Mezi podporovatele Dušana Dvořáka patří i fotograf Jindřich Štreit, který ho nafotil v kapli olomoucké vazební věznice. | foto: Jindřich Štreit

Vězněný pěstitel konopí Dvořák vyhrožoval soudcům, dostal další trest

  • 105
Za výhrůžky soudcům a dalším představitelům justice dostal pěstitel léčebného konopí Dušan Dvořák osm měsíců vězení. Za pěstování konopí soudy Dvořáka již dříve potrestaly celkem šesti lety za mřížemi. Muž se hájí tím, že pomáhal nemocným lidem, není žádný dealer drog a nikdy nevyráběl marihuanu.

Podle webových stránek Cannabis war is over! se Okresní soud v Blansku zabýval e-maily z let 2018 až 2019, v nichž Dvořák nevybíravými slovy vyhrožoval některým představitelům prostějovského soudu, ale i dalším lidem z české justice.

„Obžalovaný se u hlavního líčení doznal ke spáchání žalovaných skutků a souhlasil s jejich popisem. Odsuzuje se k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání osmi měsíců. Pro výkon uloženého trestu se obžalovaný zařazuje do věznice s ostrahou,“ uvedla v rozsudku, který má MF DNES k dispozici, samosoudkyně Helena Frantelová.

Dvořák se u soudu v Blansku hájil tím, že šlo o jeho zoufalou reakci na mnohaleté šikanování ze strany státu, konkrétně policie a justice, a že oslovení se na tomto šikanování a souvisejícím psychickém teroru přímo či nepřímo, ale vždy významným způsobem podíleli.

Dvořák, označovaný příznivci jako Jan Hus české konopné scény, doplatil na to, že se odmítl podřídit pravidlům, která v České republice pěstování léčebného konopí upravují.

Ačkoliv mu justice nikdy neprokázala, že by prodal jediný gram marihuany nějakému dealerovi nebo narkomanovi, u soudu opakovaně čelí paragrafům s drogovým kontextem.

Ani po rozsudku s pěstováním konopí nepřestal

Nedávno ho dohnala obžaloba z nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami z roku 2017. Za to, že konopí zasel na zahradě své chalupy v Ospělově na Prostějovsku, ho prostějovský soud potrestal tříletou podmínkou se zkušební dobou na čtyři roky.

Vzhledem k tomu, že Dvořák s pěstováním léčebného konopí nepřestal, loni mu za to soud uložil další trest a muž skončil ve vězení.

„Soud konstatuje, že se ve zkušební době, kdy měl vést řádný život, neosvědčil, a proto vykoná trest 36 měsíců vězení ve věznici s ostrahou. Je zjevné, že ve zkušební době spáchal další trestný čin, za který byl pravomocně odsouzen,“ řekla předsedkyně senátu Okresního soudu v Prostějově Adéla Pluskalová.

Podle soudkyně Dvořák velmi dobře věděl, jak jeho počínání může skončit. „Byl opakovaně varován, a nepoučil se. Soud neměl jinou možnost,“ zdůvodnila předsedkyně senátu.

Dvořákovi se tak oba tresty sečetly. Až si odsedí první tři roky, přijdou na řadu další tři roky z původně podmíněného trestu. Pak bude následovat nynějších osm měsíců za výhrůžky.