Aktivisté sbírají podpoisy pod petici. Už jich mají téměř potřebné množství. (ilustrační snímek)

Aktivisté sbírají podpoisy pod petici. Už jich mají téměř potřebné množství. (ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

O hazardu v Olomouci může rozhodnout referendum. Lídři herny chtějí

  • 1
Lídrům v Olomouci brání kývnout na zákaz místních heren strach z nelegálních heren či výpadku milionových příjmů do rozpočtu. Město bez heren tak podporují jen aktivisté, kteří o hazardu chtějí skrz petici vyvolat referendum. Sehnali už tisíce podpisů.

Kdyby rozhodnutí bylo na lídrech stran a hnutí, která budou kandidovat v podzimních komunálních volbách, hazard by v Olomouci zůstal. Podstatná část z nich jeho zákazu nefandí. Někteří však mluví o tom, že by počet olomouckých heren ještě snížili.

Patří mezi ně například Aleš Jakubec, lídr olomoucké TOP 09. A to navzdory tomu, že jeho strana coby součást nynější radniční koalice pomohla uvést v život vyhlášku, která už počet adres pro herny o polovinu snížila.

„Dokážu si představit i další redukci. Nechtěli bychom ale stoprocentní zákaz. Konzultovali jsme to s odborníky, snad všichni říkají, že taková prohibice není řešení. Hráči půjdou jinam, herny by mohly vzniknout v okolních vesnicích,“ míní Jakubec.

Upozorňuje, že ve městech, odkud hazard vyhnali, vznikly černé nelegální herny.

Za další výraznější omezení olomouckého hazardu by se přimlouval i lídr hnutí ANO Milan Feranec. Má za to, že v tomto město ještě nevyčerpalo všechny možnosti.

„Jsem spíše pro výraznější regulaci, protože hazard nikdy nevymýtíme. Jen ho případně přesuneme do šedé zóny. Myslím si, že je spíše lepší mít ho pod kontrolou a mít z něj prospěch, když už tady je,“ doplňuje Feranec.

O úplném zákazu podle něj mohou rozhodnout pouze Olomoučané v případném referendu. Dodává ale, že si přitom musí uvědomit i to, že by zákaz znamenal výpadek financí pro město.

Další omezení počtu hracích automatů by prosazoval i architekt Tomáš Pejpek, který do voleb povede kandidátku hnutí ProOlomouc.

„Omezením dostupnosti automatů se Olomouc nestane automaticky rájem organizovaného zločinu,“ je přesvědčen Pejpek.

Aktivisté chtějí zákaz

Jednoznačné zastánce má absolutní vymazání heren z mapy města jen v hnutí Občané pro Olomouc. Pro říjnové volby se v něm spojila Strana zelených, Piráti a nezávislí. O lídrovi však budou Občané teprve hlasovat.

Jedním z kandidátů je šéf místních zelených Pavel Bednařík, který však zároveň patří i mezi hlavní iniciátory petice za referendum o hazardu. Obě tyto aktivity - jako politické a občanské - odděluje.

O referendum, v němž by Olomoučané řekli, zda si přejí zákaz hazardu, anebo nikoli, aktivisté usilují od května. Aby zastupitelstvo hlasování vyhlásilo, musí sesbírat alespoň osm a půl tisíce podpisů. Teď jich mají kolem sedmi tisíc, už v červenci chtějí dosáhnout na metu deseti tisíc podpisů.

„Je to rezerva pro případ těch neuznaných,“ uvedl před časem Bednařík.

Sám Bednařík je pro vymýcení hazardu. „Není však z mého pohledu nutná absolutně nulová tolerance. Dokážu si představit, že tu existuje jedno kasino, ovšem ne v centru města. Mohlo by být spoluvlastněno městem či státem, byla by tam možná přímá kontrola důsledků jeho fungování,“ přemítá.

Peticí chtěl také vyvolat zájem lidí právě o fungování a vlivech hazardu.

Podobný postoj má i Dominika Kovaříková. Také ona bude zřejmě v hnutí Občané pro Olomouc kandidovat na post lídra. Stejně jako Bednařík se podílí i na sběru podpisů pod petici. Ani jí není cizí představa, že by se skrze další omezení hazardu Olomouc propracovala k jednomu kasinu fungujícímu mimo město.

„Ale vzhledem k tomu, že teď je hazard v centru, v obydlených částech, nedaleko školy či školky, tak bych byla pro úplný zákaz,“ upřesňuje.

Město hájí současný stav

Lídr ODS a primátor Martin Major nynější nastavení mantinelů pro hazard – dané nedávno vydanou vyhláškou – obhajuje. Odmítá, že by vedení města herny podporovalo.

„V celé porevoluční éře se neudělal tak radikální řez u provozoven s výherními hracími přístroji jako v tomto volebním období. Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že se počet přístrojů snížil plus minus na polovinu. Došlo i ke zkulturnění vzhledu heren, nejsou zde už různé blikající obrazovky s jackpoty,“ argumentuje Major.

Připomíná, že z hazardu jde ročně do rozpočtu zhruba 100 milionů korun, jež město skrz granty rozděluje mezi sportovce, kulturu či sociální projekty.

„Pokud by byl hazard na území města zakázán, dramatickým způsobem by musely tyto dotace klesnout,“ varuje Major. Je proti absolutnímu zákazu.

Bednařík argument o hernách jako zdroji grantů neuznává. „Podpora sportu a kultury by měla být jasnou prioritou města bez ohledu na tyto zdroje,“ oponuje Bednařík.

Stejně jako primátor se k vyhnání hazardu staví i jeho náměstek a lídr lidovců Ladislav Šnevajs. Při zavření všech heren by se bál vzniku těch nelegálních. Současnou vyhlášku by neměnil.

Pro úplný zákaz heren by kvůli stejným obavám nehlasoval ani lídr opoziční ČSSD Antonín Staněk.

„Zákaz hazard stoprocentně nevymýtí. Například ve Šternberku byl úplný zákaz hazardu a nakonec tam došlo k jeho určitému limitovanému povolení,“ srovnává Staněk. Úvahám o další regulaci olomouckého hazardu se ale v budoucnu nebrání.