„Malá Vídeň“ v Jeseníkách se stala oblíbenou gastronomickou destinací

  5:22
Je libo výběrovou kávu, dobrý oběd či výjimečný zákusek? V Šumperku je snadné najít dobrý podnik, těžší už je ovšem vybrat si z nich jen ten jediný. Už na jaře po výjimečných lokálech provede turisty nový průvodce, který připravuje tamní městské informační centrum.

Majitelé gastro provozoven v Šumperku zároveň nezapomínají ani na místní a svou nabídku stavějí tak, aby si v ní každý našel stále něco nového.

Mezi prvními na proměnu šumperské gastronomické scény upozornil herec a food bloger Lukáš Hejlík, který ve svém projektu Gastromapa Lukáše Hejlíka navštěvuje a hodnotí podniky, jež stojí za vyzkoušení.

„Šumperk je moderní úkaz, jak se i na malém městě může utvořit komunita. Samozřejmě na začátku často stojí jeden podnik, tam je to práce Pikoly a Jirky Giesela a jeho ženy Nikoly. Otevřeli nejdříve kavárnu a pak i další podniky a vrátili život na náměstí,“ popisuje pro MF DNES Hejlík.

Podle něho dokáže dobrá kavárna, restaurace či bistro proměnit kvalitu života na malém městě.

„Netýká se to jenom gastra, ale i komunitního života. Vedle kavárny otevře hezké květinářství, vinotéka, malé knihkupectví a další. Komplementárnost podniků funguje napříč, nejenom v gastru. Šumperk je úkazem, že může ve městě být několik dobrých kaváren, je tam skvělá sendvičárna, cukrárna, koktejlový bar, perfektní pivotéka a fine dining v hotelu Perk, který je dalším příkladem šumperských navrátilců,“ vypočítává.

Gastronomii covid pročistil. Zdražení chápu, říká autor Gastromapy Lukáš Hejlík

Podle Hejlíka jsou příběhy šumperských podnikatelů dobrým vzorem pro podobně velká města jinde v republice.

„Kdykoliv mi někdo v různých regionech Česka říká, že by to na malém městě nešlo, tak já na to vždy odpovídám ‚Šumperk‘,“ podotýká foodbloger.

Lokální pražírna

Právě kavárna Pikola přerostla během deseti let ve značku, která postupně získává věhlas i za hranicemi Šumperku. A to mimo jiné díky nastavení, které si zakládá na kvalitní a dobře připravené kávě z vlastní lokální pražírny.

„Měli jsme na začátku s celou rodinou velké nadšení a jednoduchý koncept, který byl v té době velmi originální. Dnes už je sice jakýmsi standardem, ale snažíme se jej stále rozvíjet,“ popisuje majitel Jiří Giesl.

„Kavárny našeho typu dnes najdete téměř v každém městě. Česko se za ta léta stalo kavárenskou velmocí a kvalita těch podniků je na vysoké úrovni i při srovnání se světem. K nám se v Šumperku naštěstí připojilo několik hezkých gastro projektů, takže už tu nejsme sami,“ usmívá se Giesl.

Kavárna Pikola má kromě výběrové kávy i sezonní nabídky. „V zimě je velmi oblíbené caffe latte se sirupem z pečené dýně, který si vyrábíme sami. V létě pak vede espresso tonic a další ledové kombinace. Z dezertů, které pečeme, je nejoblíbenější makový dort. Osobně mám nejraději filtrovanou kávu, bez které si nedokážu představit den,“ svěřuje se majitel.

Dodává, že kromě běžného provozu pořádají také akce, při nichž spolupracují s dalšími šumperskými podniky a přinášejí návštěvníkům třeba různé street food pokrmy. Účastníci si pak odnesou nejen jídlo, ale i nové zážitky.

Kromě šumperské kavárny a pražírny provozují Gieslovi také pobočky ve Zlíně, Brně a malý espresso bar v Olomouci. Na začátku února otevřeli v krajském městě navíc další podnik na adrese Sokolská 7. Dostal přiléhavý název Sedmička.

„Funguje jako kavárna s posezením, nabídkou snídaní a čerstvých dezertů. Zároveň prostor slouží ke kulturním akcím, které zde zajišťuje Moravské divadlo Olomouc se moc těšíme na letní sezonu, kde bychom rádi využili přilehlou zahradu,“ plánuje Giesl.

Cesta za vyhlášenou trubičkou

O kvalitě podniků svědčí nejen velký zájem zákazníků, některé z nich získávají za svou nabídku i ocenění. Třeba Cukrárna v uličce se pyšní puncem Regionální potravina Olomouckého kraje za dva uplynulé roky.

