Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Soud zpochybnil kroky prostějovské tělocvičné jednoty ovládnuté pučem

  • 0
Soud dal za pravdu bývalému starostovi Dělnické tělocvičné jednoty (DTJ) Prostějov, který chtěl dát do pořádku hospodaření spolku, ale převálcoval ho puč. Podle verdiktu soudu však nebyla mimořádná valná hromada z poloviny června 2013 v souladu se stanovami, proto ji zrušil.

„Jednoznačně se prokázalo, že mimořádná valná hromada nebyla svolána 14 dní dopředu. Svědci nebyli schopni potvrdit, kdy byla svolána,“ řekla soudkyně Alice Havránková. Nezdálo se jí ani to, jak byli členové spolku na valnou hromadu pozváni. „Mám o tom zásadní pochybnosti,“ dodala soudkyně.

Tehdejší starosta DTJ Vojtěch Tesař rozhodnutí bere jako velkou satisfakci. „V DTJ proběhl puč lidí napojených na ČSSD, kterým jsem šlápl na kuří oko, když jsem chtěl detailně zkoumat hospodaření organizace. Jsem však v rozpacích, jestli je tento rozsudek vzhledem k dlouhému času důvodem k velké radosti,“ reagoval Tesař.

Advokátka DTJ se po vynesení rozsudku odmítla vyjádřit, její postoje v průběhu procesu však naznačují, že spolek se odvolá a tahanice budou pokračovat.

Jednota bleskově nabrala 32 členů, třetina byla z ČSSD

Pochybnosti o hospodaření jednoty, která v Prostějově zaštiťuje úspěšný oddíl boxu, se táhly od roku 2012. Nově zvolený starosta Tesař měl za úkol věci napravit. Ve správním výboru však nic neprosadil, výbor naopak na jaře roku 2013 bleskově přijal dvaatřicet nových členů. Třetinu přitom tvořili lidé z prostějovské ČSSD.

Šlo například o někdejšího náměstka hejtmana Aloise Mačáka, který ze spolku později vystoupil, nebo o náměstka primátora Prostějova Zdeňka Fišera, městské zastupitele, členy komisí města, jejich příbuzné nebo o šéfa Domovní správy Prostějov Vladimíra Průšu. Tesař a dvaadvacet členů jednoty to tehdy označili za puč.

„Žádný puč to nebyl. Chceme navázat na sociálnědemokratické tradice. Nevstupuje do ní ČSSD, ale členové strany,“ tvrdila tehdejší náměstkyně starosty DTJ a náměstkyně primátora Milada Galářová z ČSSD.

Krize v DTJ se pak táhla ještě další dva roky. Kvůli otazníkům okolo hospodaření musela dokonce na jaře roku 2015 prostějovská radnice Dělnické tělocvičné jednotě zastavit dotace. Jednota totiž nevyúčtovala část peněz z předchozího roku, když jí chyběly některé účetní doklady (psali jsme zde).

Radní hlasovali pro dotace DTJ, byť byli jejími členy

Současná radní Galářová tvrdí, že dnes už se všechny problémy podařilo vyřešit. Zrušení mimořádné valné hromady, která mimo jiné volila jednoho člena správního výboru a jednoho člena revizní komise, by podle ní nemělo mít na další činnost DTJ zásadní vliv.

„Samozřejmě je třeba počkat na písemné odůvodnění rozsudku. Na pokyn Svazu dělnických tělocvičných jednot, který nelibě nesl, že nejsme funkční kvůli vnitřním sporům, jsme však svolali novou valnou hromadu a zvolili nový správní výbor. Mrzelo by mě, kdyby se dnes na činnost členů, kteří normálně sportují v nově opravené tělocvičně, kvůli minulosti vrhal nějaký stín,“ řekla.

Právě Galářovou a také dva náměstky primátorky Prostějova Zdeňka Fišera a Pavla Smetanu přitom nedávno Krajský úřad v Olomouci potrestal v souvislosti s DTJ za přestupek. Na zasedání zastupitelstva totiž neoznámili potenciální střet zájmů, když hlasovali o čtvrtmilionové dotaci pro DTJ, které přitom byli členy.

Každý z politiků dostal od úřadu pětitisícovou pokutu a musí také nahradit tisíc korun jako náklady řízení (více čtěte zde). Smetana s Fišerem proti rozhodnutí podali správní žalobu.

Na přestupek upozornil prostějovský aktivista Jakub Čech, Smetana s Fišerem v minulosti dokonce hrozili jeho rodičům žalobou. Sociálnědemokratičtí politici chtěli přes deset tisíc korun za náklady na advokáty. Jakubovi rodiče požadavek kategoricky odmítli.