(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Topič, MAFRA

Soud zamítl žalobu Dětí Země na dostavbu D1, teď podají stížnost

  • 12
Další dějství tahanic kolem dostavby posledního úseku dálnice D1 u Přerova ukončil ostravský krajský soud. Zamítl žalobu ekologického hnutí Děti Země kvůli výjimkám ze zákazů u zvláště chráněných druhů zvířat, do jejichž biotopu stavební práce zasáhnou. Aktivisté teď míří k odvolacímu soudu.

„Žalobní námitky jsme shledali částečně nedůvodnými a částečně nepřípustnými v tomto řízení,“ řekl k rozsudku krajského soudu jeho mluvčí Michal Renda s tím, že senát rozhodoval, aniž by protistrany pozval k jednání.

Víc Renda rozsudek komentovat nechtěl, protože podle něj jeho odůvodnění ještě nedostaly ani obě strany sporu.

Předsedu Dětí Země Miroslava Patrika rozsudek zklamal. „Jsem překvapen, s jakou rychlostí a lehkostí soud rozhodl. Nedal nám žádnou možnost vyjádřit se k námitkám účastníků řízení, kterými byli Ředitelství silnic a dálnic a město Přerov,“ řekl Patrik. Hnutí proto podle něj podá kasační stížnost s Nejvyššímu správnímu soudu.

Ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala, který zodpovídá za přípravu stavby, přijal zprávu s úlevou. Zároveň si však ale nedělá iluze o tom, že by tímto rozhodnutím byla cesta k dokončení dálnice již umetená.

„Je to pro nás dobrá zpráva, protože můžeme pokračovat v územním řízení. Zároveň je to však jen dílčí úspěch, nyní bude záležet, jak se Děti Země zachovají v procesu stavebního a územního řízení. Ze zkušeností tuším, že využijí všech dostupných prostředků,“ řekl Fiala.

Dálnice se podle ekologů může vyhnout zvířatům i Dluhonicím

Děti Země už dlouho upozorňují, že není zcela jasné, kam a za jakých podmínek se budou stěhovat zvláště chráněné druhy živočichů, kdy začíná a končí vegetační období a hnízdění ptáků nebo kolik a jakých druhů dřevin se má nově vysadit.

„Ve spise také chyběl projekt ochranných opatření, takže jsme ho nemohli připomínkovat,“ řekl předseda hnutí Miroslav Patrik.

Jeden z chybějících úseků dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi, který má mimo jiné vést přes místní část Dluhonice.

Ekologové rovněž tvrdí, že existují trasy dálnice, které se vyhýbají nejen vzácným biotopům, ale i městské části Dluhonice, kde má poslednímu úseku padnout za oběť několik domů.

To, že krajský soud žalobu Dětí Země zamítl, přivítali hlavně zástupci Přerova, kteří zase dlouhodobě poukazují na to, že absencí dálnice trpí lidé žijící v auty ucpaném městě.

„Veřejný zájem na realizaci této klíčové dopravní stavby výrazně překračuje zájem na ochraně zvláště chráněných druhů živočichů, které by mohly být stavbou dotčeny,“ napsal ke krajskému soudu primátor Vladimír Puchalský.