Na levém břehu řeky Bystřice v Olomouci byla dokončena nová stezka, po které mohou lidé bezpečně podjet pod mostem a nemusejí přecházet či přejíždět frekventovanou Holandskou ulici. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Cyklostezky v Olomouckém kraji se staly častým terčem vandalů

  • 4
Vandalové ničí cedule, světla i vybavení cyklostezek. Působí tak nejen škody, ale také problémy cyklistům, kteří se na stezkách pohybují. Na teprve měsíc staré cyklostezce z Prostějova do Smržic se neznámý vandal vyřádil už dvakrát. Škody jdou do desítek tisíc korun a dopadnout pachatele je obtížné.

„Vandal zničil LED osvětlení na mostní lávce. Bude třeba ho celé opravit. Škoda je až sto tisíc korun,“ vyčíslil náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal.

Podle mluvčího prostějovské městské policie Petra Zapletala jde o největší poškození cyklostezky ve městě v poslední době.

Město na most po druhém podobném incidentu nainstalovalo kameru, která by pachatele v případě opětovného vandalismu nahrála a pomohla k jeho dopadení. 

„Věřím, že kamera pomůže. Bohužel musím říct, že pokud se bude situace v budoucnu opakovat, budeme muset uvažovat o případné demontáži osvětlení,“ dodal Rozehnal.

Zloději ukradnou i připevněné nářadí

Chytit vandaly, kteří ničí vybavení u cyklostezek, se dlouhodobě nedaří také v Olomouci. „Nedá se zjistit, kdo to udělal. Děje se to už standardně víckrát za rok,“ sdělil Martin Simčo ze sdružení Olomoučtí kolaři.

„Například v parku ve Smetanových sadech jsou věčně fixami nebo spreji počmárané cyklomapy, vandalové dokonce ukradnou i boxy s nářadím, které slouží jako servisní stanice pro cyklisty,“ řekl. 

Ani ochranná opatření nejsou moc platná. „Nářadí, jako například kleště nebo pumpa, je přichycené ocelovým  lankem, přesto je ukradnou. Na tabule se pořizuje antigraffiti ochrana, která se dá trochu vyčistit, ale je to nákladné,“ dodal Simčo.

Často je proto nutné poničené vybavení cyklostezek nahradit úplně novým. „Musíme vyměnit stojany, které bývají polámané, dodat nové nářadí. Škody se pohybují v tisících až desítkách tisíc,“ upřesnil Simčo.

Mnohdy je však obnova velmi obtížná. „Cyklotrasy a jejich značení spadají pod různé správce. O některé se starají obce a města. Některé obce však nemají na značení peníze,“ vysvětlil koordinátor cyklistické dopravy Olomouce Stanislav Losert.

Nevydržela ani cyklopumpa antivandal

Podle něj je v krajském městě terčů řádění vandalů více. „Problém je hlavně u odpočívadel. Například na Poděbradech jsou počmárané cyklomapy. Zničené jsou i žluté značky,“ informoval Losert.

Zkušenost s ničením vybavení cyklostezek mají také v Přerově. „Cyklopumpa v Předmostí je podle výrobce ve verzi antivandal, přesto od jejího uvedení do provozu v roce 2020 prodělala už čtyři opravy,“ sdělila mluvčí tamní radnice Lenka Chalupová.

Instalace kamery by mohla pachatele odradit nebo natočit při činu. Podle Loserta je však instalace v přírodě problematická a stojí více než značení cyklostezek.

„Značení stojí kolem patnácti set korun. Ke kameře by se musely natáhnout kabely, což není venku jednoduché. To se nevyplatí,“ uvedl. Správcům cyklostezek tak nezbývá nic jiného než značení a vybavení opakovaně opravovat nebo vyměňovat.

Na cyklostezkách v přírodě problémy s vandaly nejsou tak velké jako ve městech. „Na trati nemáme potíže. Jen občas se značením, pokud někdo obrátí směrovky. Je to ale letitá záležitost, na to jsme si už zvykli,“ řekl Jiří Chlebníček z Cykloklubu Morava v Leštině na Šumpersku. 

Opilci zničili odpočívku

Úplně nejhůře dopadla v okolí Olomouce v roce 2014 cyklostezka ve směru na Litovel u Horky nad Moravou. „Podle zjištěných informací tam  šla skupina opilců, kteří rozbili celou dřevěnou odpočívku. Zbyla z ní jen hromada dřeva,“ vzpomněl Martin Simčo z Olomouckých kolařů. Škoda byla v desítkách tisíc korun.

Výtržníci devastují nejen cyklostezky, ale i další vybavení obcí a měst. „Máme obrovský problém se sprejery v parcích, ničí také autobusové zastávky nebo dopravní značky. To stojí město spoustu peněz,“ oznámil starosta Šumperka Tomáš Spurný.

V Olomouci například před několika lety umístili boxy s knihami pro čtenáře do ulic města. Vandalové knihovničky ničili tak často, že je město muselo i několikrát týdně opravovat.

Letos v červenci se také v Olomouci potýkali s vandalem, který posprejoval několik budov ve městě. Mladíka po několika měsících policie dopadla. Způsobil škodu za 320 tisíc korun.