Žáci mířící na střední školy možná budou v budoucnu dělat jednotné příjimací zkoušky. Usilují o to kraje. (Ilustrační snímek)

Žáci mířící na střední školy možná budou v budoucnu dělat jednotné příjimací zkoušky. Usilují o to kraje. (Ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Nápad na jednotné přijímací zkoušky středních škol rozděluje ředitele

  • 1
Dostat se na střední školu či gymnázium bez přijímaček? Něco takového by v budoucnu v Olomouckém kraji nemuselo být možné. Kraje totiž chtějí zavést jednotný systém přijímání studentů, jakousi obdobu státních maturit. Ředitelé škol se neshodnou, zda je to dobrý nápad.

"Určitě s tím, aby se sjednotily přijímací zkoušky, souhlasím. Myslím si dokonce, že je to názor naprosté většiny gymnázií. Vstupní kritéria pro studenty u oborů s maturitou by měla být jednotná," říká například Jitka Krausová, ředitelka Gymnázia Jana Opletala v Litovli. Jak by takové zkoušky vypadaly se podle ní zatím neví.

"Napříč republikou jsou názory různé. Jsou tu snahy zakotvit něco podobného do školského zákona a pak by to mělo stejně jako maturity na starosti ministerstvo. Jestli nakonec bude zkoušky dodávat nějaká společnost, nebo je bude tvořit pedagogický sbor, zatím není jisté," dodává s tím, že v Litovli žáci přijímačky museli zatím složit vždy.

K jednotným zkouškám směřuje Olomoucký kraj společně s ostatními. "Stejně jako většina krajů směřujeme k modelu, že v dalším roce už by přijímací zkoušky měly být všude sjednocené. Jde nám o to, aby stát promítl povinnost přijímacích zkoušek do legislativy," uvedl Miroslav Gajdůšek, vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého kraje.

Týká se to podle něj především oborů zakončených maturitou, na které nyní kraj tlačí, aby přijímací zkoušky vůbec dělaly. Na rozdíl od gymnázií, která zpravidla přijímací zkoušky nevynechávají.

"V současnosti u nás zhruba devadesát procent gymnázií dělá přijímací zkoušky pomocí Scio testů, takže jsou přijímačky víceméně sjednocené. Do budoucna půjde o to, zda nějakým způsobem sjednotit i požadavky na minimální počet bodů," doplnil Gajdůšek.

Kraj: Společné přijímačky by měly být něco jako státní maturity

Ten zároveň takové zkoušky přirovnal ke státní maturitě, kterou ministerstvo školství, kultury a tělovýchovy do škol zavedlo před několika lety. A která dodnes budí vášně nejen mezi studenty a rodiči, ale také učitelskými sbory.

"Jedná se o jakousi provázanost se státní maturitní zkouškou. Jednotné zkoušky už při přijetí na střední školu by ověřily studijní předpoklady jednotlivých žáků. O tom, jak by zkoušky vypadaly, se jedná, ve hře je i nabídka pomoci od státu," uvedl.

S takovou podobou přijímacího řízení souhlasí i řada ředitelů středních škol nabízejících maturitní obory.

"Kdyby byly zkoušky společné a povinné, určitě by to pomohlo minimálně proti nekalé soutěži. Některé technické školy to dnes totiž v rámci boje o studenty pytlíkují, jak se dá," netají svůj názor Vilém Zeiner, ředitel Střední průmyslové školy stavební v Lipníku nad Bečvou.

Přijímačky mají být v kompetenci ředitelů, míní někteří z nich

Na druhou stranu však připouští, že podvodům by to úplně nezabránilo. "Máme státní maturitu, přesto se u písemných částí na mnoha školách napovídá. Je proto otázka, jaký kontrolní mechanismus by u přijímaček byl, aby to nedopadlo stejně," myslí si.

Pochyby vyjadřuje i ředitel Gymnázia Konice Jaromír Schön. "Já s tím nesouhlasím. Připouštím, že taková povinnost by měla smysl u těch škol, které se přijímacímu řízení dosud vyhýbají, i tak by měly ale být v kompetenci ředitelů," vysvětluje s tím, že podle zákona jsou přijímací zkoušky na řediteli školy.

"A mělo by to tak zůstat. Nejsem spokojený se současnou podobou maturit, ještě stále je to po několika letech v pohybu a neví se, jak to vlastně dopadne a zda se opět nebude něco měnit. Jsem skeptický ke společným modelům," vrací se Schön k přirovnání k jiné státní zkoušce.

V Konici se podle něj osvědčily zkoušky, které si škola vymýšlí sama. "Už dvacet let si je děláme sami. Nevidím důvod, proč to měnit a už vůbec nemám důvěru v žádné organizace, stačí mi Cermat," uzavírá.