Hejtman Olomouckého kraje a poslanec Ladislav Okleštěk.

Hejtman Olomouckého kraje a poslanec Ladislav Okleštěk. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Hejtman Okleštěk po měsících ukončil dilema s funkcemi, zůstane i poslancem

  • 15
Hejtman Olomouckého kraje a zároveň poslanec. Pro takové řešení se po téměř devíti měsících rozhodl Ladislav Okleštěk z ANO. K výběru pouze jedné z funkcí vyzvalo stranické vedení své hejtmany již před časem a Okleštěk slíbil, že se rozhodne, až vznikne vláda s důvěrou. Po čtvrtečním hlasování sdělil, že si obě funkce ponechá.

„Pro mě znamená pokračující kumulace funkcí, že dál budu pracovat naplno, jak tomu bylo dosud,“ řekl MF DNES Okleštěk.

O ponechání si obou politických funkcí se prý během čtvrtka radil jak s koaličními partnery na kraji, tak s vedením poslaneckého klubu hnutí ANO.

„Koaliční partneři mě požádali, abych funkci hejtmana dál vykonával,“ říká Okleštěk. On sám pak podle svých slov naopak ostatní členy koalice vyzval, aby mu dali zpětnou vazbu okamžitě, jakmile budou mít pocit, že funkci hejtmana nevykonává zodpovědně.

Jeho slova potvrdil náměstek a lídr ODS Dalibor Horák. „Já si myslím, že teď, když má vláda důvěru, tak si pan hejtman časově uleví,“ uvedl.

Také podle náměstka Jiřího Zemánka z ČSSD dohoda platí. „Myslím, že kraj tímto netrpí, naopak je pro něj přítomnost pana hejtmana v Praze výhodná,“ uvedl Zemánek.

Funkce hejtmana stačí, zní z krajské opozice

O možnosti lobbingu v Praze za zájmy občanů kraje hovořil ostatně Okleštěk již dříve, když svou kumulaci funkcí hájil proti kritikům.

„Vím, na které dveře v Praze zaklepat, a hlavně mě do nich pustí,“ vysvětloval.

Šéf opozičního klubu Koalice pro Olomoucký kraj Ivo Slavotínek s tím ale nesouhlasí.

„My bychom si přáli hejtmana, který se plně věnuje výlučně vedení kraje, protože to je funkce prestižní a velmi exponovaná,“ zopakoval Slavotínek své dřívější námitky.

Argument, že hejtman, který je současně členem parlamentu, má exkluzivnější přístup k vysokým ústavním činitelům, považuje Slavotínek za lichý.

„Samotný hejtman, byť nečlen parlamentu, je natolik vážená a respektovaná funkce, že má exkluzivní přístup k naprosté většině ústavních činitelů a dveře otevřené do všech institucí státní správy,“ dodává opoziční zastupitel.

V počtu vysokých funkcí Oklešťka překonává Staněk z ČSSD

Sám Okleštěk přitom dříve patřil ke kritikům kumulace funkcí. Názor podle svých slov změnil poté, co si tuto praxi sám vyzkoušel. Do dvojí pozice se dostal loni v únoru, kdy byl po divoké diskusi z vedení kraje odvolán Oklešťkův spolustraník, „zimní hejtman“ Oto Košta.

Hnutí ANO, jehož krajské pobočce Okleštěk šéfoval, vzápětí navrhlo na Koštovo místo právě Oklešťka, toho času již poslance. Pro bylo 29 zastupitelů z 55. Když u podzimních voleb následně Okleštěk poslanecký mandát obhájil, dostal – stejně jako další tři hejtmani hnutí ANO – výzvu z vedení, aby si vybral pouze jednu z funkcí.

Zatímco středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová se velmi brzy po zvolení do Sněmovny vzdala poslaneckého mandátu a Jana Vildumetzová pro změnu rezignovala v únoru na post karlovarské hejtmanky, moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák si stejně jako Okleštěk ponechal obě funkce.

V počtu politických funkcí nicméně v regionu vede nad Oklešťkem jiný politik z Olomouce. Antonín Staněk v současné době zastává dokonce tři pozice – post primátora, poslance a naposledy přidal post ministra kultury v nově jmenované vládě. Stejně jako Okleštěk, ani Staněk se svých politických funkcí nevzdává.

„Ano, zůstanu primátorem až do voleb,“ potvrdil Staněk nedávno. Nakonec se tak vzdal pouze svého působení na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého. Staněk slíbil, že plat za funkci obdržený v době, kdy bude současně ministrem a poslancem, věnuje na dobročinné účely.

Také Okleštěk podle svých slov posílá část poslaneckého platu na charitu.