ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: HC Olomouc

Olomoucký hokejový klub tajil akcionáře, je to muž s vazbami na exhejtmana

  • 3
V prosinci to budou čtyři roky, co se jediným společníkem ve firmě HC Olomouc (HCO) stala po hvězdě z Nagana Jiřím Dopitovi akciová společnost OL-Hockey Group. Vystupoval za ni bývalý hokejista Jan Tomajko. Od počátku se o něm hovořilo jako o většinovém vlastníkovi, jména dalších akcionářů klub tajil. MF DNES odhalila, že skrytým akcionářem je podnikatel s vazbami na exhejtmana Ivana Kosatíka (ODS) Josef Mikeska, spolumajitel stavební firmy Insta CZ.

Z obchodního rejstříku přitom nelze informace o akcionářích olomouckého hokeje vyčíst i přes to, že klub ročně dostává milionové příspěvky z veřejných rozpočtů.

Spekulovalo se především o dvou možných spolumajitelích: hazardním magnátovi Josefu Endlovi, který je zároveň sponzorem klubu prostřednictvím své společnosti Go4Games, anebo někdejším hejtmanovi a olomouckém primátorovi Ivanu Kosatíkovi, jehož vřelý vztah k hokeji není žádným tajemstvím. Oba však tyto spekulace od počátku rozporovali.

Podle několika zdrojů MF DNES je ale kromě Tomajka menšinovým akcionářem ve skutečnosti podnikatel Josef Mikeska, majitel stavební firmy Insta CZ. Jeho jméno padlo na únorové schůzce zástupců zastupitelských klubů, na které se měla probírat budoucnost hokejové haly.

Hradba mlčení

MF DNES ve snaze informaci ověřit kontaktovala Mikesku v jeho kanceláři. Nejprve řekl, že nemá čas, následně nabídl, ať se redaktor ozve později telefonicky na případnou schůzku. Po pár dnech však nebyl sdílnější.

„Nemám zájem se s vámi potkat,“ řekl stroze do telefonu. Během krátkého rozhovoru však nepopřel, že má v hokejovém klubu podíl. „My tam máme jednatele,“ odkazoval se na Tomajka.

Kdy a jak se k podílu dostal, však Mikeska říct nechtěl. „To je snad moje věc,“ uvedl a po dalších otázkách hovor ukončil.

Jednatel a většinový vlastník firmy OL-Hockey Group Tomajko se dotazům na Mikeskovu účast vyhýbal. „Já jsem na té schůzce, kde mělo padnout jeho jméno, nebyl, musíte se zeptat těch, co tam byli,“ zopakoval několikrát.

Na přímou otázku, zda je tedy dalším akcionářem firmy Josef Mikeska, Tomajko zavěsil telefon.

Do chodu nezasahuje

Únorové schůzky se za hokejový klub účastnili manažer Erik Fürst a právník Michal Zahnáš. Nakonec až právě Zahnáš informace MF DNES potvrdil.

„Ano je pravdou, že pan Mikeska je menšinovým akcionářem společnosti OL-Hockey Group,“ napsal Zahnáš v e-mailové odpovědi na otázky původně zaslané Fürstovi. „Pan Mikeska do této akciové společnosti vstoupil v roce 2015,“ uvedl právník.

Na chod hokejového klubu nemá Mikeska podle Zahnáše žádný vliv a nemá ani žádnou roli v exekutivě klubu. Zahnáš zároveň tvrdí, že klub nikdy Mikeskovu účast netajil. „Jméno pana Mikesky nebylo nikdy klubem HC Olomouc tajeno.“

To ovšem není pravda. Kromě toho, že Tomajko se o Mikeskovi odmítal bavit ještě několik dní před Zahnášovou písemnou odpovědí, tak již loni se ani jeden z nich nechtěl k akcionářské struktuře vyjadřovat.

„To není veřejně přístupná informace,“ odpověděl tehdy Tomajko na žádost MF DNES, aby uvedl jména dalších akcionářů. Sám Zahnáš před rokem vysvětloval Tomajkovo mlčení tím, že je vázán smlouvami o mlčenlivosti.

Co pojí hokej a vodovodní trubky?

O Josefu Mikeskovi nejde z veřejných zdrojů mnoho vyčíst. Jeho firma Insta podniká v oboru vodohospodářských staveb. Mimo jiné patří ke společnostem, které pracují na protipovodňových opatřeních v Olomouci. Podle poslední zveřejněné účetní závěrky měla roce 2017 obrat 360 milionů korun.

Několik zakázek získala Insta i od Vodohospodářské společnosti (VHS) Olomouc. Naposledy v červnu podepsali smlouvu na obnovu sítí v Uničově za 25 milionů korun bez DPH.

V čele VHS přitom sedí bývalý hejtman Ivan Kosatík, který je dlouholetým hokejovým nadšencem, a mimo jiné i proto se o něm spekulovalo jako o možném spolumajiteli HCO. To ale odmítá.

„To bych nikdy neudělal. Nikdy jsem ani nebyl členem sportovního klubu v Olomouci, protože jsem se nechtěl dostat do situace, že by v tom někdo hledal nějaké spojení,“ říká. Kosatík tvrdí, že se s Mikeskou zná pouze ze společenských akcí.

„Ke sponzoringu a k hokeji jsem pana Mikesku nepřivedl,“ říká. „Nikdy jsem se neangažoval ve shánění sponzorů pro klub,“ dodává Kosatík.

Rozporuje i vazby skrz vodohospodářský byznys. „Firma Insta dělala zakázky i předtím, než jsem do VHS přišel. Má zakázky i teď, ale není jediná.“

Jak Insta, tak i VHS jsou na stránkách HCO vedeny mezi významnými partnery klubu. „VHS patřila a patří k podporovatelům hokeje,“ potvrzuje Kosatík. Firma posílá klubu 600 tisíc korun ročně za reklamu.

„Přítel olomouckého hokeje“

Kosatíkova role v příběhu olomouckého hokeje má však ještě jednu zajímavou epizodu. Začátkem roku se účastnil schůzky, na níž poprvé padlo Mikeskovo jméno v souvislosti s klubem. Oficiálně přitom Kosatík není, jak sám tvrdí, součástí klubu a zároveň ani současné politické reprezentace.

Podle zdrojů MF DNES byl tehdy představen jako „přítel olomouckého hokeje“. Kosatík rozporuje, že by byl přítomen za klub. „Mě pozval pan náměstek Major, abych přišel jako člen ODS a člověk, který toho o olomouckém hokeji docela dost ví,“ vysvětluje exhejtman.

Náměstek Martin Major potvrdil, že Kosatík se některých schůzek k hokeji účastnil. „Jak byl uveden, si nepamatuji, ale je pravda, že je přítelem hokeje a stejně tak významným členem ODS,“ uvedl Major.