Na dobytí vesnice nasadili Sověti kaťuše, pak ji málem „omylem“ vystříleli

  12:54
Válka jim přišla až domů, lidé si museli zvykat na smrt. Každý den přinesl na jaře 1945 v okolí Hradčan na Prostějovsku kolem 400 mrtvých a raněných. Rudá armáda se tu těžce potýkala s neochotně ustupujícím wehrmachtem. Až v sobotu 5. května si lidé oddechli. Byl to ale krutý omyl. Od tragédie je naopak brzy dělil jen krůček.
Horní hostinec v Hradčanech na Prostějovsku poničený boji v závěru druhé...

Horní hostinec v Hradčanech na Prostějovsku poničený boji v závěru druhé světové války | foto: archiv Z. Bezrouka - kniha Pod říšským vysílačem Donau

Rudá armáda ten den sice Němce z Hradčan po zdlouhavých bojích vyhání, dlouho vyhlížení osvoboditelé se ale netváří vůbec mile. Všechny zdejší muže řadí do čtyřstupu, jako zajatce je pod namířenými zbraněmi odvádí do sousedních Dobromilic. Tady na více než stovku hradčanských mužů míří kulomety.

Jsou to zrádci, stříleli po nás, myslí si Sověti. Schyluje se k dalšímu vraždění. Nakonec mu místní jen o vlásek uniknou.

Bitva o vysílač

Zdeněk Bezrouk, veterinář a amatérský historik z Klubu vojenské historie Dukla

Napínavý příběh z posledních dnů druhé světové války odkryl amatérský historik Zdeněk Bezrouk z Bedihoště. Pod hlavičkou Klubu vojenské historie Dukla už čtyři roky sbírá na Prostějovsku neznámé příběhy pamětníků. Mluvil s více než dvěma sty lidmi, pátrá v tuzemských i zahraničních archivech.

Spolu s dalšími nadšenci vydal dvě knihy plné unikátních faktů a svědectví. Nejvíce však sedmatřicetiletého Bezrouka, který pracuje jako veterinář, zajímá závěr války. Konkrétně posledních deset dní, kdy se jižní část Olomouckého kraje až do kapitulace nacistické třetí říše proměnila v bojovou linii.

„Rudá armáda sem dorazila od Brna, které osvobodila 26. dubna večer. Zpočátku šlo vše poměrně hladce, denně urazili deset až dvanáct kilometrů. U Dobromilic ale narazili na odpor,“ popisuje Bezrouk.

Krutý závěr války

Sověty zastavily elitní německé jednotky, v jinak rovinaté Hané se u Dobromilic a Hradčan urputně držely několika vyvýšenin.

Mezi z hlediska vojenské taktiky cennými opěrnými body byl i kopec Předina, na němž v roce 1940 Němci postavili rádiový vysílač zvaný Donau.

„V češtině a němčině se odtud až na Balkán šířila nacistická propaganda. Byla to zdejší ocelová 135 metrů vysoká dominanta a do jisté míry i symbol okupace. Když jej sami Němci 30. dubna kolem 16. hodiny strhli, mnozí to považovali za znamení blížícího se konce války. Čekaly je však dny plné bojů,“ líčí Bezrouk.

Vysílač na stejném místě na konci 30. let plánovala vztyčit ještě Československá poštovní správa, kvůli válce to už ale nestihla. Rádiový signál se odsud šíří i dnes, novodobý vysílač slouží Českému rozhlasu i soukromým stanicím.

Na jaře 1945 se Němci se Sověty o Předinu, ve vojenských mapách označenou jako kóta 310, rvali až do 9. května, tedy do úplného konce války. „Útočily zde tanky, číhali ostřelovači,“ podotýká historik.

Fronta v této části regionu měřila vzdušnou čarou zhruba 15 kilometrů, spadaly do ní mimo jiné obce Drysice, Želeč či samotné Hradčany. Jak kruté boje se tu odehrály, dokazuje unikátní statistika, kterou se Bezroukovi podařilo sestavit.

„Od 30. dubna do 5. května tady na obou stranách padlo či bylo zraněno podle oficiálních údajů kolem dvou tisíc vojáků,“ upozorňuje.

