ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Frait, MAFRA

Řada pořadatelů ruší festivaly kvůli covidu, někteří našli náhradní řešení

  • 0
Obrovský festival Hrady.cz, setkání kolářů Josefkol, Balony nad Bouzovem či Létofest v Olomouci. To jsou jen některé z akcí pro tisíce až desetitisíce lidí, jež se letos neuskuteční kvůli koronaviru. Někteří pořadatelé však cestu i navzdory epidemii našli.

Bude, nebude, nebo je náhradní termín? To je klíčová otázka, kterou o letošních prázdninách řeší tisíce či desetitisíce lidí, již každé prázdniny vyráží na některou z řady letních akcí či festivalů.

Mnoho z nich je zrušeno, především u těch hojně navštěvovaných není v silách organizátorů dodržet opatření proti šíření viru. Další z pořadatelů ovšem náhradní řešení našli. Upozorňují však, že se situace může kdykoli změnit.

„Za vším hledejte koronavirus. Vždy si ještě přímo na stránkách organizátora zkontrolujte, zda vše platí,“ doporučují shodně pořadatelé.

U kterých akcí už je ovšem jisté, že se v tuto letní sezonu opravdu konat nebudou?

Většinou jde o velké festivaly typu Hrady.cz na Bouzově nebo olomoucký Létofest. Organizátoři tak masových akcí se ani při nejlepší vůli nemohou vejít do všech protivirových omezení, zasáhly je především limity počtu návštěvníků.

„Nechceme riskovat zdraví návštěvníků“

Rozvolnění alespoň některých z aktuálních hygienických opatření přitom není vzhledem k vysokému počtu nových případů nákazy na pořadu dne.

„Nechtěli jsme a ani nebudeme riskovat zdraví našich návštěvníků. Dopřát radost, uvolnění, odreagování, nerušenou zábavu a pohodu za aktuálních vládních opatření nebylo při vynaložení sebevětšího úsilí možné zajistit,“ popsali pořadatelé olomouckého Létofestu, jenž se měl konat 14. a 15. srpna.

Podobně se organizátoři dalších velkých akcí většinou rozhodli už před časem. A to kvůli nejistotě a otazníkům ohledně budoucího vývoje epidemie.

Týká se to i další tradiční „megaakce“ – Josefkolu, setkání kolářů a mistrů kočárnického umění v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Na ojedinělý festival pořádaný v zahradách tamního zámku přijíždí každé léto tisíce lidí.

„V panující nejistotě nebylo možné pokračovat v přípravě a riskovat, že vše přijde vniveč. Proto jsme už dříve rozhodli, že Josefkol nebude. Při nejlepší vůli bychom nebyli schopni dodržet vše, co vláda a hygienici požadují. A také nevím, koho bychom už posílali pryč, když by venku čekaly další tisíce lidí,“ popsal hlavní organizátor Josefkolu Václav Obr.

Garden Food Festival nad epidemií vyhrál

To lidem, jež stojí za akcí Garden Food Festival, se letošní ročník v Olomouci uspořádat podařilo. Uskutečnil se v první půlce srpna.

„Letošní ročník byl vzhledem k omezením, se kterými jsme museli pracovat, hodně specifický. Nechtěli jsme ale návštěvníky o tuto akci ochudit,“ podotkla mluvčí festivalu Martina Vysloužilová.

Na svátek milovníků jídla v minulých letech zamířily tisíce lidí, letos organizátoři museli návštěvnost omezovat, aby se u stánků neshlukoval velký počet návštěvníků.

„Rozestupy u stánků jsme vytyčili pomocí pásek, měli jsme zajištěné bezkontaktní placení pomocí čipů, docházelo ke kontrole zón a regulaci návštěvníků podle sektorů. V jídelních zónách pak byly zajištěné dostatečné vzdálenosti,“ vypočetla Vysloužilová.

Balonáři se přesunuli v menším nad Plumlov

Další z organizátorů se pak s epidemií rozhodli bojovat přes náhradní termíny. Uspěli například pořadatelé pravidelného festivalu horkovzdušných balónů Balony nad Bouzovem. Z hřiště nedaleko pohádkového hradu při něm vzlétají desítky balonů, kvůli jedinečné podívané sem pravidelně jezdí kolem deseti tisíc lidí. A nebýt koronaviru, bylo by tomu tak i letos o víkendu 15. a 16. srpna.

„Vzhledem ke koronavirovým omezením bychom nezvládli kočírovat tak velký počet lidí, proto jsme bouzovskou balonovou fiestu zrušili,“ vysvětlil hlavní organizátor Svatopluk Kuča.

Spolu s kolegy se ale dohodli, že uspořádají podstatně komornější balonové setkání na Prostějovsku nazvané Balony nad Plumlovem.

„My balonáři jsme se chtěli navzdory koronavirovým omezením sejít a nabídnout byť menšímu počtu lidí atraktivní podívanou. Poprvé tak byly k vidění balony nad plumlovským zámkem,“ připomněl Kuča akci ze začátku srpna.

S náhradním řešením pak mohou počítat také příznivci folku, kteří roky vyráželi na slavný festival Mohelnický dostavník. Již vloni sice zanikl, ale právě v době koronavirové dostává následovníka. A to Mohelnický folk fest, jenž se bude konat stejně jako dlouhé roky Mohelnický dostavník o posledním prázdninovém víkendu, to jest 28. až 30. srpna.

„Počítáme s tím, že se do limitu tisíce lidí vejdeme a věřím, že se nám podaří dodržet i další koronavirové podmínky,“ řekl za organizátory Jan Štaigl.