Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Opatrovník se o ženu nestaral, jen si bral dávky i část jejího důchodu

  • 0
Několikaleté vězení hrozí muži, kterého obvinili jeseničtí policisté hned ze tří trestných činů v souvislosti s opatrovnictvím. O svěřenou ženu se podle nich nejen řádně nestaral, ale navíc si ještě nezákonně přišel na téměř čtvrt milionu korun.

Obviněného šestapadesátiletého muže ustanovil soud v minulosti opatrovníkem o osm let mladší ženy, které omezil svéprávnost a nakládání s majetkem. Neměla tak mít týdně k dispozici vyšší částku než 200 korun.

Muž jí však v rozporu s tím předával z jejího důchodu vždy jednou za měsíc pět tisíc korun, které pak žena utratila za různé věci včetně cigaret či jízd taxi službou. Nezbývaly jí tak peníze na na základní věci jako placení výdajů za bydlení, jídlo nebo léky.

„Zbytek důchodu si muž podle závěrů vyšetřování nechával a peníze použil pro vlastní potřebu. Navíc také téměř dva roky pobíral příspěvek na péči, ačkoliv se ženou nežil ve společné domácnosti ani o ni nepečoval, což však příslušnému úřadu neoznámil a příspěvek neoprávněně pobíral,“ popsala jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Muž si tak celkem nezákonně přišel nejméně na 209 tisíc korun. Nyní je obviněn z porušení povinnosti při správě cizího majetku, podvodu a zpronevěry, za což mu hrozí až osm let vězení.