Ze zákusků, které peče majitelka Monika Turoňová, nesou tento titul ořechová laskonka a karamelová trubička. „Nejvíce lidí k nám chodí právě na oceněnou trubičku. Pečeme jich stovky týdně. Všechno se snažíme vyrábět z lokálních surovin a známe naše dodavatele,“ popisuje za tým cukrárny Libor Smékal.

„Hodně turistů sem dorazí i proto, že o naší trubičce slyšeli, a pak se u nás rozhodnou ochutnat také něco dalšího. Přesto nás těší, že mezi zákazníky pořád převažují místní. Určitě více než polovina jsou pořád lidé ze Šumperka, kteří se rádi vracejí. Zastaví se třeba po obědě na kávu a zákusek, dělají si objednávky ke speciálním příležitostem, například narozeninám. Naše dorty mohou lidé ochutnat také v sousedním J&J Bistru, se kterým spolupracujeme. I tam chodí hodně místních. Snažíme se pro ně proto vymýšlet stále něco nového,“ upozorňuje Smékal.

Že za dobrým jídlem do Šumperka neváhají vyrazit turisté cíleně, potvrzují zaměstnanci městského informačního centra.

„Část lidí na to přijde spíš náhodou. Teprve až jim řekneme, co vše mohou vyzkoušet, zjistí, jak dobré podniky tady máme. V posledních letech ale jezdí už i cíleně za gastroturistikou. Minulý rok jsme udělali malý letáček s výběrem tipů od našich průvodců, kam vyrazit za dobrým jídlem. Zájem o něj byl velký. Pro letošní rok proto plánujeme představit oficiálního většího tištěného průvodce s mapou místních podniků, který by se mohl stát tahákem letošní sezony,“ věří Annette Pohl z informačního centra. Dodala, že by brožura s mapou měla být v informačním centru k dostání již v březnu.

Lákadlem pro turisty jsou v šumperských podnicích i limitované nabídky a speciální události. Pravidelně je pořádá například tým vyhlášené restaurace hotelu Perk.

„Jako nejbližší budeme chystat tematické velikonoční menu. Ačkoliv se explicitně nestavíme jako zážitková restaurace, děláme svoji práci s úctou a pokorou k řemeslu. Snažíme se každý den připravovat kvalitní, moderní a chutné jídlo s respektem k sezonnosti a lokálním surovinám, a tím dávat hostům důvod se k nám znovu vracet,“ láká k návštěvě šéfkuchař Jan Malý z restaurace a hotelu Perk.

Kam za dobrotami v Šumperku?

Kavárny

  • Pikola, Polská 3, lokálně pražená káva a poctivé dezerty
  • Caffé Svět, Slovanská 16, ideální místo pro snídani či brunch

Cukrárny

  • Cukrle, Hlavní třída 19, moderní sezonní i klasické dezerty
  • Cukrárna v uličce, Hlavní třída 9a, karamelová trubička, laskonka a další řemeslné zákusky

Bistra

  • J&J Bistro, Gen. Svobody 9, sladko-slaná snídaně či asijská jídla jako curry nebo bún bo nam bo
  • Můj SENdvič, Langrova 3, club sendvič nebo s trhaným vepřovým

Bary

  • The Dead Deer Bar, Krátká 3, velký výběr whisky a koktejly dne
  • JohnBar Club, míchané drinky v párty atmosféře

Inspirace světovými chutěmi

  • PHOčko, Fialova 3, katsu křupavé kuře s rajčatovou omáčkou
  • Red Rat, 8. května 911, tacos
  • Cakir’s Burger, nám. Míru 22, hovězí Cakoš burger s jalapeňo a domácím kečupem

Za zážitkem (fine dining)

  • Perk, 17. listopadu 1, nakládaný český kapr na kyselo

Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

Slyšeli, jak vybuchují cisterny, to ještě nezažili. Hasiči ukázali drsné video

Dramatické záběry prvních okamžiků při příjezdu jednotek na místo požáru železničních cisteren s benzenem u Hustopečí nad Bečvou ukázali olomoučtí hasiči. Před očima měli obraz naprosté zkázy....

Srub zavrhli. Na okraji Olomouce si postavili raději příjemnou roubenku

Když Michal s Barborou objevili nabídku na prodej pozemku s chatou ve velmi žádané lokalitě, neváhali. Předtím už takto pořídili několik nemovitostí, které si zařídili a nějakou dobu v nich bydleli,...

