Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Města chtějí vyzrát na extrémní horka, plánují více zeleně i mlžítka

  5:13
Tropická vedra se v ulicích měst projevují výrazněji než v přírodě. Předminulý týden na různých místech v Olomouci a jejím okolí naměřili výzkumníci extrémní teploty. Až 39,69 stupně Celsia ukazovaly minulý čtvrtek teploměry na Svatém Kopečku.

ilustrační snímek | foto: Cihla OndřejMAFRA

Druhá nejvyšší naměřená teplota pak byla 39 stupňů v areálu Juta v městské části Holice. U Envelopy pak teploměr vyšplhal až na 37,9 stupně a v zahradě kláštera dominikánů na 36,15 stupně.

Pravidelná měření v Olomouci provádějí vědci v Metropolitní staniční síti Olomouc, která poskytuje maximálně přesné údaje.

„Tato síť současně představuje takzvaný Meteorologický varovný a sledovací systém. Generuje například varovné zprávy v případě výskytu a trvání extrémních teplot vzduchu,“ vysvětlil garant sítě Miroslav Vysoudil z Katedry geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Takto vysoké teploty rozpalují ulice natolik, že chodníky, silnice či jiné povrchy dosahují až 50 stupňů Celsia. To pak nepříznivě ovlivňuje nejen lidi, ale také zvířata, zeleň i materiály.

„Konkrétně v Olomouci se jedná o historické centrum, tedy obě náměstí, přednádražní prostor, třídu Kosmonautů, třídu Svobody, Envelopu, velká panelová sídliště a pochopitelně nákupní centra jako Globus, Tesco nebo Olympia,“ vysvětlil Vysoudil.

Lidi v některých městech osvěžují mlžítka

Na rozpáleném olomouckém Horním náměstí se lidé v horkých dnech osvěžují u mlžítek. Jedno je na rohu radnice a poblíž Informačního centra Olomouc.

Trysky vytvářejí lehký mlžný opar a tím ochlazují své blízké okolí. U mlžítek se letos poprvé osvěží také lidé v Prostějově. V centru nainstalovali rovnou dvě.

S rozpálenými povrchy pomáhají i kropicí vozy, mnohá města od nich ale upouští. Tato rychlá řešení jsou totiž nákladná a ulice ochladí jen na chvíli a dlouhodobě problém nevyřeší.

„Jako okamžité zmírnění veder jsou však kropicí vozy vhodné, stejně jako pro okamžité osvěžení pítka či mlžítka,“ uvedl Vysoudil.

V Přerově padl rekord

V Přerově pak předminulý týden dokonce padl 140 let starý teplotní rekord. Meteorologové tam ve čtvrtek naměřili 36,4 stupně, přičemž dosavadní rekord z roku 1882 byl 34,5 stupně.

Na rozpálené přerovské ulice už v červnu upozornili místní Piráti, kteří se vydali do ulic teplotu povrchů měřit.

„Na Svépomoci můžete na povrchu silnice na přímém slunci naměřit klidně až 50 °C, kdežto v zastíněné aleji v Purkyňově ulici je teplota poloviční,“ uvedli výsledek svého měření. Poukázali tím na rozdíl mezi běžnou ulicí a ulicí se stromy, které vytváří přirozený stín a své okolí ochlazují.

Podle Adaptační strategie na změnu klimatu se i v Přerově přehřívání nejvíce projevuje v centrálních a průmyslových oblastech města.

„Mezi nejvíce zranitelné oblasti vůči vlnám vedra patří městské centrum, oblast kolem ulice Kopaniny, obytná zóna mezi nábřežím Dr. Edvarda Beneše a ulicí Na Hrázi, oblast kolem ulic Jaselské a Gen. Štefánika a území mezi Bečvou a třídou 17. listopadu či ulicí Dvořákovou,“ stojí ve strategii.

Vysokou zranitelnost vykazují také některé městské části, mezi které patří Újezdec, Kozlovice, Henčlov, Čekyně a Vinary.

Pomáhá zelená infrastruktura

Města v kraji proto vymýšlejí dlouhodobá opatření, jak rozpálené ulice ochladit. Jedním z nejefektivnějších řešení je budování zelené infrastruktury, využívání zelených střech, stínicí techniky nebo také budování vodních ploch na území města.

Přerov tak například pracuje na ozelenění ploch veřejného prostoru. „Nedávno byl dokončen pasport veřejné zeleně. To znamená, že byly spočítány všechny dřeviny a zhodnocen jejich stav,“ vysvětlil náměstek primátora Petr Kouba, který má tuto oblast na starosti.

„Byla přijata strategie náhradní výsadby v poměru jedna ku třem, to znamená za jeden pokácený strom vysadí město tři. Pochopitelně je ambicí sázet v místě kácení, ale ne vždy to lze. Proto připravujeme územní studii sídelní zeleně, která by měla s umístěním dřevin významně pomoci,“ popsal Kouba.

Dostat stromy do měst bývá komplikované

Také Prostějov se podle náměstkyně primátora pro životní prostředí Milady Sokolové snaží ulice ozeleňovat, ne vždy je to však možné.

„Je třeba rozlišovat mezi oblastmi se starší zástavbou a mezi novými projekty. Při komplexních rekonstrukcích, jako byla například Plumlovská ulice, lze stromům vytvořit velmi dobré podmínky a určitě se nám za to odmění,“ vysvětlila Sokolová.

Co se týče zástavby starší, tam je to podle ní mnohem obtížnější. „Na samotném náměstí se pak dlouhodobě potýkáme s nesouhlasem památkářů,“ upozornila s tím, že šance na zlepšení je třeba v oblasti kolem tržnice.

„Tam se při realizaci vítězného návrhu architektonické soutěže počítá s mnohem větším zastoupením zeleně. Podobný potenciál má i okolí zámku a časem snad i Wolkerova ulice,“ doplnila Sokolová.

S bojem proti vedru pomáhají i trvalkové záhony, které jsou efektivnější než běžné trávníky.

Trvalky lépe ochlazují a pohlcují prach

„Zatímco trávník v největším parnu přechází do takzvané letní dormance a přestává fungovat, rostliny pěstované v trvalkových kompozicích si sáhnou pro vodu mnohem více do hloubky a mohou tedy okolí ochlazovat efektivněji,“ popsala Sokolová.

Kromě toho také lépe zachycují prach, jsou potravou pro opylovače a navíc zkrášlují své okolí. Pozadu nezůstává ani Olomouc.

„Snahou je přidávat zeleň a zvyšovat její kvalitu a odolnost. Děje se tak dlouhodobě a postupně, a to především průběžnou obnovou liniových stromořadí, keřových výsadeb a květinových záhonů,“ informovala mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Omezila se rovněž četnost sečí travnatých ploch ve městě, protože vyšší tráva lépe udrží vlhkost než nízko střižený pažit.

Mnohde vadí zeleni inženýrské sítě

Ve městech však ozelenění často brání inženýrské sítě. „Vedeme složitá jednání s jejich majiteli, abychom dospěli ke kýženému cíli. Na mnohých místech města se alespoň umisťují mobilní květináče, květinové pyramidy a máme i nové mlžné brány,“ vysvětlil Kouba.

Pod ulicemi totiž vede voda, kanalizace, plyn, elektřina, internet a vše má také normy a ochranná pásma. Stromy pak ve městech často nemají k růstu dobré podmínky.

„I když se mezi sítě se stromy vlezeme, ještě nemají vyhráno. Město pro stromy obecně není nejlepší místo k růstu,“ řekla Sokolová.

Kromě výkopů při opravách nebo budování inženýrských sítí se stromy často potýkají s nedostatečným kořenovým prostorem, se zimním solením, močením psů, výfukovými plyny a také horkem, jež mnoho druhů vysazených špatně snáší.

  • Nejčtenější

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

Muž přinesl na policejní služebnu v Prostějově tašku plnou funkčních granátů

19. dubna 2024  15:30

Ráno policisty v prostějovské ulici Újezd pořádně vylekal senior, který na jejich služebnu přinesl...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Jaképak bentley, my máme novou cisternu! Hasiči ze Zábřehu videem baví internet

19. dubna 2024  10:33,  aktualizováno  11:03

Jen s jedním slovem si velitel dobrovolných hasičů a místostarosta města Zábřeh Josef Klimek...

V kauze Autostráda šidili stavbu silnic, místo bourání vozovku položili na starší

19. dubna 2024  5:32

Nechat si vrátit peníze, nebo rozebrat silnici? Hejtmanství má první výsledky analýz kvality...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...