Vojáci dostali osmikolové tatry, nahradí zastaralé „pragovky“

  • 121
Nová technika pro vojáky. Do vozového parku armády přibyly více než čtyři desítky nových nákladních automobilů Tatra T-815. Těžké kolosy s náhonem všech osmi kol, které jsou určené pro přepravu minometů, nahradí legendární, ovšem již značně zastaralé vozy Praga V3S, které armáda dosud používá.

Jednačtyřicet nových osmikolových vozů z produkce kopřivnické automobilky si vojáci převzali v pondělí odpoledne v armádním Centru zabezpečení materiálem technických služeb ve Štěpánově na Olomoucku.

Využívat je ale budou jiné útvary, a to především 4. brigáda rychlého nasazení a 7. mechanizovaná brigáda.

„Vozidlo je určeno k přepravě minometu vzor 82, který je dělostřeleckou zbraní s hladkou hlavní určenou k likvidaci živé síly, palebných prostředků protivníka nebo boření lehkých krytů a okopů,“ upřesnil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Doplnil, že do vozového parku armády letos přibude celkem 112 automobilů Tatra různých typů v podobě valníků se zvedacím čelem, nakladačů kontejnerů, plničů pohonných hmot, vyprošťovacích vozidel či dílenských aut. Prvních 44 z nich vojáci dostali v lednu a březnu.

Zakázka navazuje na velkou dodávku vozidel Tatra v letech 2008 a 2009, kdy vojáci nakoupili 588 vozů této značky.

V současné době armáda využívá Tatry ve všech modifikacích včetně speciálních, obrněných modelů určených pro zahraniční mise. Celkově má k dispozici přibližně tři tisíce kopřivnických nákladních vozů T-810 a T-815.