Záchranáři Horské služby zasahují ve středisku Ovčárna. Ilustrační snímek

Záchranáři Horské služby zasahují ve středisku Ovčárna. Ilustrační snímek | foto: Horská služba Jeseníky

Perný víkend záchranářů v Jeseníkách: jeden mrtvý a 34 zraněných

  • 12
Záchranáři Horské služby Jeseníky mají za sebou náročný víkend. Ošetřovali 34 úrazů a ve třech případech pro zraněné musel letět vrtulník. Jeden muž převoz do nemocnice nepřežil.

"Počet našich výjezdů k úrazům narostl od pátku skutečně výrazně. Víkend před Silvestrem jsou Jeseníky doslova nabité návštěvníky a sjezdové trati jsou přeplněné lyžaři. Zaznamenali jsme za sobotu a neděli 34 úrazů, z nichž některé byly opravdu závažné," uvedl k víkendovým statistikám Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

Vrtulník se kvůli vážným úrazům vznesl celkem třikrát. V jednom z případů asistence Letecké záchranné služby musel ovšem lékař konstatovat smrt. Muž si přivodil těžká zranění nárazem do stromu v plné rychlosti na lyžích. Zraněním bohužel podlehl. Ve dvou dalších případech šlo o podezření na poranění páteře a pak o pravděpodobnou zlomeninu stehenní kosti u jedenáctiletého lyžaře.

Klimeš varuje, aby lidé v takto frekventované dny jako na přelomu roku dávali obzvlášť pozor a důsledně dodržovali Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdovkách. Nynější počasí také způsobilo, že je na sjezdovkách často zmrzlý sníh, na kterém je snadné uklouznout a zranit se.