Zmínky o olomoucké policii v poslední době zaznívaly skoro stejně často jako fakt, že Česko mělo až do úterka o jednoho policejního prezidenta víc, než bylo třeba. Ilustrační snímek

Zmínky o olomoucké policii v poslední době zaznívaly skoro stejně často jako fakt, že Česko mělo až do úterka o jednoho policejního prezidenta víc, než bylo třeba. Ilustrační snímek | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Krajští policisté bojovali o posty, následky řeší i policejní ombudsmanka

  • 0
Důstojníci proti náměstkovi, ombudsmanka proti krajskému řediteli a úplně nahoře propletenec ministra vnitra a dvou policejních prezidentů. Střety, které spolu na první pohled nesouvisejí. Příběh ze zákulisí olomoucké policie však ukazuje, že v této válce lze spojující nitky i zájmy najít.

V rámci boje o to, kdo ze dvou policejních prezidentů zůstane, obvinil nyní již sesazený Martin Červíček ministra vnitra Martina Pecinu, že po něm chtěl, aby vyměnil lidi na důležitých postech - šéfa protikorupční policie a také ředitele v Jihočeském, Zlínském a Olomouckém kraji. Což prý on - Červíček - odmítl.

Pecina obratem popřel, že by o výměnu olomouckého šéfa Jaroslava Skříčila usiloval. "Rezolutně popírám, že bych chtěl někdy řešit šéfa Olomouckého kraje, protože plukovníka Skříčila jsem si vždy vážil," řekl v Českém rozhlasu.

Zdálo by se, že, aspoň co se Olomouce týká, příběh končí. Jenže ne tak úplně.

Rozhořela se válka o posty, moc a vliv

MF DNES totiž v posledních týdnech zmapovala příběh ze zákulisí olomoucké policie, kde to pár měsíců hodně vřelo. Létaly protesty, stížnosti, vyšetřovalo se. Mezi několika důstojníky se rozhořela doslova válka. O posty, moc a vliv. Ta je už dobojována, ale klid přesto nepanuje. Spíš naopak.

O dění uvnitř policie se například dál živě zajímá policejní ombudsmanka Blanka Besserová, která prověřuje stížnosti na poměry za zdmi policejního ředitelství. Konkrétně podle svých slov prověřuje "závažné informace, které jí poskytli policisté z jednoho z odborů krajského ředitelství".

"Tito policisté se na nás v červnu obrátili s žádostí o ochranu svých práv a oprávněných zájmů," napsala Besserová na otázku, co přesně v Olomouci prověřuje. Konkrétní podezření však nespecifikovala.

Přitom řadoví kriminalisté ze zmiňovaného odboru, jímž je odbor obecné kriminality, které MF DNES oslovila, se nad angažmá ombudsmanky podivují. Nikoliv proto, že se o situaci zajímá.

"To je samozřejmě v pořádku. Problém spíš je, že to řeší teď, když už je válka dávno dobojovaná, ti, kdo ji ve vlastním zájmu vyvolali, jsou pryč nebo ztratili vliv. A my konečně máme klid pro práci a po několika letech i takové podmínky pro fungování, jaké potřebujeme," poznamenal například jeden z oslovených detektivů, který si však nepřál zveřejnit v novinách jméno.

I to mimochodem naznačuje, že nedávno vyhrocené vztahy si do normálu sedají jen velmi pomalu.Či spíš že napětí dál doutná.

Například před vánočními svátky plánoval do Olomouce přijet i Pecina a zákulisím se šířily informace o možném personálním zemětřesení. Ministr však pár dní předem cestu zrušil. A ústy mluvčího odmítl, že hodlal řešit vztahy mezi policisty.

"Cesta pana ministra do Olomouckého kraje se nakonec neuskuteční. Původně plánovaný účel ale vůbec nesouvisel s řešením interpersonálních sporů na policejním ředitelstvím, to ani není v kompetenci ministra vnitra," sdělil mluvčí vnitra Pavel Novák. I z jeho odpovědi je však patrné, že zde problémy a spory byly, anebo že si to ministr myslel.

Bitva o náměstka

U zrodu konfliktu stáli v polovině loňského roku dle mnoha zdrojů MF DNES dva důstojníci. Právě ti "válku" rozdmýchali. "Někdo měl pocit, že by se mohl posunout v hierarchii o stupeň výš, zkusil zatáhnout do své mocenské války všechny kolem, ale obrátilo se to proti němu a prohrál," naznačuje jeden z oslovených detektivů.

Terčem pokusu o "puč" byl podle informací MF DNES náměstek ředitele Karel Kadlec. Hlavní zbraní "operace" se stala stížnost, podle níž Kadlec při poradě odboru policisty vulgárně urážel. To následně odmítal on, ale i policisté, kteří se inkriminované porady účastnili a s nimiž MF DNES hovořila.

O dění se postupně začal zajímat odbor vnitřní kontroly i Generální inspekce bezpečnostních sborů. A do hry se vložila i policejní ombudsmanka.

