Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, ČTK

ŘSD už vyvlastňuje „mrtvé“ pozemky pro D1, s dalšími majiteli dál jedná

  • 12
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo s vyvlastňováním osmi pozemků na trase posledního úseku dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi. Jde o pozemky, které se podniku dlouhodobě nedaří vykoupit, protože jejich majitelé zemřeli nebo mají neznámou adresu. S problémovými vlastníky zatím státní podnik dál jedná.

„S vyvlastňováním jsme začali u lidí, které se nám nedaří dohledat. S dalšími čtyřmi majiteli ještě jednáme. Slíbili jsme si však, že to nebudeme veřejně komentovat,“ potvrdil ve čtvrtek David Fiala, ředitel brněnského závodu ŘSD, který má výstavbu D1 u Přerova na starosti.

Vykoupené nemá ŘSD hlavně domy s pozemky v přerovské místní části Dluhonice nebo pozemky v zahrádkářské oblasti v Předmostí. V létě Fiala pohrozil jejich vlastníkům, že čas na odprodej mají jen do září (rozhovor s ním čtěte zde). Ve středu pak řekl, že tyto nemovitosti by ŘSD chtělo vykoupit do konce roku.

Jeden z chybějících úseků dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi, který má mimo jiné vést přes místní části Předmostí a Dluhonice. Pro zvětšení mapky klikněte.

To, že státní podnik s vlastníky jedná, potvrdila i majitelka jednoho z domů v Dluhonicích Jarmila Pfeilerová.

„Setkali jsme se a snažíme se najít nějakou cestu. Jednání jsou ale zatím v takové fázi, že o tom nechci víc mluvit,“ uvedla Pfeilerová.

Ještě na začátku loňského roku měl stát na posledním úseku páteřní české dálnice vykoupeno jen 36 procent pozemků, dnes už je to 90 procent. ŘSD navíc také zahájilo soutěž na zhotovitele stavby. Poslední úsek D1 je dlouhý asi 10 kilometrů a jeho stavba přijde na zhruba 8 miliard korun. Začít by měla v polovině příštího roku.