Téměř osudový omyl

Přímo pod Předinou pak leží Hradčany. I o ně se wehrmacht s rudoarmějci nekonečně dlouho přetahoval, zatímco sousední Dobromilice už od 30. dubna patřily Sovětům. Právě odsud vyráželi dobývat Hradčany.

„Hájilo je zhruba padesát na různých místech ukrytých německých pěšáků. Měli i dělo, minomet a kulomety. K efektivní obraně dobře využili také sladovnu a její komín. Stojí na cestě k Dobromilicím, máte je odsud jako na dlani,“ popisuje Bezrouk.

Sovětům však už se zdánlivě nedobytnými Hradčany postupně docházela trpělivost. Kvůli malé vesnici ztráceli čas i životy vojáků. Navíc již několik dní pršelo, všude bylo bláto, ráno se občas objevily mrazíky.

Pamětníci si později vybavovali, že po pátém dni patové situace začali být sovětští důstojníci skutečně bezradní a frustrovaní. Na dobytí Hradčan proto nasadili i legendární raketomety kaťuše. V obci tehdy stálo 103 domů, každý z nich boje nějak poškodily.

Dobýt Hradčany se Rudé armádě nakonec podařilo v sobotu 5. května. Válečné hrůzy však místní za sebou ještě neměli. Muži z obce málem přišli o život. Amatérskému historikovi se podařilo získat vzpomínku jednoho z nich, Stanislava Jakeše.

„Bylo vybubnováno, aby se všichni muži od 16 do 60 let pod hrozbou trestu smrti ihned dostavili do dvora. Uposlechli jsme i my. Vojáci všem nařídili seřadit se do čtyřstupu. V doprovodu a za pokřiku nadávek, že jsme Germáni a že jsme zastřelili bratry Rusy, nás sovětští vojáci zavedli do Dobromilic,“ vybavil si Jakeš.

Po pochodu, který s hrůzou z úkrytů sledovala řada žen i dětí, se muži museli na kraji Dobromilic seřadit u zdi Literova mlýna. Bylo jich tu odhadem více než sto.

„Postavili proti nám dva kulomety. Vojáci s puškami na nás výhrůžně pohlíželi. Pořád jsme nevěděli, co to má všechno znamenat. Ale po krátké rozmluvě s nimi se vše ozřejmilo. Byli jsme sovětskými vojáky označeni jako zrádci, neboť jsme na ně podle jejich mínění stříleli v posledních dnech v civilu. Ve skutečnosti však byli údajnými civilisty němečtí vojáci, kteří v našich domech ukradli šaty, aby se snadněji dostali z obklíčení,“ vypověděl pamětník.

Sověti všechny muže pečlivě prohlédli. Museli se částečně i vysvléct, rudoarmějci zjišťovali, zda Hradečtí nemají pod šaty uniformu. Přímo na tělech pak hledali tetování jednotek SS a také kontrolovali, zda někdo nemá rameno otlačené od pušky.

„Po dvou hodinách prohlídky a konfrontaci jsme byli propuštění domů,“ uzavírá pamětník.

Život všem s největší pravděpodobností zachránil pan Horák z Hradčan. Pocházel zřejmě z východní Evropy, uměl se tak se Sověty domluvit. Za místní se s ním zaručili ještě další tři lidé. Rudoarmějci konečně uvěřili, že na ně nikdo z Hradčan nestřílel.

Otřesení muži se od mlýna vraceli ke svým blízkým. „Jedna pamětnice mi vyprávěla, jak její tatínek přišel z prohlídky domů. Jakmile uviděl svoji rodinu, začal plakat,“ doplňuje Bezrouk.

Je přesvědčen, že všemi lidmi z Hradčan tento zážitek otřásl. „Už měli za to, že vše navzdory intenzivním bojům ve svém nejbližším okolí přežili. Po osvobození se jim muselo velmi ulevit, po šesti letech války měli důvod k radosti. A z ničeho nic zase přišel stres a strach o život,“ vysvětluje Bezrouk.