A nehrálo se jen o křeslo náměstka. Případný Kadlecův nástupce by totiž mohl ovlivnit obsazení nižších, ale stále lukrativních křesel vedoucích odborů, především pak odboru obecné kriminality, který pod něj spadá. Právě tady se vyšetřují nejtěžší zločiny včetně vražd. Vedoucí však mohou především ovlivňovat nasazování policistů na směny a s tím související příplatky i odměny.

"Nebudu zacházet do detailů, už je to minulost, ale donedávna to zde fungovalo tak, že někteří vyvolení se měli moc dobře a ostatní zase ne tak moc dobře," říká jeden z policistů. "To je teď naštěstí pryč."

Detektivové popisují, že "pučisté" neuspěli. Jeden nakonec raději sám odešel a druhý v několikaměsíční vřavě ztratil spojence i vliv. Novým šéfem odboru obecné kriminality se ve výběrovém řízení stal Martin Nasswettr, respektovaný kriminalista a jeden z nejzkušenějších detektivů, který skoro čtvrt století vyšetřuje nejzávažnějších zločiny.

A právě za Nasswettrem dlouholetí detektivové silně stojí. A nutno říct, že řada z nich přitom rozhodně nepatří k zastáncům nejužšího vedení krajské policie v čele se Skříčilem.

"Tohle byl ovšem krok, který situaci uklidnil, věci i vztahy jsou nyní nastavené tak, že my konečně máme odpovídající a férové podmínky pro práci," podotýká další z detektivů.

Detektivové poslali ombudsmance dopis

Sám Nasswettr události posledních měsíců příliš komentovat nechce. Opatrně a bez podrobností pouze připouští, že dva tábory proti sobě skutečně stály. "Situaci vnímám tak, že dnes už je klid. Problémy tu nejsou, a pokud je někdo vytváří, vyvolává je uměle," poznamenal.

O moc sdílnější není ani Kadlec, o jehož křeslo se bojovalo. "U nás je vše v pořádku," reagoval.

V dozvucích policejní války však zůstává ve vzduchu poslední otázka: co přesně nyní řeší policejní ombudsmanka? Několik kriminalistů proto dokonce napsalo Besserové dopis, aby motivy vysvětlila.

"Obáváme se, že strůjci stížností mohou být právě někteří lidé, kteří celou bouřlivou situaci vyvolali a doplatili na to," podotýkají.

"Navíc máme dojem, že paní ombudsmanka má k dispozici informace jen z jedné strany. Za celou dobu v Olomouci ani jednou nebyla, aby se zeptala i nás. Proto jsme jí napsali, aby znala i náš názor. Bohužel doteď neodpověděla," říkají.

"Máme i obavy, že za tím může být něčí snaha prostřednictvím ombudsmanky vyvolat dojem, že se tady řadovým kriminalistům ubližuje a získat tak záminku k výměně vedení. Po dosazení nových lidí, například doporučených končícím ministrem, by se pak mohla otevřít cesta pro návrat těch, kteří dusno způsobili. Což si neumíme představit a nejspíš by zde pak nezůstal kámen na kameni," říkají rovnou detektivové.

Ombudsmanka vs. ředitel

Besserová MF DNES v písemném vyjádření uvedla, že o červnové stížnosti informovala Skříčila.

"Slíbil dlouhodobě konfliktní situaci mezi příslušným odborem a náměstkem řešit. To se nestalo, a proto jsem o spolupráci požádala policejního prezidenta, který na naši žádost nechal udělat sociometrický průzkum. Plukovník Skříčil se v médiích dopouští vyslovených nepravd. Mimo jiné, že celé vedení čelí účelovým atakům, že kontroly nic nezjistily a že sociometrický průzkum nenasvědčuje nestandardním postupům ze strany ředitelství. To není pravda," napsala.

Skříčil na ni nedávno v rozhovoru pro Deník zaútočil, že ho neopodstatněně obviňuje z protiprávních praktik. Besserová si na něj na oplátku stěžuje u policejního prezidenta. Byť však stížnost poprvé zmínila už před dvěma týdny, na stůl ji dostal až Lessy. A jeho nevraživost vůči Skříčilovi (na rozdíl od Červíčka), která se datuje již od jejich společného působení v Moravskoslezském kraj, je v zákulisí dobře známá.

Bez ohledu na přestřelku Besserové se Skříčilem však z prohlášení ombudsmanky plyne jiný zajímavý moment. A to sociometrický průzkum, v rámci kterého personalisté nechali kriminalisty napříč všemi odbory vyplnit dotazníky, které se týkaly fungování, vztahů na pracovišti i spokojenosti s vedením týmu.

Podle informací MF DNES totiž průzkum opravdu na problémy poukázal, když drtivá většina policistů označila za zdroj problémů vedení odboru obecné kriminality. Jenže nikoliv současné, ale naopak předchozí (průzkum probíhal krátce po změně). Tedy právě důstojníky, kteří podle nich stáli za pokusem o svržení Kadlece.

,