Policie našla pohřešovaného mladíka z Olomouce. Utopil se v řece Moravě

Policie zrušila pátrání po dvaadvacetiletém mladíkovi, který byl pohřešován od soboty 25. ledna, kdy navštívil olomoucké kluby. Policie v úterý potvrdila, že ho našla mrtvého v řece Moravě v...

Vlků přibývá, chovatelé mají strach o stáda. Někteří zvažují, že raději skončí

Dvojici vlků zachytila fotopast na Prostějovsku, vlčata se objevila v lesích u penzionu Bělecký Mlýn a nejnověji také v okolí Lipníka nad Bečvou na Přerovsku, kam se zřejmě zatoulala z Libavé. Nejen...

Přerov představil logo, jehož cílem je nejen spojovat město s obyvateli

Město Přerov hledalo jednotný vizuální styl. A našlo jej. Život mu vdechla trojice designérek – Tereza Drábková, Katarína Jamrišková a Ivana Stránská, jejichž návrh se nejvíc líbil. Město nové logo...

15. března 2025  10:49

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

1. září 2021,  aktualizováno  14.3 23:52

Hasiči v Hustopečích odstranili další koleje, svršek je připraven na sanaci

Hasiči v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku demontovali další část kolejí a díky tomu je kolejiště po havárii cisteren s toxickým benzenem připravený na sanační práce. V pátek tam zasahovalo 75...

14. března 2025  21:07

Vlašim přehrála ve druhé lize Prostějov, Jihlava porazila olomoucké béčko

Vlašimští fotbalisté porazili v 19. kole druhé ligy Prostějov 3:1 a v neúplné tabulce se posunuli na sedmou příčku. Na šesté Hanáky ztrácejí už jen bod. Jihlava v duelu dvou týmů bojujících o...

14. března 2025  20:25

Průjezd Šternberkem zkomplikují opravy průtahu. Čekejte kolony, varují silničáři

Na opravy vytížené Olomoucké ulice tvořící průtah se musí od příštího týdne připravit řidiči a cestující projíždějící Šternberkem na Olomoucku. Práce potrvají téměř do konce května a budou znamenat...

14. března 2025  16:10

Muž přivezl autobusem na služebnu tašku s granáty, k soudu nakonec nemusí

Státní zástupkyně podmíněně zastavila trestní stíhání jednaosmdesátiletého seniora, který loni v dubnu přinesl na služebnu v Prostějově v igelitové tašce dvě desítky funkčních cvičných granátů a...

13. března 2025  15:48,  aktualizováno  14.3 14:56

Po záplavách se stále pohřešují dva muži, prohlásit za mrtvé je ještě nemohou

Zhruba za tři roky budou moci být případně prohlášeni za mrtvé dva muži, kteří jsou pohřešovaní od podzimních tragických záplav na Jesenicku. Pokud se do té doby nenajdou, za mrtvé by je mohl...

14. března 2025  7:15

Veřejnou dopravu na zavolanou otestuje i Šumperk, kraj už vytipoval další místa

Takzvaná poptávková přeprava, při níž vozy veřejné dopravy nejezdí podle stálých jízdních řádů, ale na základě okamžité objednávky, už loni v Olomouckém kraji zažila svou premiéru. Po relativně...

14. března 2025  4:55

Komplikace po havárii u Hustopečí: to, co mohlo chránit podzemní vodu, je moc nízko

Rozsah kontaminace půdy benzenem po železniční havárii v Hustopečích nad Bečvou zatím není jasný. Podzemní voda se nachází v hloubce tří až čtyř metrů, zatímco jílovitá vrstva, která by mohla bránit...

13. března 2025

Je někdo doma? zvonili zloději před akcí. Vybrali 12 domů, pak přišla zásahovka

Dva muže podezřelé ze série vloupání do rodinných domů ve více okresech převážně Olomouckého kraje zadrželi kriminalisté. Tito recidivisté od poloviny ledna do poloviny února na Olomoucku, Přerovsku,...

13. března 2025  12:40

Oprava silnice ztížila lidem vjezd na pozemek, jiným do dvora zase teče voda

Opravená silnice v litovelských Myslechovicích na Olomoucku má své „mouchy“. Lidé měli podezření, že se při zakázce podvádělo, policie však případ odložila. Nová silnice a chodníky místní obyvatele...

13. března 2025  5:21

Srub zavrhli. Na okraji Olomouce si postavili raději příjemnou roubenku

Když Michal s Barborou objevili nabídku na prodej pozemku s chatou ve velmi žádané lokalitě, neváhali. Předtím už takto pořídili několik nemovitostí, které si zařídili a nějakou dobu v nich bydleli,...

13. března 2025