O vydání Digest se zasloužil tým kolem studentky Lucie Černé a Petra Dostalíka,...

O vydání Digest se zasloužil tým kolem studentky Lucie Černé a Petra Dostalíka, odborného asistenta na katedře teorie práva a právních dějin PF UP. | foto: Eva Hrudníková, Právnická fakulta UP

Dvoukilovou bibli právníků nemohla sehnat, tak ji studentka vydala sama

  • 11
Přes devět set latinsky psaných stran váží dohromady více než dva kilogramy. Takový je jen první dojem z rarity, kterou se podařilo vydat týmu studentů a pedagogů z Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Společně se zasloužili o to, že na území bývalého Československa je vůbec poprvé k dostání kniha zvaná Digesta – ve světě práva svazek významný podobně, jako je pro jiné Bible. Velkou zásluhu na vydání Digest má především studentka olomouckých práv Lucie Černá.

„Digesta potřebujeme jako nejdůležitější pramen při výuce římského práva. Učili jsme se o fragmentech z nich, některé části jsme rozebírali, ale ucelený text jako kniha dostupný není,“ vysvětlila dívka, proč se o vydání knihy začala zajímat.

„I specializované knihovny na právnických fakultách mají po pár kusech a jen pro prezenční výpůjčky. Existují pouze jedny webové stránky, kde je kompletní verze přístupná online,“ doplnila Černá.

Výtisk Digest má 900 stran psaných latinsky, váží přes dva kilogramy

Kniha s celým názvem Digesta seu Pandectae je nejrozsáhlejším a nejdůležitějším pramenem poznání římského práva, který zásadně ovlivnil vývoj soukromého práva.

Svým dopadem na evropskou kulturu je kniha srovnatelná s Biblí, přesto byla v tištěné podobě u nás prakticky nedostupná.

Díky olomouckým studentům a akademikům je nyní k dostání v plném původním znění.

Lucii Černou pro vydání Digest nadchli její vyučující – Petr Dostalík a Kamila Bubelová z katedry teorie práva a právních dějin. Společně vytvořili tým, který na knize pracoval rok a půl.

K vydání použili edici německého badatele Theodora Mommsena přepracovanou Paulem Krügerem.

„Nejprve jsme potřebovali kompletní originální text. Oslovila jsem proto profesora Yvese Lassarda z Université Grenoble Alpes, který spravuje zmiňovanou webovou stránku. On s využitím textu souhlasil,“ popsala Černá.

O grafiku, sazbu a tisk se postaral studentský spolek Nugis Finem, nezisková organizace zaměřená na inovace ve vzdělávání. Vydavatelem je nakladatelství Nugis Finem Publishing.

Jde o souhrn děl klasických právníků sepsaný na popud císaře

Digesta jsou souhrnem děl klasických právníků. Na popud východořímského císaře Justiniána I. je v 6. století našeho letopočtu nechala vypracovat komise kompilátorů. Římské právo je dodnes nejdokonalejším a nejrozsáhlejším právním systémem, na němž staví i moderní právní řády.

„Dalo by se očekávat, že kniha takového významu bude svazkem obecně dostupným. Opak je ale pravdou. Pokud člověk není ochoten obětovat poměrně vysokou sumu za historický výtisk, který lze sehnat jen ojediněle, jsou v dnešní době tištěná Digesta prakticky nedostupná,“ potvrdil John A. Gealfow, prezident Nugis Finem.