Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V kraji hořelo nejvíce za poslední čtyři roky, většinou za to mohla nedbalost

  4:55
Profesionálním i dobrovolným hasičům loni v Olomouckém kraji přibylo práce. Hasili nejvíce požárů za poslední čtyři roky. Nejčastěji k nim vyjížděli na jaře a na podzim, většina vznikla kvůli nedbalosti. Část vyhořelých přitom čekalo nepříjemné zjištění, že jejich pojistka nepokryje veškeré škody.

„Loni jsme zaznamenali 1 040 požárů, což je nejvyšší číslo minimálně za poslední čtyři roky. O rok předtím jich bylo o 140 méně. Zachránili jsme při nich 62 lidí, 505 osob jsme evakuovali,“ vyčíslila mluvčí krajského hasičského sboru Lucie Balážová.

Podle statistik se při událostech zranilo 79 lidí a 16 hasičů. „V přímé souvislosti s požárem loni zemřelo devět lidí, v roce 2021 bylo obětí šest,“ doplnila Balážová.

Obětí ohně se stal člověk mimo jiné v Troubelicích na Olomoucku. Jeho tělo našli hasiči v březnu při požáru podkrovního bytu. Mrtvolu muže nalezli i po červencovém výbuchu v troskách domu v Olšanech u Prostějova. Později se prokázalo, že explozi úmyslně zavinil majitel domu, který při ní zemřel. Škoda přesáhla 12 milionů korun.

Oheň loni v kraji způsobil škodu za téměř 175 milionů korun. Mezi neštěstí s nejvyšší materiální ztrátou patřil březnový požár domu v historickém centru Olomouce se škodou osm milionů korun. Stejně znalec ohodnotil následky listopadového ohně v Lošticích na Šumpersku, kde hořel rodinný dům.

Zhruba na čtyři miliony korun pak odhadli vyšetřovatelé škodu při lednovém požáru novostavby rodinného domu v Radslavicích na Přerovsku či březnového požáru střechy dvoupodlažního domu v Olomouci-Hodolanech.

„S klienty jsme v kraji řešili 120 pojistných události, jejichž příčinou byl požár. Účet za tyto škody přesáhl 20 milionů korun. Jde o případy klientů z řad obyvatel, podnikatelů a firem,“ shrnul za Generali Českou pojišťovnu mluvčí Jan Marek.

Škody se zvyšují, pojistky přestávají stačit

Odborníci radí mít nemovitost a domácnost pojištěné. Většina majitelů domů a bytů pojištění sjednané má, podceňují ale jeho výši. Podle analýzy České asociace pojišťoven má správnou výši pojistného plnění jen asi třetina smluv.

„Z detailních dat našich členů vyplynulo, že nejčastější výše podpojištění (pojištění věci na nižší sumu, než je její skutečná hodnota – pozn. red.) činí 20 až 49 procent. To je znepokojivé,“ vysvětlil pojistný analytik České asociace pojišťoven Petr Jedlička.

„Ještě znepokojivější je, že 15 procent smluv dosahuje dokonce více než 50 procent podpojištění. Při takové míře dostanou klienti v případě pojistné události bohužel nanejvýš jen polovinu skutečné škody,“ dodal.

Žádoucí je podle mluvčího Generali České pojišťovny smlouvy aktualizovat.„Setkáváme se s případy, že lidé své smlouvy nijak neaktualizovali deset let i déle. Doporučujeme minimálně jednou za dva roky smlouvu zhodnotit, zda došlo k navýšení hodnoty stavby nebo vybavení domácnosti,“ uvedl Marek.

Víc požárů může přidat návrat k tuhým palivům

Hasiči díky včasným zásahům loni uchránili majetek za více než půl miliardy korun. K nejčastějším příčinám patřila neopatrná manipulace s otevřeným ohněm, například svíčka ponechaná bez dozoru, nedostatečně uhašený nedopalek od cigarety nebo jiskra, která odletěla z otevřeného krbu.

Na vině bývají i závady na kotli nebo zanesené spalinové cesty rodinných domů. Podle odborníků by majitelé měli komíny a spalinové cesty nechat alespoň jednou ročně kontrolovat. Pokud totiž zařízení neudržují v řádném technickém stavu, nemusela by jim pojišťovna v případě neštěstí peníze vyplatit.

„Požáry komínů se každý rok pohybují zhruba ve stejných číslech, evidujeme jich kolem devadesáti za rok,“ dodala Balážová.

Lidé se kvůli drahým energiím častěji uchylují k topení tuhými palivy. Podle mluvčí hasičů ale zatím nelze předvídat, jak se energetická krize projeví v počtu možných požárů kvůli komínům či spalinovým cestám.

Celkově měli hasiči téměř osm tisíc zásahů

Hasiči vyjížděli loni v kraji častěji nejen k požárům, ale i dopravním nehodám. Podle statistiky zasahovali u 1 233 kolizí.

„Nejvíce událostí evidujeme na pozemních komunikacích, ale řešili jsme také 46 nehod na železnici a dvě letecké,“ připomněla Balážová.

Podle ní kolegové ale nejčastěji vyjížděli k technickým haváriím. „Loni jsme jich evidovali 4 144. Mezi technické pomoci patří zásahy v souvislosti se živelními pohromami, jako jsou vichřice, povodně, přívalové deště či sesuvy půdy. Zároveň mezi ně počítáme výjezdy k otevření bytu, vyproštění osob z výtahu nebo likvidaci obtížného hmyzu,“ doplnila.

V souvislosti s uprchlickou vlnou vyvolanou válkou na Ukrajině evidují přes 500 zásahů, jednalo se především o jejich činnost v Krajském asistenčním centrum pomoci Ukrajině, transporty uprchlíků a převozy humanitárních prostředků a materiálu.

Za celý loňský rok mají hasiči na svém kontě celkem 7 906 zásahů, v roce 2021 jich měli 7 072. Na tísňových linkách 112 a 150 přijali více než 93 tisíc hovorů.

  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

Na střelnici se smrtelně zranil muž. Policie to vyšetřuje jako sebevraždu

20. dubna 2024  12:36

V pátek odpoledne se na střelnici v Olomouci zastřelil muž ve středních letech. I přes okamžitě...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Muž přinesl na policejní služebnu v Prostějově tašku plnou funkčních granátů

19. dubna 2024  15:30

Ráno policisty v prostějovské ulici Újezd pořádně vylekal senior, který na jejich služebnu přinesl...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...