Rybáři vypustili do řeky Bečvy v úseku nedávno otráveném kyanidy další tisíce...

Rybáři vypustili do řeky Bečvy v úseku nedávno otráveném kyanidy další tisíce ryb. Než vyrostou a začnou se rozmnožovat, potrvá několik let. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Kvůli otravě je na řece Bečvě až do Silvestra úplně zakázaný rybolov

  • 5
Kvůli zářijové otravě kyanidy je na řece Bečvě až do konce roku úplně zakázaný rybolov, od ledna pak začne platit systém chyť a pusť. Rybáři už se budou moci na břehy vrátit s pruty, všechny úlovky však budou muset pustit zpátky do vody.

Opatření Českého rybářského svazu (ČRS) má chránit lovce, ale i druhy, jimiž rybáři řeku znovu zarybňují.

„Zákaz rybolovu jsme vyhlásili ihned po dosud neobjasněné otravě kyanidy. Vzhledem k následujícím menším únikům chemikálií u výpusti z areálu bývalé Tesly Rožnov pod Radhoštěm bude od ledna platit režim chyť a pusť, a to až do odvolání, dokud nezjistíme, jestli ryby nejsou delší dobu vystaveny niklu a dalším těžkým kovům,“ řekl jednatel ostravské pobočky ČRS Rostislav Trybuček.

Jedy v Bečvě

Svaz si nechává vypracovat odborné studie. „Za současné situace není vhodné, aby rybáři ulovené ryby konzumovali,“ zdůraznil jednatel. Na zákaz rybolovu jako první upozornil Český rozhlas.

Dvě menší znečištění, z nichž v jednom se potvrdilo nadlimitní množství niklu, se do řeky dostala kanalizací vedoucí z areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm a řeší je vodoprávní úřady.

Odkud v září do řeky unikly kyanidy, stále zjišťuje policie. Jedy otrávily 38  kilometrů Bečvy od Valašského Meziříčí po Přerov. Uhynulo zhruba 40 tun ryb. Rybáři do Bečvy život postupně vracejí. Vysadili už na 200 tisíc kusů ostroretky, parmy nebo podoustve. Zarybňování je zatím přišlo na půl milionu korun.

Vysoké náklady představuje i výroba aktuálních informačních cedulí, jimiž jsou rybáři povinni osadit přístupové cesty k řece. „Koncem roku budeme muset instalovat 100 až 150 cedulí na 80 kilometrech břehů. Bude to zajímavý silvestr,“ podotkl hospodář severomoravského rybářského svazu Jan Hloušek.

Kriminalisté stále čekají na znalecký posudek

Kriminalisté, kteří vyšetřují zářijový únik kyanidů, zatím stále čekají na výsledky znaleckého zkoumání. Lhůta na vypracování posudku uplyne 20. prosince letošního roku. 

„Případ otravy Bečvy primárně vyšetřuje Policie České republiky,“ uvedla mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Nastoupilová.

Inspekce před pár dny zveřejnila výsledek rozborů vody po novějším znečištění Bečvy u Valašského Meziříčí z úterý 24. listopadu. Laboratoře ve vodě odhalily nadlimitní množství dusitanového dusíku. Zdrojem je zřejmě jedna z firem v areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Úhyn ryb to na rozdíl od zářijové otravy podle inspekce nezpůsobilo.