Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, ČTK

Dostavba předposledního úseku D1 u Přerova nabere několikaměsíční zpoždění

  • 7
Čtrnáctikilometrový úsek dálnice D1 z Lipníku nad Bečvou do Přerova nebude hotový do roka, jak se původně plánovalo. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přiznalo zpoždění o měsíce, možná i rok. Zpomalení podle jeho zástupců způsobily technické problémy.

Na to, že práce na dálnici nepostupují tak, aby po ní mohly od července 2018 jezdit auta, upozorňuje už nějakou dobu i Miloslava Pošvářová, soudní znalkyně v oboru dopravních staveb, která vede nadační fond Stínové ŘSD.

„V době, kdy má stavba rok do dokončení, měly být hotové mosty a nosné konstrukce. Dávno se měly dělat také římsy nebo izolace. Tady ještě nikdo nesáhnul ani na popílkoviště nebo na lagunu, na jejímž místě má stát devět metrů vysoký násyp. Jenom to, aby byly násypy bezproblémové, vyžaduje tři roky,“ upozornila.

Pošvářová dříve pracovala na ŘSD a zabývala se i úsekem mezi Lipníkem a Přerovem. Podle ní to není nijak komplikovaná stavba, která by měla mít zpoždění.

„Je to na Hané, nijak složitý terén pro zakládání dálnice. To, v jakém stavu je nyní, je hodně smutné,“ podotkla Pošvářová.

Příčinou problémů je vedení kabelů patřících mnoha správcům

Podle ŘSD za zpožděním stojí potíže s přenášením optických kabelů. „Jde o přeložku, která nám na pětadvaceti místech kříží trasu dálnice. Počítali jsme s jedním kabelem, ale uvnitř jich bylo mnohem víc a k nim asi šest správců. Některé kabely jsou mezinárodní a končí třeba až v Rusku,“ hájí ŘSD ředitel jeho brněnského závodu David Fiala.

„Sladit požadavky všech provozovatelů jednak technicky, a pak termínově, není jednoduché,“ dodal s tím, že nebylo možné problémům předejít.

To potvrdila i senátorka Jitka Seitlová, která se stavbou D1 dlouhodobě zabývá.

„Neexistuje žádné centrum, které by shromažďovalo informace od všech vlastníků kabelů. Jeví se, že zdržení není vinou investora,“ uvedla Seitlová.

Začátek dostavby posledního úseku je v ohrožení

Jak dlouhé bude mít zprovoznění dálnice zpoždění, nechce ŘSD zatím přesně říct.

„Zabýváme se tím. Předpokládáme, že to budou řádově měsíce,“ nastínil Fiala.

Úsek z Lipníku do Přerova se staví od července 2015. Na trase je 24 mostů, čtyři mimoúrovňové křižovatky a také oboustranné odpočívadlo. Například starostovi Lipníku Miloslavu Přikrylovi zdržení nevadí.

„Dokud nebude hotový poslední úsek Přerov – Říkovice, je to jen jeden z mnoha úseků a ne ucelený soubor,“ říká.

Propojení z Přerova do Říkovic se má začít stavět na jaře 2018. I tento termín je však v ohrožení. Stavbu napadli zástupci ekologické organizace Děti Země. Jejich námitky nyní posuzuje ministerstvo životního prostředí (více čtěte zde).