Na mohelnické radnici to vře. Starosta Antonín Navrátil (TOP 09) totiž otevřeně obvinil zastupitele Martina Vaňourka (Věci veřejné), že sabotoval schválení rozpočtu.

Na mohelnické radnici to vře. Starosta Antonín Navrátil (TOP 09) totiž otevřeně obvinil zastupitele Martina Vaňourka (Věci veřejné), že sabotoval schválení rozpočtu. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Mohelnice nemá rozpočet. Koalici chyběly hlasy i kvůli špinavé košili

  • 1
Nebývalý rozruch je kolem rozpočtu Mohelnice na příští rok. Starosta Antonín Navrátil z TOP 09 totiž otevřeně obvinil zastupitele Martina Vaňourka za Věci veřejné, že viníkem neschválení rozpočtu je on. O chybějící hlas navíc koalice přišla kvůli špinavé košili místostarosty.

Problém začal už tím, že schválení rozpočtu nedoporučil finanční výbor.

"Nelíbilo se nám, že je snaha vyvést peníze získané z nájemného městských bytů do rozpočtu. Ono vypadá pěkně, že se opraví například chodník, ale v konečném důsledku to pro město vůbec není dobré. Těch důvodů ale bylo víc," řekl šéf finančního výboru Petr Wolf.

A pak spor mezi starostou a zastupitelem Vaňourkem. "Mezi nimi jsou osobní animozity. To je hlavní problém," vidí důvod střetu Wolf.

"Nenecháme se vydírat jedním zastupitelem, který manipuluje ostatní. Všichni mohelničtí zastupitelé vědí, kdo je Martin Vaňourek. Jen je potřeba to říci také všem občanům Mohelnice. Pan Vaňourek odmítá přijmout politickou odpovědnost, ale dupe nožičkou a trvá na tom, že bude mít poslední slovo. Tomu je potřeba říct rázné ne," rozhořčil se starosta Navrátil.

Podle něj Vaňourek aktivně vyjednával podporu pro neschválení rozpočtu. "Jeho vina je tak větší, než kdyby jednal jen sám za sebe. O to víc, když je členem koaliční strany, která je už zřejmě definitivně bývalou koaliční stranou," sdělil Navrátil.

Vaňourek je vyjádřením starosty šokován. "Pan Navrátil zapomněl říct, že rozpočet nedoporučil ke schválení finanční výbor, což má pro mě docela zásadní význam. A navíc jsem nebyl proti, ale zdržel jsem se hlasování, stejně jako pět dalších zastupitelů. Rozhodně jsem nikoho nepřesvědčoval, aby hlasoval pro neschválení rozpočtu," rázně odmítá nařčení zastupitel Vaňourek.

Na hlasování o rozpočtu navíc chybělo pět zastupitelů, kteří se z různých důvodů omluvili. Chyběl například i místostarosta Pavel Kuba (ČSSD), který měl koalici dodat rozhodující hlas. "Taky jsme si to vyříkali. Dál to ale nechci komentovat," řekl starosta.

Místostarosta dorazil pozdě, byl si převléct špinavou košili

Kuba uvedl, že byl na kontrolním dnu na opravě bazénu a potom na otevření sauny. "Potřeboval jsem se jenom zajet domů převléct, protože jsem si ušpinil košili. Když jsem dorazil na zasedání zastupitelstva, už bylo bohužel po hlasování," popsal Kuba.

Přesto je ve starostových očích pořád hlavním viníkem neschválení rozpočtu Vaňourek.

Zastupitelstvo se pokusí schválit rozpočet ještě 21. prosince. Pokud to nevyjde, bude město v příštím roce dočasně fungovat v rozpočtovém provizoriu.

"To ale není žádná tragédie. Řada měst takto plánuje správu veřejných financí pro začátek dalšího kalendářního roku. Běžný chod města a splácení závazků to nemůže ohrozit," sdělil Navrátil.