(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Kradené televize odnášel bývalý atlet na zádech, lidé mu říkali fantom

  • 8
Pěšky a s batohem vykrádal jednapadesátiletý zloděj chaty na Prostějovsku. Na kontě má zatím přes čtyřicet vyloupených rekreačních objektů. Na svých výpravách nachodil desítky kilometrů a na zádech odtahal například televize, domácí kino, monitory nebo i těžkou mikrovlnnou troubu. Recidivista už skončil ve vazbě.

„Od kolegů z Olomouce víme, že to byl v mládí nadějný atlet na úrovni krajských soutěží. Byl i znalý atletického prostředí. Původně jsme si mysleli, že k vloupání používal auto, a to už i kvůli množství zabavených věcí. K našemu překvapení všechna tato vloupání provedl pěšky,“ podivil se zástupce vedoucího policie na Prostějovsku Tomáš Adam.

Kriminalisté potvrdili, že zloděj byl trénovaný, měl výbornou fyzičku a dokonce běhal maratony.

Jednapadesátiletý muž pocházel z Olomoucka, nepracoval a k vloupáním se přiznal. Operoval v pěti chatových oblastech Prostějovska, a to v okolí Běleckého mlýna a u obcí Hluchov, Zdětín nebo Ptení. Policie mu již prokázala celkem 44 případů vloupání a ještě vyšetřuje podobné události z Olomoucka.

Na sociálních sítích byl zloděj přezdívaný jako televizní fantom, bral totiž hlavně elektroniku a televize.

Sérii začal loni v srpnu a policie ho dostala v polovině února. Celková škoda je 160 tisíc korun, poškození chat je za dalších 90 tisíc. Policisté ho dopadli přímo při činu s ukradenou baterkou na čele a s ukradenými věcmi na zádech. Kvůli krádežím byl muž v minulosti už třináctkrát trestán, naposledy byl propuštěn z vězení v roce 2015. Nyní mu hrozí až pět let vězení