Hrošice Blanka. (24. ledna 2012)

Hrošice Blanka. (24. ledna 2012) | foto: ČTK

Zemřel poslední hrošík olomoucké zoo. Chov se ruší, pavilon se asi zbourá

  • 18
V olomoucké zoo uhynula šestatřicetiletá samice hrošíka liberijského jménem Blanka. Byla zde posledním jedincem svého druhu. O její tělo projevilo zájem Národní muzeum v Praze, kde by se mělo stát exponátem.

Hrošice Blanka byla jejich posledním chovaným jedincem hrošíka liberijského v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Zahrada

se chovem tohoto druhu zabývala od roku 1987 a právě Blanka byla jednou z jejích nejdůležitějších plemenných samic.

Hrošice Blanka. (11. dubna 2004)

„Blanka patřila ke koloritu olomoucké zahrady drahně let. O mnoho let přežila i svého partnera, s nímž zplodila sedm mláďat. Za svůj dlouhý život jich úspěšně odchovala šest,“ uvedla zooložka Jitka Vokurková.

Zoologické zahrady chovají hrošíky liberijské velmi ojediněle. Jejich přežití ve volné přírodě je vážně ohroženo kácením tropických deštných pralesů a také lovci, kteří je pronásledují kvůli masu. Po úmrtí Blanky bude chov hrošíků v olomoucké zoo přerušen, sdělil ředitel zoo Radomír Habáň.

Hrošice měla podle odborníků vzhledem ke svému pokročilému věku značné zdravotní problémy a v posledních letech se potýkala s těžkou artrózou pohybového aparátu. Kvůli bolesti se už nedokázala postavit na nohy a jen velmi málo se pohybovala. V posledních dnech se zdravotní stav hrošice navíc výrazně zhoršil.

Dle Jitky Vokurkové už její potíže nebyly slučitelné s tím, aby vedla radostný život, a proto padlo rozhodnutí provést eutanázii. „Prodlužovat dobu umírání jsme nechtěli, proto jsme volili legitimní a humánní cestu eutanázie,“ uvedla Vokurková.

Opuštěný pavilon, ve kterém hrošíci liberijští dlouhá léta žili, nechá zoo nejspíš zbourat. „Dnes již neodpovídá standardům moderních chovatelských zařízení. Jelikož ale samice pavilon s venkovním výběhem považovala za svůj domov, byl v jejím vysokém věku přesun nežádoucí,“ dodal Habáň.

,