Letecký pohled na Andrův stadion v Olomouci, který je domovem fotbalové Sigmy.

Letecký pohled na Andrův stadion v Olomouci, který je domovem fotbalové Sigmy. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Převod Androva stadionu zkomplikovaly dotace na opravu hlavní tribuny

  • 0
Olomoučtí zastupitelé by měli už za tři týdny hlasovat o koupi fotbalového Androva stadionu. Podklady jim musejí dodat radní, kteří však na posledním zasedání nepřijali v dané věci žádné usnesení a s novináři se na toto téma více méně odmítli bavit.

Podle informací MF DNES transakci komplikuje hlavní tribuna opravená s pomocí dotace od státu, který zatím nedal k převodu svolení.

„Na úterním zasedání rady jsme se seznámili s materiály, které jsme dostali na stůl (šlo o návrh kupní smlouvy, pozn. red.). Máme tam několik dotazů a požadavků na doplnění, takže definitivní rozhodnutí by mělo padnout na radě 28. února tak, aby zastupitelé dostali v souladu s jednacím řádem všechny materiály řádně dopředu,“ uvedl olomoucký primátor Antonín Staněk.

V čem konkrétně mají radní nejasnosti, jindy sdílný politik říct nechtěl, respektive na tento dotaz reagoval pouze tím, že zopakoval své předchozí vyjádření.

Získat souhlas ministerstva školství se Olomoučtí snaží měsíce

Na přímou otázku, zda zamýšlený převod komplikuje hlavní tribuna, pak primátor reagoval: „I toto téma bylo tématem, se kterým jsme se seznámili. Že je to nějaká komplikace, ale říkáte vy, myslím, že existuje mnoho způsobů, jak se to dá řešit.“

„Ještě nějaká jiné dotazy? Myslím otázky mimo Andrův stadion,“ dodal podrážděně.

Informace o tom, že ohledně připravované změny majitele fotbalového areálu vyvstal problém v podobě hlavní tribuny, prosakují ze zákulisí již několik týdnů.

Podle zdroje MF DNES, který si nepřál zveřejnit své jméno, se vlastník tribuny - spolek SK Olomouc Sigma MŽ - snaží získat souhlas ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy dokonce už několik měsíců.

Místopředseda představenstva Sigmy Petr Konečný to potvrdil.

„Původní žádost o souhlas připadla do období, kdy se na ministerstvu měnilo vedení kvůli aféře s dotacemi (Sigmy se netýkaly, pozn. red.) a nastalo dočasné bezvládí. Pak přišla první prozatímní vláda, která se ale věnovala jiným věcem. Definitivní stanovisko podle mě dostaneme až od vlády, která dostane důvěru,“ míní Konečný.

Řešení Sigmy: „rozporcovat“ tribunu

Současně ale podotkl, že převod tribuny, respektive její větší části je podle něj možný i bez posvěcení ministerstvem. Přičemž Sigma jde tomuto řešení naproti.

„Západní tribuna je od úterý v katastru nemovitostí zapsaná nikoliv jako jedna budova, nýbrž je rozdělená na čtyři jednotky. Tři z nich lze převést okamžitě, čtvrtou s odkladnou podmínkou souhlasu ministerstva či poté, co vyprší podmínky dotace, tzv. udržitelnost projektu,“ dodal Konečný.

Zhruba padesátimilionovou dotaci z veřejných zdrojů spolek SK Olomouc Sigma MŽ získal před mistrovstvím Evropy fotbalistů do 21 let, které Andrův stadion (zčásti) hostil v červnu 2015.

Tribuna se díky příspěvku dočkala například nových šaten pro hráče i rozhodčí, lepšího zázemí pro zástupce médií a také televizního studia.

Podle dosavadních plánů by radnice měla hlavní tribunu získat od spolku výměnou za svůj zhruba třetinový podíl ve fotbalovém klubu. Sigmácké akcie radnice nakupovala postupně od roku 2001 a celkově za ně zaplatila více než 90 milionů korun. Nyní by se jich ovšem ráda zbavila.

„Převodem akcií by se město odstřihlo od provozování sportovního klubu (potažmo od podnikání v profi fotbale, pozn. red.), což je jeho cílem. Chceme si ponechat pouze jednu symbolickou akcii Sigmy jako určitý výraz podpory,“ řekl už dříve primátor.

Ostatní ochozy Androva stadionu stejně jako fanshop či pozemky u sportoviště, které chce radnice převzít, patří klubu, tedy akciové společnosti SK Sigma. Její zástupci nabídli městu zmíněný majetek za téměř 186 milionů, po jednáních s vedením radnice cenu snížili na necelých 145 milionů korun.

Kupní cenu město plánuje Sigmě zaplatit ve splátkách v následujících deseti až dvanácti letech. Peníze na první splátku ve výši 15 milionů už má připravenou v rezervě rozpočtu na letošní rok.

,