Čokoláda na sošky, k lososovi i steaku. Olomouc zažila sladký festival

  16:07aktualizováno  16:07
Krom zamilovaných měli o víkendu svátek i milovníci čokolády. V Olomouci jim patřil Čokoládový festival v obchodní Galerii Šantovka. Šéfkuchaři kombinovali čokoládu se steaky či lososem, stálo tu auto oblepené čokoládovými mincemi a pulty stánků se prohýbaly pod záplavou různobarevných pralinek.

Na Čokoládovém festivalu byla v Olomouci k vidění i výroba sošek. (15. únor 2015) | foto: Jakub Štos, MAFRA

Dvě krabice s rozlámanou čokoládou na festival v sobotu donesl i dvacetiletý Vojtěch Mička. Se svojí kolegyní z umělecké skupiny Lesmír z ní vyráběli sochy.

„Můžeme jí tady mít tak deset kilo. Pět sníme, pět vysocháme. Je moc dobrá, byť nejde o nějaký speciální druh čokolády,“ směje se Mička, student olomoucké pedagogické fakulty.

Hořká rozehřátá čokoláda pod jeho rukama dostává tvary ženské postavy, jeho kolegyně tvoří sošku kočky. „Je to pro nás příležitost poznat nový materiál, zjistit, jak pracuje. Nic není nemožné, stěny neexistují. Chceme demonstrovat, že se z čokolády dá dělat spousta zajímavý věcí, že ji lze využít kreativně,“ přemítá Mička.

O kus dál hrála čokoláda další roli. V nečekaných kombinacích ji na hlavním pódiu čokoládového festivalu od pátku do neděle představovali šéfkuchaři z olomouckých či brněnských restaurací.

Přímo na místě tak stovky návštěvníků mohly vidět přípravu skotského lososa s omáčkou z čokolády a růžového pepře, hovězího flank steaku s omáčkou z portského vína a čokolády či výrobu smetanového čokoládového krému s chilli a slaným karamelem.

Autor:

Nejčtenější

Neznačený kraj sjezdovky, pozdní příjezd sanitky. Úraz lyžařky provází spory

Ilustrační snímek

Nepříjemnou pacientskou zkušenost má za sebou zdravotní sestra šumperské záchranky. Na lyžích si poranila páteř, přesto...

Grafik vrátil čas. Vytvořil „snímek“ Keltů na skále, na níž dnes stojí Olomouc

Snímek zobrazující skálu, na níž dnes stojí historické centrum Olomouce....

Přes objektiv se olomoucký fotograf a grafik Michal Botek dokázal podívat do dávné minulosti města. Po týdnech příprav...

Další polská stopa? Veterináři zachytili 320 kilo problematického masa

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.

Veterináři na Moravě zachytili na dvou místech celkem 320 kilogramů problematického drůbežího a vepřového masa. Bylo...

Legenda Brückner: Nikdy jsem nevedl hráče k nefér chování a simulování

LEGENDA. Karel Brückner převzal Evropskou cenu Fair Play s názvem „Spirit of...

Obřadní síň olomoucké radnice zaplnili sportovci a vestoje dlouho, předlouho aplaudovali bělovlasému muži, který vše...

Čecha postihla v Anglii mrtvice, pomoc mu zajistila linka 112 z Olomouce

Operátor olomouckého operačního střediska tísňové linky 112 a 150 Martin...

Poskytnutí pomoci přes půl Evropy zvládlo v uplynulých dnech operační středisko tísňové linky 112 z Olomouce. Díky ní...

Další z rubriky

Žena si nic nedělala ze zákazů řízení, soud ji vykázal z Kroměřížska

Ilustrační snímek

Na obecně prospěšné práce poslal kroměřížský soud mladou ženu z Prostějova, která opakovaně porušila už několik zákazů...

Restaurátoři vrátili cenné obrazy v čase, vypadají jako v půlce 18. století

Srovnání ukazuje, jak se restaurátorům podařilo oživit více než 250 let staré...

Přes osm let zabrala restaurátorům záchrana jednoho z největších obrazových souborů křížové cesty v Česku. Teď je...

Ukradl jsem ten nápad přírodě, říká vynálezce včelího úlu hubícího roztoče

Vynálezce termosolárního úlu Roman Linhart. Úl dokáže řízeným ohřevem zahubit...

Se svým termosolárním úlem se Roman Linhart snaží o malou revoluci v chovu včel. Pomocí regulovaného ohřívání se jeho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz