Atentát na Heydricha si skauti připomněli videorekonstrukcí s legem

  • 7
Několik lego kostek a figurek, dva školáci se svými hlasy a šikovný dospělý, který celou akci pomohl dotáhnou do konce. To stačilo prostějovským skautům k tomu, aby u příležitosti 79. výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha vytvořili jeho neotřelou videorekonstrukci.

Video se dnes objevilo na facebookovém profilu hnutí Skaut a pochází z prostějovkého střediska Járy Kaštila, konkrétně z oddílu Mustangů.  A jeho hlavními tvůrci jsou dva jedenáctiletí sourozenci, dvojčata Jana a Filip.

Právě ty jejich otec a shodou náhod vedoucí Mustangů Martin Kolařík přesvědčil k tomu, aby vzniklo.

„V době covidové, když děti nesměly do školy, dostaly ty naše za úkol připravit nějakou prezentaci o druhé světové válce, tuším do vlastivědy. Téma, které je mi nad míru blízké a tak jsem je zahltil nemalým množstvím literatury, včetně té cizojazyčné. Což se překvapivě neshledalo s nadšením,“  vzpomíná na začátek celého procesu.

Když podle svých slov pak viděl práce spolužáků, kteří se omezili na prezentace fotek z literatury, navrhl vydat se jiným směrem. Sám se diví, že uspěl.

Nápad na video s legem, se kterým už párkrát sami experimentovali ovšem zaujal. Pak už zbývalo jen přesvědčit učitelku ve škole, že namísto prezentace děti stvoří s jeho pomocí video. Mimochodem, ta byla z jejich práce také velmi nadšena.

 „No a kdy jindy se s takovým dílkem pochlubit než dnes. Kdyby někdo nevěděl proč dnes, pusťte si to preventivně 2x (nejmíň!),“ vzkázal divákům ještě Kolařík s tím, že svým dětem blahopřeje a všem těm odvážným, kteří za nás nasazovali a nebo stále nasazují krk, děkuje.