Lázně v Teplicích nad Bečvou se mohou dostat kvůli stavbě zvažované přehrady...

Lázně v Teplicích nad Bečvou se mohou dostat kvůli stavbě zvažované přehrady Skalička na Bečvě do ohrožení. Varuje před tím odborná studie brněnské univerzity. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Experti prověří, zda může zvažovaná přehrada Skalička zničit lázně i kras

  • 2
Lázně v Teplicích nad Bečvou i správa Zbrašovských aragonitových jeskyní mají i na základě varování odborníků značné obavy z vlivu plánované přehrady Skalička, která má stát na řece Bečvě na Hranicku. Povodí Moravy si proto zadá studii, která zjistí, nakolik může stavba nádrže okolí ovlivnit.

Studie, kterou si státní podnik nechá vypracovat na základě rozhodnutí meziresortní pracovní skupiny složené ze zástupců ministerstva životního prostředí a ministerstva zemědělství, má odpovědět na otázky, zda může přehrada zničit unikátní hydrotermální systém Hranického krasu nebo zda existuje varianta, která by města obce v povodí Bečvy ochránila před povodněmi šetrnějším způsobem.

„Aktuálně je dohodnuto zadání v první řadě hydrogeologické studie, která se bude možnými vlivy na změny ve vodním režimu zabývat,“ uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková s tím, že následovat by pak měla i analýza, která bude řešit všechny možné dopady stavby díla.

„Cílem analýzy je výběr nejvhodnější varianty. Studie bude zadávat ministerstvo zemědělství, konkrétně Povodí Moravy,“ doplnila Roubíčková.

Vodní dílo u Teplic nad Bečvou se plánuje od roku 1997 jako klíčové opatření proti povodním, v poslední době se o něm mluví také jako o řešení pro stále častější období sucha.

Důkaz o propojení s Bečvou přinesly už povodně

Odborníci z brněnské Mendelovy univerzity ale upozornili, že trvalé zaplnění díla vodou a navýšení hydrostatického tlaku bude znamenat nevratné změny v režimu minerálních vod i v jejich kvalitě.

„Skalička ovlivní hydraulické poměry v oblasti. Její hladina má dosahovat dvaceti metrů, což jsou tři atmosféry, tedy strašně moc. Takový tlak urychlí průtoky vody v podzemí a ta tak nestihne mineralizovat,“ vysvětlil jeden z autorů studie, geolog Milan Geršl.

„Je otázkou, jestli se to stane hned, nebo postupně, a zda jen někde, nebo všude. Protože ty cesty neznáme, nemůžeme tvrdit, že to bude tak a tak. Nemluvím ale o něčem, co jsem si spočítal nebo vybájil, důkaz přinesly povodně v roce 1997,“ doplnil vědec.

Jak připomněl, v létě před jednadvaceti lety stoupla hladina v řece Bečvě „jen“ o šest metrů, ale v lázních to vedlo k tomu, že z vrtů tryskala minerálka v gejzírech dosahujících několika metrů.

Povodí Moravy: Ve hře je sedm variant včetně suchého poldru

I z těchto důvodů považují argumenty vědců za závažné jak ředitelka Lázní Teplice nad Bečvou Bohdana Opočenská, tak i vedoucí Zbrašovských aragonitových jeskyní Barbora Šimečková.

„Dráhy podzemních vod jsou propojené. Kdo viděl, jak se chová Hranický kras za povodně v roce 1997, dovede si představit, co se bude dít, když ho zatížíme trvale zatopeným vodním dílem,“ podotkla Šimečková.

I ona je přesvědčená, že místo teplé kyselky se v krase po nějakém čase objeví obyčejná, tedy studená a nemineralizovaná voda.

„V jeskyních by to trvale změnilo mikroklima. Ztratila by se například plynová jezera, unikát, který nemá ve světě obdoby,“ upozornila Šimečková.

Povodí Moravy argumentuje, že o stavbě přehrady rozhodnuto ještě není a vybírat se bude ze sedmi možných podob budoucího díla.

„Nechali jsme vypracovat několik technicko-ekonomických studií na různé varianty, včetně suchého poldru či bočního suchého poldru. Varianty s trvalým vodním nadržením jsou asi čtyři. Žádnou z nich neprosazujeme, rozhodovat bude vláda,“ reagoval před časem mluvčí Povodí Petr Chmelař.