Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

V domě platí někdo dvojnásobek toho co jiný, Jeseník chce nájmy srovnat

  • 0
Jesenická radnice chce vyřešit více než dvojnásobné rozdíly v nájemném v městských bytech v bývalých kasárnách. Za stejné prostory tu jeden nájemník platí přes dva tisíce, jiný jenom tisícovku měsíčně. Změna je podle města nutná i kvůli plánované rekonstrukci panelového domu, kterého se problém týká.

„Ty nejnižší nájmy se zde pohybují kolem dvaceti korun za metr čtvereční. To je zcela mimo realitu,“ uznává jesenický místostarosta Tomáš Vlazlo.

Městem stanovené nájemné v městských bytech je přitom 54 korun za metr čtvereční a obvyklá činže ve městě se pohybuje kolem sto korun za metr plochy.

Rozdíly v cenách, jaké lidé ve zmíněném domě platí, vadí i ostatním obyvatelům.

„Já nezpochybňuji výši nájemného, ale měli bychom tady platit všichni stejně. To je neobhajitelné, aby někdo platil polovinu toho, co jiný,“ říká jeden z nájemníků, který v současnosti platí standardní vyšší částku. Přeje si však zůstat v anonymitě.

Podle jesenického místostarosty dostalo město před lety dotaci na rekonstrukci domu a muselo držet nízké nájmy.

Dorovnání nájmů podle zákona by trvalo deset až dvacet let

Šéfka odboru majetku města Monika Nepejchalová uvedla, že jde o historické smlouvy, které je třeba napravit.

„Některé byly uzavřené už před více než dvaceti lety a na dobu neurčitou. Navíc u některých nebyly ani inflační doložky,“ vysvětluje.

Některé nájmy tak zůstaly velmi nízko. „Nový občanský zákoník sice umožňuje zvednout nájem jednou za tři roky o dvacet procent, to je ale při nízkých cenách pořád málo,“ vysvětluje Nepejchalová. Z původních sedmnácti korun za metr se tak zvedly na dvacet korun.

„Nízké nájmy kolem dvaceti korun za metr čtvereční mají obyvatelé dvaceti bytů. Pokud by se nájmy měly zvyšovat jednou za tři roky o dvacet procent, nemohou při nízkém základu dohnat standardní nájmy ani v horizontu deseti až dvaceti let,“ sdělila Nepejchalová.

Pokud se město a lidé nedohodnou, skončí vše u soudu

Město přitom plánuje zásadní rekonstrukci panelového domu v bývalých kasárnách.

„To ale nejde, pokud jsou nájmy v polovině bytů kolem dvaceti korun za metr čtvereční. Bude potřeba přesvědčit lidi, aby přistoupili na vyšší nájem. Je potřeba udělat propočty výše investice a její návratnosti a podle toho také upravit ceny za bydlení,“ řekl místostarosta Vlazlo.

Pokud nájemníci nebudou se skokovým navýšením nájmů souhlasit, město může dát jejich smlouvy k soudu.

„Soud by potom určil nájem, který odpovídá v čase a místě. Věřím ale, že se s nájemníky dohodneme,“ sdělila Nepejchalová.

Radnice zároveň přemýšlí i o navýšení standardních nájmů v městských bytech, protože podle vedení města už neodpovídají nákladům, které Jeseník s bytovým fondem má.