Martin Kubala

Martin Kubala | foto: UP Olomouc

Rektor Univerzity Palackého odvolal výpověď pro děkana a volá po klidu

  • 0
Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Martin Procházka odvolal výpověď, kterou dal děkanovi Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Martinu Kubalovi. Kubala s aktem nazvaným zpětvzetí výpovědi souhlasil a celý pracovněprávní spor se tak uzavřel.

Martin Kubala je dlouholetý kritik vzniku olomouckého vysokoškolského ústavu CATRIN. Výpověď dostal v říjnu a jeho pracovní poměr na univerzitě měl skončit k 31. prosinci. Důvodem výpovědi bylo údajné podezření ze zneužití osobních údajů, univerzita kvůli tomu podala i trestní oznámení.

Kubala nový rektorův verdikt přivítal. „Odvolání výpovědi je určitě krok správným směrem, ale zdaleka neřeší všechny problémy, do kterých se Univerzita Palackého v souvislosti se zřizováním vysokoškolského ústavu CATRIN dostala. Začínáme se alespoň vracet do normálního legislativního rámce, neboť již dříve se vyjádřily mnohé autority včetně právního odboru ministerstva školství, že výpověď, kterou mi rektor dal, byla podána v rozporu se zákonem,“ řekl.

Situace, kdy byla dána výpověď zaměstnanci univerzity jmenovanému do funkce děkana, má podle aktérů dvojí právní výklad.

„Rektor měl a má k dispozici odborná právní stanoviska obhajující oba právní závěry, tedy jak ten, že děkanovi lze dát výpověď, tak i ten, že děkanovi nelze dát výpověď bez jeho předcházejícího odvolání z funkce,“ stojí ve vysvětlení na webu univerzity.

„Rektor doufá ve zklidnění situace,“ uvedl na svých stránkách univerzitní Žurnál.

„Další postup v dané věci je tedy již v rukou akademických orgánů. Rektor je přesvědčen, že jeho rozhodnutí zklidní současnou vyhrocenou situaci a namísto emočních reakcí nastoupí racionální uvažování a řešení podstaty věci,“ píše se na webu.

Zastání akademického senátu

Odvolání děkana kritizoval akademický senát přírodovědecké fakulty, který ho do funkce děkana zvolil. Podle nich rektor svým krokem porušil zákon o vysokých školách, senátoři argumentovali tím, že děkana bez souhlasu senátu sesadit nemůže.

„Rektor stál před nelehkým rozhodnutím, neboť ve věci možnosti výpovědi zaměstnanci univerzity jmenovaného do funkce děkana existuje s ohledem na nedostatečnou úpravu v zákoně o vysokých školách dvojí právní výklad,“ uvedla univerzita ve svém prohlášení.

Stanoviska obhajující oba právní závěry, měl rektor k dispozici. Upřednostnil nakonec výklad, který děkanovi poskytuje ochranu související s autonomií fakult a akademickými svobodami nad rámec zákoníku práce.

Děkan Kubala se zpětvzetím výpovědi souhlasil, podle vedení UP se tím celý pracovněprávní spor uzavřel.

Žaloby i protesty. Na olomoucké univerzitě to kvůli výpovědi děkanovi vře

Kauza uniklých dat, ve které děkan použil u soudu ve sporu s jedním se zakladatelů ústavu CATRIN jeho e-mailovou komunikaci, což bylo původním důvodem Kubalovy výpovědi, však uzavřena není.

Univerzita podala v této souvislosti trestní oznámení. „Mohu potvrdit, že jsme od Univerzity Palackého v Olomouci přijali oznámení, které prověřujeme,“ potvrdila nedávno olomoucká policejní mluvčí Petra Vaňharová. „To je v tuto chvíli vše,“ doplnila.

Biofyzik Kubala je v čele přírodovědecké fakulty druhé volební období, loni v prosinci obhájil svou funkci.

Vedl fakultu v období zatíženém spory kvůli vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN, pod jehož křídla přešla špičková vědecká centra fakulty.

Podle vedení přírodovědecké fakulty vznik ústavu fakultu poškodil, děkan dlouhodobě kritizuje vyvedení majetku, projektů a zaměstnanců spojených s vědeckými centry.

Vedení UP to odmítá a upozornilo na to, že vznik ústavu schválily nejvyšší akademické orgány, a jejich rozhodnutí by se mělo respektovat.

,