Kasteláni chystají novou sezonu, někde plánují i atrakce před památkami

  • 0
Hrady a zámky v kraji jsou připravené na další sezonu. Kasteláni se kromě opravených částí objektů chlubí také novými atrakcemi, na kterých vydělají také děti.

Na mapě historických objektů v Olomouckém kraji najdou zájemci i turistické atrakce prvního řádu, které ročně přivítají desetitisíce turistů.

Správci památek se připravují na sezonu jako v letech před koronavirovou pandemií. „Přejeme si, abychom mohli zahájit prohlídky co nejdříve, ale teď říct jakýkoli termín by vzhledem k panující situaci bylo předčasné,“ uvedla kastelánka zámku Jánský Vrch v Javorníku na Jesenicku Kateřina Danielová.

Jánský Vrch představí lidem další zrestaurovanou část nádherného oltáře v takzvané horní kapli. Na své si přijdou v létě i děti, pro které bude připravena pohádková trasa v zámeckém parku.

„Jde se podle mapy a na malé návštěvníky čeká řada pohádkových úkolů a postav,“ popsala kastelánka.

Filmaři vrátili nábytek z natáčení

Zámek Náměšť na Hané na Olomoucku představí po náročném restaurování v plné kráse sedací nábytek z doby, kdy zámecké pokoje obýval slavný šlechtický rod Kinských.

Na zámek se vrátí taky souprava nábytku z takzvaného zlatého salonku, kterou si vypůjčili tvůrci mezinárodní koprodukce o císařovně Marii Terezii pro závěrečnou pátou část minisérie.

„Náměšť mohla nabídnout nábytek, ale nikoli prostory. Proto byl dobový pokoj vytvořen na zámku ve Valticích. Vzhledem ke zpoždění se zahájením sezony bude nábytek při první prohlídce opět na místě,“ sdělila starostka Náměště Marta Husičková.

Restaurovanými historickými zbraněmi se znovu pochlubí zámek v Plumlově na Prostějovsku. Návštěvníci se mohou znovu pokochat také nádherným nábytkem z období biedermeieru, který se vrací do pokojů plumlovského zámku.

„Kromě toho pokračují sanační práce na baště, která ale bude zčásti nepřístupná. O nejhezčí místo bašty, kterou je terasa, návštěvníky neochudíme ani letos,“ sdělil kastelán plumlovského zámku Pavel Zástěra. Zámecký interiér doplní také sbírka mysliveckých trofejí od dárců.

Helfštýn zatraktivnilo zastřešení paláce

Návštěvníci hradu Helfštýn si loni příliš neužili nově zpřístupněné torzo hradního paláce, které bylo otevřeno až na sklonku prázdnin. Letos tak bude obrovským hitem návštěvnických tras hned od začátku sezony.

„Loni se ukázalo, že tato investice hradu velmi prospěla. Ještě povýšila atraktivitu Helfštýna v očích veřejnosti,“ uvedla mluvčí hradu Eva Lehnertová.

Letos na návštěvníky čeká i rozšířená sbírka uměleckého kovářství. Stejně jako další hrady a zámky mají i na Helfštýně naplánováno na letní sezonu hned několik akcí. Tou největší je srpnové setkání uměleckých kovářů Hefaiston, které má celosvětové renomé a přijíždějí na něj kováři ze všech kontinentů.

Kasteláni však jsou kvůli koronavirovým omezením dál v nejistotě. „Teď není možné říct, co se uskuteční. My jsme připravení, ale nezbývá nám než čekat, jak se rozhodne vláda s rozvolňováním,“ doplnila Lehnertová.

Nejznámější hrad na střední Moravě - Bouzov - má novou alternativu i pro situaci, kdy nebude možné kvůli koronavirovým omezením otevřít.

„Bude přístupný hradní příkop. Jinak co se týká prohlídkových tras, zůstává vše při starém,“ uvedla zástupkyně kastelánky Sylva Bucherová.

Některé pokoje zámku ve Velkých Losinách, odkud v sedmnáctém století řídil inkvizitor Boblig smutně proslulé čarodějnické procesy, mají zrestaurované podlahy.

„Obnova podlah ve čtyřech zámeckých pokojích trvala dva roky. Teď jsou renesanční podlahy ze 16. století znovu v plné kráse,“ sdělila kastelánka velkolosinského zámku Aneta Surmová.

Technická trasa ve Šternberku slaví úspěch

Návštěvníky zámku Šternberk na Olomoucku přivítá nově vydlážděný vstup do hradu. Další stavební práce proběhly v podhradí a prokoukl i zámecký park. V bývalé strážnici je nové informační centrum a pokladna.

„Novou expozici připravujeme v místnosti sloužící jako hradní šatlava. Tam budeme vystavovat kamenné erby rodů spjatých se Šternberkem,“ popsala kastelánka hradu Helena Gottwaldová.

Při prohlídkách si lidé letos prohlédnou i zrestaurovaná kachlová kamna. Opravených je celkem třináct kamen, která budou znovu ozdobou hradních pokojů.

Kastelánka si hodně slibuje také od takzvané technické trasy, která byla doplněna o zásobárnu ledu, jenž sloužil ke chlazení potravin.

Návštěvníci si mohou prohlédnout unikátní historický výtah, kuchyň a už zmíněnou ledovnu. Technická prohlídka končí na půdě u strojovny.

„Vzhledem k tomu, že o technickou prohlídku byl v minulých letech velký zájem, budou nově technické prohlídky ne několikrát za sezonu, ale jednou týdně,“ doplnila šternberská kastelánka.

Lovecký zámek Úsov se pochlubí hlavně doplněným strašidelným labyrintem, který byl pro malé návštěvníky ohromným lákadlem. Objeví se tam nové figuríny a úkoly.

Na zámek Čechy pod Kosířem se po letech vrátí obraz Josefa Mánesa. Návštěvníci také uvidí, jaké šperky nosila zdejší hraběnka Gisela Silva Tarouca.

A v zámeckém parku si návštěvníci užijí strašidelné prohlídky. „Novinek je ještě víc, ale ty další představíme až před spuštěním sezony,“ řekl kastelán Martin Váňa.