Není příliš známý, přesto je zámek z Čech pod Kosířem památkou roku

  • 2
Ve velký souboj dvou moravských památek se na sociálních sítích změnilo hlasování o cenu veřejnosti pro památku, která se v posledních letech dočkala záchrany či obnovy. V duelu dvou zámků nakonec zvítězil ten z Čech pod Kosířem na Prostějovsku, který porazil konkurenta z Kunína.

Kosířský zámek s oranžerií spravovaný olomouckým Vlastivědným muzeem získal v internetové anketě 28 026 hlasů.

Lidé mohli po celý měsíc hlasovat na stránkách Kudy z nudy, které jsou součástí projektu podpory cestovního ruchu CzechTourism.

Pro kunínský zámek ze sousedního Moravskoslezského kraje hlasovalo o dva tisíce lidí méně. Třetí v pořadí, Mariánská Týnice s poutním kostelem Zvěstování Panny Marie už zůstala s necelými šesti a půl tisíci hlasy výrazně pozadu.

„Bereme to jako velkou pochvalu, cena veřejnosti má svoji váhu. Je to pro nás zároveň skvělá propagace, přeci jen je zámek otevřený teprve od roku 2016 a spousta lidí o nás tak stále neslyšela. Toto je skvělý způsob, jak dát najevo, že stojíme za návštěvu,“ okomentoval kastelán vítězného zámku Martin Váňa.

Do hlasování výrazně promluvily sociálně sítě, díky zapojení regionálních skupin památkám opakovaně nárazově přibývaly hlasy a obsazení vedoucí pozice se často střídalo.

„Informaci o hlasování jsme se samozřejmě snažili rozšířit a žádali jsme o podporu. Ale opravdu nás nenapadlo, že bude tak velká mezi lidmi z Olomouckého kraje a především z Prostějovska. Ti se do toho vrhli skutečně naplno a některé facebookové skupiny nás cíleně podporovaly celý měsíc, kdy se hlasovalo. Jsme za to velmi vědční,“ potvrdil Váňa.

Zámek zvenku i zevnitř

Památka stojící zhruba dvanáct kilometrů od Prostějova je spjatá zejména s působením rodu Silva-Tarouců a dále s pobytem malíře Josefa Mánesa, jenž zde i tvořil.

Klasicistní zámek obklopuje park o rozloze přes 21 hektarů, který patří k nejcennějším ukázkám historické zeleně na Moravě. K vidění je tu ovšem také první expozice o díle Jana a Zdeňka Svěrákových.

Cenu Památka roku 2019 kosířský zámek oficiálně získá ve čtvrtek na slavnostním předávání ve Španělském sále Pražského hradu, kde se budou předávat i další z ocenění Opera Historica. Ta vznikla  u příležitosti oslav třicátého výročí sametové revoluce

„Za vznikem ocenění stála úcta k odbornosti a uměleckému a řemeslnému mistrovství těch, kteří o kulturní dědictví pečují. Smyslem je veřejně představovat a oceňovat příkladnou péči jednotlivců, obcí, měst i krajů Čech, Moravy a Slezska, o kulturní dědictví České republiky a ocenit reprezentativní rekonstruované stavby,“ uvedli organizátoři na webu ankety.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz