Kamion uvěznily na přejezdu v Bludově závory. Srážce s přijíždějícím vlakem nakonec zabránili společně jak řidič, který závory prorazil, tak i strojvůdce pohotovým zabrzděním. | foto: Policie ČR

Řidič kamionu na přejezdu prorazil závory, srážce zabránil i strojvůdce

  • 9
Na nepozornost v úterý málem doplatil řidič kamionu, který na Šumpersku vjel na železniční přejezd navzdory blikajícím varovným světlům. Vzápětí se totiž sklopily i závory a nákladní vůz zablokovaly.

Třiačtyřicetiletý řidič vjel na přejezd v rozporu s předpisy v obci Bludov.

„Nerespektoval blikající varovnou signalizaci a v momentě, kdy vjel na přejezd, se začaly sklápět závory. Poté, co si všiml přijíždějícího spěšného vlaku, se rozjel vpřed a přelomil závoru,“ uvedla policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Hrozící srážce výrazně pomohl zabránil pohotový strojvůdce, který začal včas brzdit pomocí rychlobrzdy a opakovaným houkáním řidiče kamionu před nebezpečím varoval. Vlak nakonec zastavil několik metrů před přejezdem a oba muži i 25 cestujících z vlaku vyvázli bez zranění. 

Kamion prorazil závoru

„Okolnostmi se nadále zabývají kriminalisté, kteří případ řeší jako obecné ohrožení z nedbalosti. Dechové zkoušky měly u řidiče i strojvedoucího negativní výsledek, škoda na závoře je předběžně odhadnuta na 50 tisíc korun,“ doplnila Neubauerová.

V regionu letos zdaleka nejde o první podobnou situaci. Tou nejvážnější byla v září srážka osobního vlaku s kamionem převážejícím bojlery na přejezdu v Olomouci, při které se lehce zranilo devět lidí a nehoda navíc zablokovala důležitou městskou dopravní tepnu. Škody byly předběžně odhadnuty na více než půldruhého milionu korun, většinu tvořil poničený vlak.

V červenci pak narazil motorák do nákladního vozu, který na Prostějovsku dával přednost před křižovatkou a zůstal stát návěsem na kolejích, tato nehoda se naštěstí obešla bez zranění.

Na konci května pak jiný řidič na Přerovsku odvrátil srážku jen tím, že prorazil závory a dostal se tak z přejezdu, kam také vjel navzdory výstražnému zařízení.

Spěšný vlak málem narazil do kamionu na přejezdu v Bludově.

Spěšný vlak málem narazil do kamionu na přejezdu v Bludově.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz