Zanedbaný skot na farmě obviněné chovatelky ze Šumperska, která pro své stádo...

Zanedbaný skot na farmě obviněné chovatelky ze Šumperska, která pro své stádo nezajistila dostatek krmiva. Na třicet zvířat tak uhynulo či muselo být utraceno. | foto: Policie ČR

Farmářka ze Šumperska byla bez peněz, třicet krav nechala pojít hladem

  • 6
Přes třicet zvířat uhynulo chovatelce skotu ze Šumperska, která pro své stádo nezajistila dostatek krmiva. Původně v něm bylo na šedesát kusů dobytka. Žena jej mimo pasteveckou sezonu nahnala na svou farmu, kde však část zvířat uhynula hladem.

Komisař z oddělení hospodářské kriminality obvinil osmačtyřicetiletou ženu z toho, že na své farmě v rozmezí od letošního ledna do května nezajistila pro vlastní dobytek dostatek krmení.

„V důsledku toho došlo u šedesáti kusů chovaného skotu k výraznému zhoršení výživného stavu, ten vedl k úhynu sedmadvaceti kusů skotu a také k nutné porážce dalších pěti kusů,“ upřesnila policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Zanedbaný skot na farmě

Kriminalisté jsou přesvědčeni, že farmářce muselo být jasné, že pro všechna zvířata nemá dost plnohodnotného krmiva a že není schopná kvůli své finanční tísni nakoupit další.

V těchto dnech ji tak obvinili ze zanedbání péče o zvíře z nedbalosti.

„V případě prokázání viny a odsouzení jí mimo jiné hrozí až dvouletý trest odnětí svobody,“ doplnila Vybíhalová.