Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V čokoládovně vrcholí výroba na Vánoce. Část lidí má brzy nahradit robot

  4:52
Venkovní teploty se před nynějším dočasným ochlazením pohybovaly kolem třiceti stupňů a v příštích dnech se k těmto hodnotám mají vrátit, uvnitř olomoucké čokoládovny Zora je však chladněji neustále. A to doslova i obrazně. Při osmnácti stupních tam teď vrcholí výroba vánočních kolekcí značky Orion, které se v Zoře dělají už dvacátým rokem.

„Vánoční zboží se začíná vyrábět v květnu a musí být hotové na konci srpna. Jde o požadavek našich zákazníků, tedy obchodních řetězců,“ vysvětluje novinářům před prohlídkou Jan Fišer, ředitel továrny Zora.

V čokoládovně se také musejí vypořádat se specifickými požadavky Čechů a Slováků, kteří si rádi zavěšují vánoční cukrovinky na stromek.

„Dávat na ně nitku na zavěšení je složité a časově náročné,“ podotýká Fišer.

Firmu, která vznikla již v roce 1898, před třiceti lety odkoupil nadnárodní koncern Nestlé, dnes největší potravinářská společnost na světě. A před dvaceti lety se do Zory začala přesouvat nejsilnější tuzemská čokoládová značka Orion, známá právě i pro své vánoční kolekce.

„Ty letos prošly úpravou ve složení i designu. Zaměřili jsme se na atraktivní tvary a příchutě, které měly u spotřebitelů nejlepší ohlas. Jedná se o mix dutých a plněných figurek,“ popisuje tuzemská mluvčí Nestlé Tereza Skrbková.

Minulý rok se v Česku a na Slovensku prodalo přes milion vánočních kolekcí Orion. Letos se lidé nově mohou těšit i na vánoční ozdoby na stromeček tvořené mléčnou čokoládou s mléčnou náplní a minilentilkami uvnitř.

Na výrobu všech svátečních výrobků padne celkem kolem 1 700 tun čokolády.

Pohyb provází přísná hygienická opatření

Možnost vstoupit do výrobních prostor je podmíněna přísnými hygienickými opatřeními. Před novinářskou prohlídkou se tak oblékáme do pláště a reflexní vesty a zahalujeme si vlasy i vousy do kukly ze síťoviny. Šperky, hodinky, a dokonce i dlouhé či nalakované nehty jsou zde zakázané. Povinnost dlouhých kalhot v letních vedrech také nikoho příliš netěší.

Před každou částí čokoládovny pak musíme projít takzvanou hlavní hygienickou smyčkou. Její součástí je umytí a vydezinfikování rukou a též okartáčování všeho oblečení, aby se co nejvíce snížilo riziko zbloudilého chlupu či vlasu v balení cukrovinek.

Nasládlá vůně nás tu každopádně provází na každém kroku. Procházíme balírnami, v nichž zaměstnanci ukládají cukrovinky do kartonů nebo blistrů, tedy průhledných tvarovaných fólií, na které lze narazit v mnoha bonboniérách. Balí se tu mimo jiné i nugátové výrobky či velmi oblíbené Arabesky.

V olomoucké čokoládovně se mimo jiné vyrábí i Arabesky.

„Evergreen v podání barevného ovocného želé v čokoládě si za roky své existence získal srdce a chuťové buňky tolika Čechů a Slováků, že se ho každý rok sní 108 tun,“ říká mluvčí Skrbková.

V další balírně, která byla už součástí manufaktury z konce 19. století, se připravují samotné vánoční kolekce a také lanýžové figurky.

Zdražování se nevyhne ani vánočním kolekcím

Stačí ovšem sejít o pár pater níž a posouváme se časem zpátky do 21. století. To zde reprezentuje moderní automatizovaná linka. Na jejím začátku ukládá robot blistry na pás a později do nich sám dávkuje cukrovinky a balí je. Vzniká tak například dezert Orion hvězdy.

„Je to pořád ještě ‚miminko‘. Naučili jsme linku zatím s nadsázkou řečeno teprve chodit, ale v budoucnu chceme, aby uměla běhat. Teď jí ještě stále vypomáhají lidé, když se jí něco nepodaří,“ nastiňuje vedoucí výroby Lubomír Bouda.

Právě automatizace pomohla podle ředitele Fišera ušetřit spoustu peněz, i tak ale budou letos kvůli rostoucím cenám surovin vánoční výrobky ze Zory dražší nejméně o deset procent.

V olomoucké Zoře zavádí do provozu supermoderní automatizovanou linku, v níž má v budoucnu veškeré balení výrobků obstarávat robot.

„Cena obalů vzrostla o dvacet až třicet procent, cena mléka o padesát a výrazně zdražuje i elektrická energie. Letos za její dodávku zaplatíme 40 milionů korun, příští rok už to bude 200 milionů,“ konstatuje.

Ročně sjede z výrobní linky v závodě Zora přes 33 tisíc tun čokoládových cukrovinek, z toho jedenáct tisíc tun tvoří tabulkové čokolády Orion, více než čtyři tisíce tun tyčinky Margot a přes tři tisíce tun čokolády Studentská pečeť. Více než polovina výrobků se vyváží do zahraničí, pod různými značkami je lze najít třeba v Anglii, Francii, Španělsku, Saúdské Arábii nebo Kuvajtu.

„Český trh má oproti minulým rokům menší spotřebu a zároveň se zvedl i podíl exportovaných výrobků. Proto došlo k tomu, že nyní už více vyvážíme do zahraničí,“ vysvětluje Fišer.

Kromě hotových výrobků Zora dále ještě produkuje téměř čtrnáct tisíc tun čokoládové hmoty, jež pak míří i do zahraničních závodů koncernu Nestlé.

Před válkou v Zoře pracovalo skoro tisíc lidí

Dnešní podnik Zora vznikl v listopadu 1898, tehdy ovšem s dlouhým názvem První společná moravská továrna na cukrovinky a čokoládu v Olomouci, zapsané společenstvo s obmezených ročením. Od roku 1908 pak výrobky nesou samotnou značku Zora, což je zdrobnělina jména Terezie.

V meziválečném období továrna prosperovala, například v roce 1933 měla v ceníku 633 položek a v roce 1938 v ní pracovalo 965 lidí. Po převratu v únoru 1948 komunisté Zoru znárodnili a v roce 1960 se stala součástí národního podniku Československé čokoládovny se sídlem v Praze.

Po sametové revoluci se státní podnik změnil na akciovou společnost Čokoládovny Praha, jejíž součástí byla i Zora. V roce 1992 pak vstoupil kvůli finančním problémům do firmy nadnárodní koncern Nestlé a začal do Zory masivně investovat. O deset let později se do olomoucké továrny přesunula výroba značky Orion.

Nyní podnik zaměstnává sedm stovek lidí a řadí se mezi nejvýznamnější čokoládovny v Evropě.

Autor:
  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Jarní Flora je inspirována spojením květin a vesmíru, láká i na středověký tis

24. dubna 2024  13:18

Z Velkého třesku se zrodila Galaxie květin. Tak zní téma hlavní expozice letošní jarní etapy...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...