Bikrosová dráha v Zábřehu | foto: Lucie Mahdalová

Parta nadšenců změnila černou skládku v lomu na bikrosovou dráhu

  • 8
Je to příběh, který by mohl sloužit jako učebnicový příklad, jak zápal a práce nadšenců nakonec přivedla i místní úřady k tomu, aby jim pomohly. Začal před pěti lety v Zábřehu a výsledkem je bikrosová dráha, která přitahuje stále další mladé sportovce.

Když tehdy v lomu na Skaličce začali mladí bikeři jezdit, byla tam ještě černá skládka. Město, které prostor získalo a dodnes ho vlastní, počítalo se sportovním využitím, ale žádný konkrétní plán neexistoval.

„Když bikeři přišli na radnici, moc se mi jejich plány zamlouvaly,“ vzpomíná starosta František John.

Slovo dalo slovo a město nadšené skupině sportovců prostor pronajalo za korunu a navrch zaplatilo projekt. Parta bikerů posléze nasbírala dva kontejnery odpadků a pustila se do práce.

„Tady nebylo kde jezdit a Skalička nabízí pro dráhu skvělé podmínky. Vstřícnost, s jakou jsme se setkali na radnici, nás ještě víc motivovala,“ říká šéf sdružení Utopia Bikes Radomír Huf.

„Řekl bych, že motivace je vzájemná. Bikeři motivují město, aby se na projektu podílelo, radnice zase motivuje bikery tím, že jim pomůže penězi,“ vrací pochvalu starosta.

Bikeři totiž odpracovali nesčetně hodin na modelování trati, zatáček a skoků, ale i úpravě okolí.

„Je to naprosto vzorový příklad spolupráce. Dnes se leckdy budují sportoviště a hřiště jen proto, že jsou peníze, a potom je vidíme nevyužitá. Tady strach nemám, protože kluci se na areálu sami podílejí, a myslím, že si toho taky úplně jinak váží,“ míní John.

Moc si jejich přístupu ceníme, říká starosta

Město postupně koupilo i startovací zařízení nezbytné pro pořádání závodů, dláždění a nyní dokončuje toalety, sprchy a klubovnu.

„Je radost vidět, jak sportovní areál přitahuje stále víc mladých a že opuštěný lom ožil sportem,“ říká John.

Navzdory finanční pomoci města přičítá starosta veškeré zásluhy sportovcům, protože podle něj mladí lidé hodnotu areálu znásobili prací.

„Moc si toho ceníme, protože takový přístup se dnes příliš nevidí,“ oceňuje.

Bikeři naopak slibují, že areál neustrne a bude se dál rozvíjet.

„Je to nekončící práce. Postupně bychom chtěli zvyšovat náročnost trati, která nyní patří k těm lehčím,“ říká Huf. Zábřežští sportovci už nyní připravují velké závody – 1. a 2. června se v lomu pojede krajský přebor a Moravská bikrosová liga.