Jesenická radnice (na snímku její budova) se rozhodla opět snížit daň z nemovitosti, kterou před lety nárazově výrazně zvýšila.

Jesenická radnice (na snímku její budova) se rozhodla opět snížit daň z nemovitosti, kterou před lety nárazově výrazně zvýšila. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Jeseník po letech snížil daň, která měla zaplatit wellness centrum

  • 4
Málo vídaného jevu se dočkali lidé z Jeseníku. Tamní radnice se totiž rozhodla napravit razantní skokové zvýšení daně z nemovitosti, ke kterému došlo v roce 2012.

„Tehdy město zvedlo daň z nemovitosti vysoko nad průměr srovnatelných měst, protože potřebovalo peníze na vybudování wellness centra, které se nakonec stejně nestavělo. Bohužel v dalších letech nebylo jak daň snížit, aniž by to negativně nezasáhlo do rozpočtu. Teď ta možnost byla, tak jsme jí využili,“ shrnula místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Domácnostem se tak podle ní daň z nemovitosti sníží na polovinu, podnikatelé zaplatí o čtvrtinu méně.

„Celkový předpokládaný výpadek za rok bude pro město 4,5 milionu korun, což jsou sice velké peníze, ale tento výpadek pokryjeme zvýšeným příjmem díky změně zákona o rozpočtovém určení daní. Od státu dostaneme zhruba o šest milionů korun víc,“ doplnila Blišťanová.

Jeseník byl dosud vysoko nad průměrem, v němž se pohybovaly daně z nemovitosti ve srovnatelných městech. Teď se zařadil spíše do skupiny měst s nižší daní z nemovitosti.

„Věřím, že lidé přivítají, že jim zůstane víc peněz. Je to také jedna z věcí, kterou chceme snížit odliv mladých lidí z Jeseníku do velkých měst,“ uzavřela místostarostka.