Bouřky se přesouvají na východ Česka.

Bouřky se přesouvají na východ Česka. | foto: Hasiči Olomouc

Bouřky dorazily na Jesenicko, bahno zalilo silnici v Bělé pod Pradědem

  • 3
V neděli se bouřky z Libereckého a Ústeckého kraje přesunuly na východ Česka. Potíže způsobily zejména v Jeseníku a Bělé pod Pradědem, kde bahno s vodou značně omezily průjezd částí silnice I/44 z Jeseníku do Šumperku.

První výjezdy v souvislosti se silným deštěm a stoupajícími hladinami vodních toků zaznamenali hasiči na Jesenicku v neděli okolo 09:00 a do 16:30 evidovali zhruba 50 událostí.

„Máme na stanici v Jeseníku vytvořenou operační skupinu, která řeší zásahovou činnost. Řešíme hlavně čištění propustků, čištění pod mosty, pracujeme se stavidly, spolupracujeme s vodohospodáři. Čerpat se nyní příliš nedá, musí se počkat, až voda opadne. Na ohrožená místa instalujeme pytle s pískem,“ popsala krátce před polednem mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Nejvíc událostí se týká okolí Jeseníku a Bělé pod Pradědem, kde řeka Bělá překročila třetí povodňový stupeň.

Zásahy podle hasičů ale nesouvisejí pouze se zvýšenými průtoky v korytech potoků a řek. „Voda stékala i z kopců. Řešili jsme zaplavené garáže, sklepy. Některé rodinné domy byly ohrožené, tam jsme se to snažili vyřešit pytli s pískem tak, aby voda nedoputovala do obytných částí,“ popsala Balážová.

Voda zaplavila na několika místech sklepy a garáže. S potížemi musejí řidiči počítat na silnici I/44 v Domašově, který je součástí Bělé pod Pradědem. Silnice tam byla ve zhruba kilometrovém úseku zaplavena vodou a bahnem.

„Silnice je průjezdná s opatrností, pohybují se po ní hasiči, kteří odstraňují následky vydatných dešťů,“ sdělila odpoledne ČTK policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Na řece Bělé na Jesenicku už neplatí žádný ze stupňů povodňové aktivity. V neděli dopoledne její hladina po vydatných deštích vystoupala v Jeseníku i nedalekých Mikulovicích až na třetí stupeň povodňové aktivity. Po poledni však začala voda opadat.

Povodeň napáchala škody také jinde v Česku. Zaplavila například desítky domů na Děčínsku (více čtěte zde) v Ústeckém kraji. A škody na majetku jsou také v na Českolipsku v Libereckém kraji (více čtěte zde).

Více na Počasí iDNES.cz

,