V Hranicích byla odhalena socha Tomáše Garrigua Masaryka. Jejími autory jsou...

V Hranicích byla odhalena socha Tomáše Garrigua Masaryka. Jejími autory jsou sochař Ladislav Sorokáč a architekt Ondřej Tuček. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Hranice mají už třetí sochu Masaryka, předchozí nepřežily zvraty dějin

  • 4
Tento týden se po téměř půl století na Školní náměstí v Hranicích opět vrátilo umělecké dílo připomínající prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Toho ve městě takto uctili za posledních sto let už dvakrát, předchozím sochám pro náměstí ale doba nepřála a byly zničeny.

Bronzová jezdecká socha stojí uprostřed parku tak, aby byla vidět hned ze dvou blízkých ulic.

„Její moderní pojednání staví na siluetě státníka,“ vysvětlil motiv v pondělí slavnostně odhalené sochy mluvčí radnice Petr Bakovský.

Jak vypadalo odhalení Masarykovy sochy

Na prostranství původně stával mramorový pomník Františka Josefa I., který obyvatelé Hranic nechali zhotovit na počest císaře, jenž v roce 1880 město navštívil. Po vyhlášení samostatné republiky v roce 1918 ale musel pryč, dnes stojí v areálu Staré střelnice.

Masaryk, který město dvakrát navštívil, se měl v Hranicích dočkat první sochy na Školním náměstí rok po smrti. Odhalení bylo naplánováno na říjen 1938, ke 20. výročí vzniku Československa.

„Na díle pracovali olomoucký sochař Karel Lenhart a hranický výtvarník Ladislav Vlodek. Jenže k instalaci vzhledem k podzimním událostem toho roku už nedošlo a za války bylo zničeno,“ popsal Bakovský.

Komunisté Masarykovu sochu odstranili dvakrát

Masaryk se tak pocty dočkal až po druhé světové válce, jeho pomník byl odhalen 9. května 1948.

„Vytvořila jej už v roce 1927 sochařka Jelena Mandičová pro zakarpatský Užhorod. Tato socha pak stála na Školním náměstí do roku 1963 a znovu od května 1968 do října 1974, kdy byla v době nejtužší normalizace tajně odvezena a zničena,“ shrnul Bakovský.

Dílo nahradilo v roce 1984 sousoší Vítání Rudé armády, nicméně po deseti letech byla i tato skulptura přemístěna, a to na třídu Československé armády. Myšlenka na návrat sochy TGM do města se pak znovu objevila v 90. letech.

„Kompromisem byla Masarykova busta, která byla na popud Vojenského sdružení rehabilitovaných a za finanční spoluúčasti města instalována v roce 2001 v prostorách Staré radnice. Loňské výročí sta let republiky a oprava ZUŠ Hranice ale vedly ke snahám o opětovné umístění památníku T. G. Masaryka na Školní náměstí,“ nastínil mluvčí.

Početná porota složená z odborníků a zástupců města vybrala vítěze ze dvaceti návrhů.

„Posuzovala nejen jejich uměleckou hodnotu, ale také zakomponování díla do prostoru náměstí i praktické otázky pořizovací ceny, údržby, trvanlivosti a vzhledu sochy v průběhu různých ročních období,“ uvedl Bakovský.