Rozkol dvou skupin sociálních demokratů vyhrotil nedávný spor o obnovení městské stranické buňky.

Rozkol dvou skupin sociálních demokratů vyhrotil nedávný spor o obnovení městské stranické buňky. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

V ČSSD skončili členové, kteří v Mohelnici na protest kandidují za soky

  • 1
Straníci z Mohelnice, kteří figurují na tamní „truckandidátce“ pod názvem Mohelnická demokracie, v sociální demokracii skončili. Někteří bývalí členové ČSSD kolem místního politika Karla Junka sestavili listinu na protest proti tomu, že ČSSD pověřila obnovením místní zrušené buňky jinou stranickou kliku.

Fakt, že tři členové kandidátky Mohelnické dekomkracie již nejsou členy ČSSD, potvrdil šéf Okresního výkonného výboru ČSSD Šumperk Pavel Martínek.

„Stanovy říkají jasně, že řádné členství je neslučitelné s kandidaturou na veřejnou funkci bez souhlasu příslušného orgánu ČSSD. Oni si ale o souhlas ani nepožádali,“ prohlásil Martínek.

Podle něj tak nebyla jiná možnost, než aby trojici členství zaniklo, a do procesu nebylo možné zasáhnout, ani kdyby chtěl výbor rebely „omilostnit“.

Rozkol dvou skupin sociálních demokratů vyhrotil nedávný spor o obnovení městské stranické buňky. Tu původní strana rozpustila po loňské rebelii během předčasných voleb, kdy nespokojení mohelničtí členové žalobami napadali složení kandidátky v Olomouckém kraji, a než soudy žaloby odmítly, panovaly pochybnosti, zda nebude ohrožená platnost celých voleb.

K založení nové místní organizace dal okres nedávno mandát skupině kolem Jana Jeřábka. Silná konkurenční klika kolem Karla Junka však proti tomu protestovala, protože o znovuzaložení místní organizace rovněž žádala. Vítězství Jeřábka označil Junek za podvod.

Ve volbách dojde na souboj „oranžových“ proti „exoranžovým“

Přes doporučení okresu, aby Junkův tábor s novým šéfem v Mohelnici spolupracoval, rebelové založili vlastní kandidátku pro komunální volby a nazvali ji na protest Mohelnická demokracie. Za to jim od začátku hrozilo, že u oranžových skončí, na což nyní opravdu došlo.

„I kdyby nás nechtěli vyloučit, tak stejně končíme. Jsme dohodnuti, že nezaplatíme členské příspěvky a tím naše členství stejně skončí,“ uvedl Junek.

Přestože je řadu let členem a je rovněž mohelnickým zastupitelem za ČSSD, se stranou se podle svých slov bez potíží rozloučí. Podle něj nejde o žádnou averzi či zášť vůči sociální demokracii.

„Vadí mi někteří lidé, kteří získali moc v rámci strany a tu proti nám zneužili. Bohužel nikdo s nimi nic neudělal,“ zdůraznil Junek. Sám teď věnuje čas „své“ Mohelnické demokracii.

„Myslím, že to bude s ČSSD docela zajímavý souboj,“ předpokládá.

Rozkol výrazně oslabí pozici strany ve volbách

Okresní šéf sociálních demokratů Martínek míní, že rozkol v Mohelnici výrazně oslabí pozici ČSSD v komunálních volbách ve městě.

„Situace je velmi vážná, navíc ČSSD přichází v Mohelnici o známé osobnosti. Rozkol tak jednoznačně ubližuje celé straně,“ přiznává. Podle něj bylo jedním z důvodů, proč je novým mohelnickým šéfem ČSSD Jeřábek, podezření, že Junkovo křídlo chtělo před volbami účelově nabrat do strany řadu nových lidí, aby potom ovládli kandidátku.

„Takové pokusy se objevují před komunálními volbami v každé straně napříč republikou a bylo potřeba se s tím vyrovnat,“ zdůvodnil Martínek.

Junek jako známá mohelnická postava však dostal od Jeřábka nabídku, aby byl na „jeho“ kandidátce jednička.

„Tu nabídku jsem dostal, ale pan Jeřábek odmítl další kolegy a lidi, které jsem navrhl k přijetí do strany, takže jsem řekl ne,“ sdělil MF DNES již dříve Junek.

Jeřábek nabídku konkurentovi potvrdil. „Pan Junek je dlouholetý člen, navíc známá osobnost. Mrzí mě, že nepřijal naši nabídku. Na podezřelý příliv nových členů jsem ale nemohl přistoupit,“ řekl. Junek naopak jakoukoli účelovost při získávání nových členů odmítl. Nyní tak bude ve volbách stát proti oranžovým.

Pozn. redakce: Opravili jsme nepřesnou interpretaci v původní verzi článku, v níž bylo uvedeno, že členové byli z ČSSD vyloučení, přičemž ve skutečnosti jim členství zaniklo, a nesprávný počet kandidátů, jichž se zánik členství týkal. Za nepřesnost se čtenářům omlouváme.