Vzpomínky na ohňostroj

Jako důvod, proč Sověti vážně zvažovali postřílení zdejších mužů, vidí právě frustraci z toho, že jim Němci v Hradčanech tak dlouho odolávali.

„V závěru války nebylo nic neobvyklého, že se příslušníci wehrmachtu při snaze zmizet převlékali do civilu. Tady ale rudoarmějci nebyli schopni pochopit, proč byla tato malá vesnička tak chráněná a bráněná,“ podotýká historik.

Hradčanský případ podle něj ukazuje, jak tenká byla v závěru války hranice mezi životem a smrtí. Dokládá to i tragický osud Huberta Zdráhala z Hradčan, který se Sovětům nabídl jako tlumočník. S hradčanským starostou Františkem Kuskou a jejich důstojníky jezdil po okolí.

„Po 5. květnu ty dva ale už nikdo neviděl. Našli je až 10. května zabité a jen ledabyle zahrabané hned za Hradčany v zatáčce při cestě na Vřesovice. Dodnes není jasné, kdo je zastřelil. Připomíná mi to ale případy, kdy se lidé, kteří za války kolaborovali s nacisty, mstili a snažili umlčet svědky,“ přemítá Bezrouk.

Právě u Hradčan se pak fronta zastavila, válka vyhlášením příměří skončila právě tady na Hané. Do samotného Prostějova se fronta už nedostala.

„Konec války a kapitulace. To je jedna z mála dojemných věcí, na něž pamětníci vzpomínají. A na ohňostroj, který se rozzářil po celé frontové linii. Nebe se v noci rozzářilo, rodiče často vzbudili děti, ať se jdou podívat. I po desítkách let pak všichni vzpomínají na obrovské nezvyklé ticho, jež se rozhostilo po těch deseti dnech bojů a rachotu dělostřelectva,“ dodává Bezrouk.

  • Nejčtenější

Špatně parkujete, stojí na falešné pokutě. Rozdává je zřejmě vlastník pozemku

12. března 2024  4:52

Výzvu k zaplacení pokuty pět set korun našlo nedávno několik řidičů za stěrači aut při parkování v...

Taxikář odmítl svézt ženu s dítětem, neměl autosedačku. Dva muži ho napadli

18. března 2024  13:28

Incident mezi taxikářem a dvěma muži vyšetřují policisté v Lipníku nad Bečvou. Řidiče muži napadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jestli někdo používá estébácké metody, je to podle Babiše ministr Lipavský

14. března 2024  9:38,  aktualizováno  16:05

Předseda ANO Andrej Babiš odmítl, že by měl nějaké složky s materiály, které by měly kompromitovat...

Liberec - Olomouc 4:1. Domácí dovršili obrat série a postupují do čtvrtfinále

12. března 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Prokletí domácích zápasů prolomeno. Bílí Tygři dokázali v pátém utkání jako první vyhrát na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Olomouc jako moravský Salcburk? Američané předloží nabídku, věří Beneš

18. března 2024  9:59

Z voleje odpovídal Jakub Beneš, předseda majoritního akcionáře fotbalové Olomouce. Je prodej...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Jarní prázdniny v Jeseníkách nebolely jen lyžaře, zranili se i lidé při úklidu

18. března 2024  15:35

O pár stovek pacientů více ošetřila chirurgická ambulance Nemocnice AGEL Jeseník od února do...

Dovolené už neplánuji. Olomoucký Navrátil o sezoně, vyřazení i osobním progresu

18. března 2024  14:59

Před začátkem extraligové sezony se čekalo, že hokejovou Olomouc potáhnou jiní. Zvučná jména na...

Taxikář odmítl svézt ženu s dítětem, neměl autosedačku. Dva muži ho napadli

18. března 2024  13:28

Incident mezi taxikářem a dvěma muži vyšetřují policisté v Lipníku nad Bečvou. Řidiče muži napadli...

Před 119 lety vrátili na Hané první oční transplantací na světě pacientovi zrak

18. března 2024  11:25

Olomoucká Fakultní nemocnice si připomíná historický okamžik. V roce 1905 tam lékař Eduard Konrád...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...