Bioplynová stanice zbavuje Olomouc zbytků jídla, kostí i masa

  6:19
Přeplněným černým popelnicím v Olomouci uleví zvláštní nádoby určené na gastroodpad. Lidé se v nich mohou zbavovat zbytků od oběda i promaštěných papírů, kterým někdo vytřel pánev po smažení řízků.

V Olomouci mají obyvatelé k dispozici speciální kontejnery na použité jedlé tuky a oleje. Nově si mohou vyzkoušet i třídění gastroodpadu, tedy zbytků jídla z kuchyně, restaurací nebo prošlých potravin. Od 1. listopadu najdou 40 nových popelnic na sběr zbytků jídla v městské části Povel. | foto: Hnutí Společně

Olomoučané patří ke snaživým třídičům odpadů. Ve městě už používají speciální kontejnery na použité jedlé tuky a oleje. Od 1. listopadu najdou 40 nových popelnic na sběr zbytků jídla v městské části Povel. Jejich obsah půjde využít při výrobě bioplynu, biometanu, elektřiny a tepla.

Do speciálních popelnic na gastroodpad se nedostanou škůdci, zároveň podle odhadů oborníků bude až o třetinu víc místa v popelnicích na směsný odpad.

Olomouc následuje několik prvních obcí a měst v kraji, pro které zajišťuje svoz zdarma firma provozující v Rapotíně bioplynovou stanici.

Krajské město nejprve vyzkouší ochotu lidí třídit odpad z kuchyní na jednom ze svých největších sídlišť Povel, kde se příští měsíc objeví čtyřicet tmavě hnědých nádob s označením „gastroodpad“.

Barevné rozlišení je zásadní. „Světle hnědé nádoby na bioodpad již v ulicích máme, a právě v nich mnohdy nesprávně končí gastroodpad živočišného původu, který tam nepatří,“ uvedl náměstek primátora Otakar Bačák, který má na starosti odpadové hospodářství.

Upravené i neupravené jídlo

Nové stodvacetilitrové popelnice lidé najdou na současných stanovištích. Bude možné do nich vyhazovat tepelně upravené i neupravené jídlo rostlinného či živočišného původu, prošlé potraviny včetně původního obalu, maso, rybí a drůbeží kosti, mléčné výrobky, pečivo, cukrovinky, čaje a kávovou sedlinu.

„Tento odpad je možné do popelnice vhodit v jakémkoli obalu kromě skla, to do nádob na gastroodpad nesmí. Nádoby budou mít speciální těsnicí systém, aby vyhozené zbytky v okolí nezapáchaly a nelákaly třeba potkany,“ dodal Bačák.

Zmínil, že podle zkušeností ze Šumperska se v rizikových lokalitách, kde už s tříděním gastroodpadu začali, potkani přestali u kontejnerů úplně objevovat.

Ročně Olomouc dává na deratizaci přes půl milionu korun. Zda bude mít novinka efekt, se může dobře ukázat po vánočních svátcích, kdy lidé vyhazují staré potraviny ve větší míře. Pokud se osvědčí, mohly by se v půlce příštího roku ve městě objevit další nádoby.

Jako první v České republice se do projektu společnosti Energy financial group (EFG) zapojil v květnu Šumperk, kde odpad sváží každé pondělí, protože o víkendu lidé více vaří.

Množství odpadu od jara postupně rostlo, za první čtyři měsíce nakonec obyvatelé Šumperka vytřídili přes dvacet tun gastroodpadu. Následně se přidaly i Velké Losiny, Rapotín, Nový Malín a Bludov.

Zapojit se do systému samosprávy téměř nic nestojí. Olomouc jen vyčlení v areálu svých technických služeb místo, kde se budou nádoby vyměňovat za prázdné a čisté.

„Celý systém včetně vybavení nádobami je v režii společnosti, která bude likvidaci zajišťovat. Firma gastroodpad mění na energii, kterou zpeněží, a to jí hradí náklady na vstupní surovinu a veškerou logistiku,“ zmínil Bačák. Produktem je elektrická energie, teplo a plyn.

Tuny biologického odpadu

EFG kuchyňský odpad vozí do Rapotína na Šumpersku, kde provozuje bioplynovou stanici. V obci vytápí byty, mateřskou a základní školu, tělocvičnu nebo hasičskou zbrojnici.

