ke skále pod zříceninou Pustého zámku nad Bílým Potokem. Mladík se chtěl pokusit o výstup, místo toho ale zamířil ve vrtulníku do nemocnice.

Mladík lezl na skálu, jejíž první jisticí bod se nachází ve výšce zhruba dvanácti metrů, ve čtvrtek večer.

„Vybral si výstup, který je méně lezený a také méně jištěný. Při jeho zdolávání spadl z asi desetimetrové výšky a výsledkem byla otevřená zlomenina nohy, kromě toho si také stěžoval na bolesti v oblasti bederní páteře a žeber. Na místo nehody dorazila jako první záchranná služba a vzápětí my s hasiči,“ nastínil zasahující člen Horské služby Jeseníky Martin Chalupa.

K přepravě do olomoucké fakultní nemocnice byl vzhledem k závažnosti případu nejlepší volbou vrtulník, v lesnatém terénu ale nebylo možné přistání ani vyzvednutí v podvěsu.

„Zafixovali jsme proto zraněného do vakuové matrace a šetrně ho snesli k autu horské služby, kterým jsme jej převezli do Bílého Potoka, kde mohl vrtulník přistát,“ shrnul Chalupa.

Podle horské služby současné hezké počasí láká do hor ve zvýšené míře nejen turisty či cyklisty, ale právě i horolezce.

„Ti, kteří nejsou opravdu zkušenými lezci, by se ale neměli vydávat na náročnější výstupy. V případě, že cesta není dostatečně jištěna, měli by si raději vybrat jednodušší terén,“ upozornil náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.