Majitel jednoho z nejznámějších jesenických lyžařských středisek, skiareálu Figura na Ovčárně u Pradědu, musí řešit problém s exekucí.

Majitel jednoho z nejznámějších jesenických lyžařských středisek, skiareálu Figura na Ovčárně u Pradědu, musí řešit problém s exekucí. | foto: www.figura.cz

Majitel skiareálu na Ovčárně čelí exekuci kvůli roky nesplacenému vleku

  • 1
Lyžařské vleky na Ovčárně, hotel Figura, horská chata Švýcárna a k tomu penzion v Karlově. To vše je nyní po dohledem insolvenčního správce. Důvodem je exekuce proti majiteli nejvýše položeného skiareálu v Jeseníkách Josefu Figurovi kvůli nezaplacenému vleku a pohledávkám spojeným se Švýcárnou.

Exekutory poslala obec Karlova Studánka, která se domáhá dlužné částky za vlek B. Ten prodala majiteli střediska v roce 2008, ze zápisů usnesení zastupitelstva vyplývá, že kupní cena byla 24 milionů korun. Podle starostky obce Radky Chudové však dodnes nedostala část zaplacenou.

„Vzhledem k tomu, že nebyl dodržený splátkový kalendář ani uhrazená celá zbývající částka kupní ceny, byl soudem stanoven termín uhrazení sjednané částky. Termín opět nebyl dodržen. Obec je povinna pohledávku vymáhat, proto přistoupila k jejímu vymáhání formou exekučních příkazů,“ sdělila starostka, která tvrdí, že obec už udělala řadu ústupků, ale bez výsledku.

„Jiná cesta už není. Pro obec to představuje problém, protože s těmi penězi počítala do rozpočtu. Bohužel jsme je nemohli použít,“ dodala Chudová.

Kolik aktuálně dlužná částka činí, však starostka odmítla upřesnit. V usnesení zastupitelstva z října 2015 přitom stojí, že sedm let po prodeji vleku dlužil Figura ještě téměř 14 milionů. Dalších 1,7 milionu navíc činil dluh obci za pronájem parkoviště na Hvězdě. O kolik se od té doby dluh případně snížil, starostka rovněž nesdělila.

Josef Figura se k celé věci odmítl vyjádřit. „Nebudu se s vámi o tom bavit,“ reagoval na otázky.

Podle dostupných informací je však majitel populárního střediska v exekuci také kvůli horské chatě Švýcárna, kterou rovněž v minulosti kupoval. Na soud se kvůli ní obrátil zlínský podnikatel Zdeněk Talaš. Ani on však záležitost nechtěl jakkoli komentovat.

Majitel bude prozatím svůj byznys dál provozovat

Exekuční příkaz podala soudní vykonavatelka Exekutorského úřadu ve Zlíně Jana Jarková. Insolvenční správkyní byla jmenována Ivana Zálešáková z Bruntálu.

„V současné době je vedena exekuce k postižení závodu Josefa Figury, který se skládá z lyžařských vleků, hotelu Figura, chaty Švýcárna a penzionu v Karlově. Na chod nyní dohlíží správce závodu,“ sdělila Zálešáková. Podle ní budou všechna zařízení dál fungovat a provozovat je bude stále Josef Figura.

„Jaký bude další vývoj situace, nelze v současné době předjímat, neboť se zde nabízí řada řešení. V každém případě je snahou všech zúčastněných, aby se toto přechodné období nikterak nedotklo turistů a negativně neovlivnilo návštěvnost této části Jeseníků,“ prohlásila insolvenční správkyně.

Pokud se nepodaří vztahy dlužníka k věřitelům narovnat a dluhy uhradit, přichází v úvahu buď reorganizace, nebo prodej.

Ročně přijede 300 tisíc turistů, podnikání komplikuje rezervaci

Další vývoj kolem hojně navštěvovaného skiareálu v oblasti Pradědu pozorně sleduje také Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

„Jde o jednu z nejatraktivnějších lokalit Jeseníků, takže je velmi důležité, aby tam dobře fungovala infrastruktura, ať už ji bude zajišťovat pan Figura, nebo nový investor,“ poznamenala ředitelka sdružení Lenka Dusová. Lokalitu ročně navštíví zhruba 300 tisíc lidí.

Pokud by celá situace ve finále vyústila v krajní řešení, tedy exekuce a nucený prodej majetku, případný nový investor na Ovčárně musí ve zdejším horském byznysu už dopředu počítat s omezeními, která ho znevýhodní proti jesenické konkurenci.

„Areál se totiž nachází v přísně chráněné národní přírodní rezervaci. Kdokoli by tam chtěl majetkově vstoupit, bude proti investorům v jiných místech Jeseníků, kde není taková kolize s ochranou přírody, předem omezený,“ souhlasí šéf regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny Michal Servus.

Právě Josef Figura se v minulosti usilovně, leč marně snažil získat například povolení na výstavbu lanovky v lyžařském areálu nebo na technické zasněžování, aby své podnikání rozšířil a středisko zatraktivnil. U ochranářů ovšem pokaždé narazil.