Firma je s dosavadními čísly spokojená. „Například ze Šumperka k nám každý týden putují více než dvě tuny biologicky rozložitelné suroviny. To ročně dělá zhruba sto tun odpadu, který neskončí na skládce, ale místo toho najde energetické využití. Takové množství dokáže zajistit elektřinu na celý rok až pro čtyřicet domácností nebo vytvořit bioCNG k ujetí přibližně sto tisíc kilometrů,“ vyčíslil výkonný ředitel EFG Tomáš Voltr. 

V Šumperku se podle radnice obyvatelé do třídění gastroodpadu pustili zodpovědně.

„Lidé, kteří se do projektu zapojili a objednali si nádobu na něj, do ní dávali přesně to, co měli. Prakticky vše bylo v mikrotenových sáčcích nebo pytlech na odpad. Nikde nebyl kolem nádob nepořádek,“ zhodnotil první měsíce šumperský místostarosta Jakub Jirgl. V září proto ve městě přidali další stanoviště.

Olomouc rozšiřuje třídění odpadů i proto, aby vyhověla legislativě. „Nový odpadový zákon ukládá obcím povinnost omezit skládkování znovu využitelných a recyklovatelných složek komunálního odpadu. Vycházíme vstříc jejich poptávce po separaci gastroodpadu, která pro ně má být navíc brzy povinná,“ připomněl ředitel Voltr.

Účast v projektu Třídím gastro se neprojevila do poplatku za komunální odpad v Olomouci, který tak zůstává na 804 korunách.

„Nepromítla se, protože změněný zákon o místních poplatcích už nevyžaduje, aby byl poplatek maximálně ve výši nákladů na směsný komunální odpad. Že by to snížilo náklady na něj a poplatek by musel být nižší. Do kalkulace jsme to nemuseli zahrnovat,“ vysvětlil Bačák.

Skutečné náklady na likvidaci tříděného i směsného komunálního odpadu jsou podle náměstka o dvě stě korun vyšší. Rozdíl město hradí z provozních úspor.

  • Nejčtenější

Řidiči osobáků blokovali předjíždějící kamion, u semaforu se pak strhla potyčka

26. března 2024  10:36

Konflikt tří řidičů vyšetřují od konce minulého týdne policisté z Jesenicka. Dvěma šoférům osobních...

Malé pivovary na Hané překonaly potíže. Padl jediný, neměl pokračovatele

26. března 2024  5:07

Malé pivovary v Olomouckém kraji se i v náročné době udržely na trhu díky nadšení jejich majitelů a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Osmnáctiletá řidička způsobila škodu téměř za milion, s autem skončila v plotě

28. března 2024  15:21

Začínající řidička zdemolovala na Jesenicku auto, ve kterém vezla tři kamarády. Policisté uvedli,...

Klidně vyjdu před fanoušky. Olomoucký předseda o prodeji majetku i Gajdovi

28. března 2024

Premium Fotbalová Olomouc už sedm let hledá silného majitele. Aktuálně jsou sice rozběhnutá jednání s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Praštěná kráva z Olomouce slavila triumf v Arménii a cílí na jižní Evropu

22. března 2024  5:19

Tihle muzikanti z Olomouce se nechtějí nechat svazovat žánry. Olomoucká kapela Goofy Cow (v...

Osmnáctiletá řidička způsobila škodu téměř za milion, s autem skončila v plotě

28. března 2024  15:21

Začínající řidička zdemolovala na Jesenicku auto, ve kterém vezla tři kamarády. Policisté uvedli,...

Hokejisté Olomouce hlásí první posilu, získali vítkovického útočníka Fridricha

28. března 2024  13:31

První posilou hokejistů Olomouce pro příští extraligovou sezonu se stal útočník Petr Fridrich....

Klidně vyjdu před fanoušky. Olomoucký předseda o prodeji majetku i Gajdovi

28. března 2024

Premium Fotbalová Olomouc už sedm let hledá silného majitele. Aktuálně jsou sice rozběhnutá jednání s...

Zloděj v Olomouci ukradl mobily za 140 tisíc, utekl s nimi na Vysočinu

28. března 2024  11:59

Olomouckým kriminalistům se podařilo do dvanácti hodin od oznámení krádeže zadržet zloděje, který v...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...