VIDEO: Papoušek prohnal olomoucké hasiče, ve větvích ho chytali hodinu

  • 10
Hodinový lov papouška, který uletěl svým majitelům, mají za sebou olomoučtí hasiči. Zvíře jim dlouho unikalo i přesto, že bylo unavené a zmoklé. Nakonec ale opeřenec skončil v připravené kleci a vrátil se ke svým majitelům.

Hasiči vyjeli do čtvrtě Horní Lán v úterý po sedmnácté hodině. Papoušek zde seděl na stromě ve výšce zhruba šesti metrů.

„Hasiči připravili techniku a o zapojení se do akce požádali i majitelku opeřence. Poté provedli první, ovšem neúspěšný pokus - papoušek při přiblížení hasiče s majitelkou v záchranném koši uletěl a začal kroužit nad nedalekými jehličnatými stromy,“ popsal mluvčí krajského hasičského sboru Zdeněk Hošák.

Hasiči odchytávali papouška

„Zvíře už tou dobou podle získaných informací uletělo od domova větší vzdálenost, díky štěstí ho zpozorovali příbuzní majitelů. Bylo již velmi unavené a kvůli deštivému počasí také silně zmoklé,“ dodal. Majitelé totiž papouška hledali skoro celý den.

Přesto zvládl papoušek hasičům znovu opakovaně uletět a několik pokusů s využitím odchytové sítě skončilo nezdarem. Přibližně po hodině ale nakonec hasiči uspěli a zvíře skončilo v připravené kleci.

„Vše tak naštěstí mělo dobrý konec. Během posledních měsíců jsme u podobných případů, a to i v Olomouci, zasahovali několikrát, bohužel ne vždy se záchranná akce zdaří,“ shrnul Hošák.